NB II

Krízisben a siófoki futballklub

Az új vezetés 63,5 millió forintos gyorssegélyt kért, de „csak” 19,5 milliót kapott a várostól.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem csak Kaposváron van krízisben a futballklub – Somogy megye másik NB II-es csapata, a Siófok is súlyos anyagi gondokkal küzd. A sonline.hu cikke szerint a balatoniak 63,5 millió forintos gyorssegélyt kértek mentőövként a várostól, mert pénzügyi forrásaik már a tavalyi utolsó negyedévben elapadtak.

Évről-évre csökkenő bevételek mellett növekvő kiadások, elsősorban a személyi juttatások terén – Lengyel Róbert siófoki polgármester szerint ez derült ki a futballklubot működtető gazdasági társaság könyveléséből. A siófoki képviselő-testület végül 19,5 milliót korábbi stadionfejlesztési beruházás utólagos önerejére megszavazott a klubnak. A túléléshez átmenetileg elegendő lehet…

Négyféle verzióval, négyféle végösszeggel szembesült a városvezetés rövid időn belül, amikor kimutatást kért a siófoki futballklubtól: mennyi pénzre volna szükségük és miért pont annyira? A legutolsó változat a 63,5 millió forint, ez az összeg azt követően kristályosodott ki, hogy az önkormányzat pénzügyi szakemberei is átnézték a BFC Siófok Kft. könyvelését. Ebből derült ki egyebek között az is, hogy a csökkenő bevételekkel párhuzamosan növekvő kiadások állnak szemben, főleg a személyi juttatások terén.

A gazdasági társaság 2013. évi mérlegéből kiolvasható: a bérköltség 2012-ben 119 millió, 2013-ban 142 millió forint volt; a személyi jellegű ráfordítás 145 millió után 172 millió forint. A pénzügyi beszámolóból derül ki az is: a vezető tisztségviselő (vagyis Horváth Károly akkori, nemrég leváltott ügyvezető, aki egyúttal az edzői teendőket is ellátta) bére 2013-ban havi 800 ezer forint volt. Egy rejtélyes tétel a mérleg „pénzügyi műveletek eredménye” sorában: 2012-ben plusz 1,1 millió, 2013-ban mínusz 150 ezer forint. A kft. eredménye 2012-ben még pozitív, 57,9 millió, 2013-ban azonban már negatív, mínusz 19,2 millió forint.

– Működésre, fizetési nehézségekre egyetlen fillért se adjon a város – ismertette a pénzügyi bizottság álláspontját a siófoki képviselő-testület ülésén Csorba Ottó elnök. – Tudni szeretnénk, hogyan működne a jövőben a kft., milyen partnerekkel, befektetőkkel. Mivel azonban pályázati önerőt más esetekben is biztosítani szokott a város, a társaságnak az a kérése elfogadható, hogy a városi tulajdonú stadionon TAO-pályázat révén végrehajtott fejlesztés önerejét utólag biztosítsuk.

A 19,5 millió forint önerő biztosítására egyhangú igennel voksolt a testület. S hogy később adnak-e többet?

– Az adófizetők pénzének elköltése előtt látni akarjuk a jövőt, például hogy hajlandó lenne-e még valaki áldozni a siófoki futballra – mondta Lengyel Róbert polgármester. – Mérlegre kell tenni azt is, mi történik, ha megszűnik a futball a jelenlegi formájában. A csapat az NB II helyett csak jó néhány osztállyal lejjebb folytathatná, de mi lesz az utánpótlással és mi a 600 millió forintos állami stadionfejlesztéssel? Alapos megfontolást igényel tehát a döntés.

Olvasói sztorik