NB II

Siófokon a visszalépés is szóba került

A polgármester állítólag nem szeretné, ha megszűnne a felnőtt labdarúgás a Balaton-parti városban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Nem először írunk a siófoki labdarúgás válságossá vált helyzetéről, amely elsősorban azért alakult ki, mert a tavaly ősszel megválasztott új polgármester semmilyen formában nem szándékozik városi támogatásban részesíteni az NB II-ben a kiesés ellen küzdő felnőtt csapatot.

A klub csütörtökön hivatalos állásfoglalást jelentetett meg honlapján a kialakult helyzetről. A cikk a Somogyi Hírlap pénteki számában is olvasható lesz.

– Rengeteg munkánk van a klubban, aki követi a labdarúgást, tudja, hogy egyetlen célunk van csak: ne vesszen kárba, amit évek során felépítettünk – mondta Bíró Gábor, a BFC Siófok ügyvezetője. – Elindultunk egy jó úton, lett egy jó csapatunk, a visszajelzések pozitívak és talán nem túlzás: a nézők is kezdenek visszatérni a stadionba. Ráadásul az új városvezetéssel egyetemben mi is a „rend” hívei vagyunk, az átlátható gazdálkodásé. A kialakult helyzet egy hosszú folyamat eredménye, ami most vált kritikussá.

Siófokon 2003-ban már megtörtént az szégyen, hogy megszűnt a felnőtt labdarúgás, miután az élvonalbeli klubbot Miskolcra költöztették. Nagy erőfeszítések árán sikerült újra profi futballt létesíteni a Balaton-parti városban 2005-ben, a Bodajk FC-nek köszönhetően, amelynek magánszemély többségi tulajdonosa, nem siófokiként is jelentős erőfeszítéseket tett a csapat működtetéséért. 2009-ben épp a város kérésére került tőle a klub 97 százaléka, a város által működtetett Siófoki Bányászhoz egyforintos jelképes összegért, hogy közösen üzemeltessék a labdarúgást, amíg főszponzort, tulajdonost nem találnak…

– Nem kívánunk konfrontálódni a városvezetéssel, a munkánkra kívánunk koncentrálni, mert úgy gondolom, Siófok érdeke ezt kívánja – mondta az ügyvezető. – A másodosztályban megcsappant a jegyeladás, a szponzori és a névszponzori támogatások, illetve a tévéközvetítések után járó összeg kiesése is jelentős bevétel csökkenést okozott.

Azzal persze egyetért, hogy nem lehet csak az önkormányzatra támaszkodni, viszont az sem lehet, hogy arra egyáltalán ne számíthassanak, hiszen mégiscsak a várost képviselik. Ameddig nem érkezik főszponzor, támogató, addig szükség van a város anyagi segítségére. Arra kérik a képviselő-testületet és a polgármestert, hogy amíg nem találnak közösen főszponzort, tulajdonost adjanak meg minden segítséget, annak érdekében, hogy fennmaradjon a másodosztályú labdarúgás. Tudják persze, hogy a Siófok név nem csengett jól az elmúlt időszakban a labdarúgásban, de ennek megváltoztatásán dolgoznak sikeresen, és Bíró Gábor reméli, rövidesen az eredményeikkel kerülnek címlapra.

– Ahogy a szurkolói ankétunkon megfogalmaztam: kaptunk egy rossz terméket, most az a feladatunk, hogy egy jót, eladhatót csináljunk belőle, de ehhez idő kell és persze támogatottság. Negatív kritika mellett pedig lehetetlen támogatót, szponzort találni…

Ha a profi futball megszűnne, nagy valószínűséggel az állam által finanszírozott 600 millió forintos stadionrekonstrukció is elveszik. A város képét rontó puritán létesítménynek pedig erre nagy szüksége lenne… A probléma persze nem csak a felnőtt csapatot érinti, a „profi” futball megszűnése magával rántaná a 350 gyereket foglalkoztató utánpótlást, amellyel az ügyvezető szerint egy a korábbiaknál lényegesen szorosabb kapcsolatra törekednek.

– Siófok nem futballakadémia, egy átlagos klub, ha nem lesz felnőtt labdarúgás, nem lesz elérhető cél, a gyerek vagy abbahagyja a focit, vagy keres egy másik egyesületet, ahol van perspektíva – jegyezte meg Bíró Gábor. – Információim szerint a tulajdonosi kör a tavaszi szezon kezdete előtt egyeztetett a polgármesterrel és a képviselőkkel. Az egyik tulajdonos konkrét kérdést tett fel: az önkormányzat kívánja-e finanszírozni a felnőtt labdarúgást, mert amennyiben nem, akkor a csapat a bajnokságtól visszalép, ugyanis a klubnál dolgozók, játékosok, edzők, emberek sorsával nem lehet szórakozni. A polgármester válasza az volt, hogy nem szeretné, ha megszűnne a felnőtt labdarúgás…

Olvasói sztorik