NB II

Pert nyertek a Vasas-játékosok

A korábbi német tulajdonosnak összesen 31 millió forintot kellene fizetnie a 11 felperes számára.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hogy nem múlt el nyomtalanul a Vasas korábbi német tulajdonosának rémuralma, az minden angyalföldi szurkoló memóriájába beleégett, hiszen a Michael Budzinski (és Christian Kraut ügyvezető, illetve Dirk Berger vezetőedző) nevével fémjelzett vezetőség teletömte külföldiekkel a csapatot, amely tavaly télen, a távozásuk idején csak a tizedik helyen állt az NB II-ben.

A németek tettek róla, hogy egyhamar ne merülhessen feledésbe ez az időszak, hiszen tetemes tartozást halmoztak fel a játékosokkal és az alkalmazottakkal szemben. Ezért kilenc labdarúgó (Nagy Gábor, Hermány Bence, Horváth Levente, Izing Martin, Görgényi Dávid, Engel Alex, Gál Mátyás és Németh Gábor), valamint két újságíró (Gelei József és Romao André) beperelte őket.

A Rangadó.hu érdeklődésére a Czeglédy Ügyvédi Iroda részéről Fodor Tímea elmondta, hogy az ügy már 2013 szeptemberében elkezdődött, de a keresetet idén januárban nyújtották be. Hosszú hónapokat kellett várni az első érdemleges tárgyalásra, amely ezen a héten szerdán volt, de a németek részéről senki nem jelent meg rajta.

Az ügy hátterét az adja, hogy a játékosok és az alkalmazottak két helyről kapták (illetve kapták volna) a fizetésüket. Egyrészt munkaszerződésük volt a magyar Vasas Futball Kft-vel, másrészt a német Vasas GmbH kötött velük egy német nyelvű megállapodást, amely szerint mindaddig jár nekik a pénz onnan is, ameddig a hazai céggel munkaviszonyban állnak. Ez utóbbit nem kapták meg, pedig ez lett volna a pénzük nagyobb rész.

A játékosok persze már megbánták, hogy belementek ebbe a konstrukcióba, de akkor nem tűnt veszélyesnek a dolog, hiszen mindkét cég részéről Christian Kraut tárgyalt velük, vele állapodtak meg. A szerződések értelmében követelt legkisebb összeg 1.3, a legnagyobb 5.2, a 11 tétel összege pedig nagyjából 31 millió forint. Ezek a pénzek albérletidíj-támogatásból, prémiumokból, illetve honoráriumként nevesített munkabérből álltak össze, de a közigazgatási és munkaügyi bíróság egységesen elmaradt munkabérként ítélte meg számukra, és kötelezte a német céget ezek megfizetésére.

Az ítélet egyelőre nem jogerős, de ha azzá válik, valószínűleg akkor sem lesz egyszerű behajtani a pénzt a németeken… A kézbesítési megbízottjuk átvette a keresetet, majd egy német ügyvéd írt egy háromsoros levelet, mondván: megváltozott az alperes németországi címe, ezért kéri, hogy oda küldjék az értesítéseket. Ez a bíróságot nem érdekelte, hiszen ő csak a magyarországi kézbesítési megbízottal állhat kapcsolatban. A következő lépés az, hogy le kell fordítani németre a végzést, ami a bírósági meghagyást tartalmazza. Ezt követően 15 napjuk van az ellentmondásra, és ha ez nem történik meg, akkor körülbelül egy-két hónap múlva joerőre emelkedhet az ítélet.

Olvasói sztorik