NB II

Bástyákat keresnek a mezőkövesdi várba

Tóth László vezetőedző elmondta, hogy a borsodi klubnál sem alkalmaznak külföldi játékosokat a következő szezonban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hétvégén rajtoló NB I-hez képest jóval később, csak augusztus közepén indul útjára a labda a másodosztályban. A csapatok többsége szépen-csendben, szorgalmasan dolgozik és készül, az élvonalból kieső Mezőkövesd viszont már most felhívta magára a figyelmet, hiszen sorra győzi le NB I-es ellenfeleit az edzőmeccseken. A Puskás Akadémia elleni döntetlen és az MTK elleni vereség után a Nyíregyházát, a Diósgyőrt és a Honvédot is megverték a borsodiak, akik időközben edzőtáborba utaztak a Szombathelyhez közeli Bükre.

A Rangadó.hu érdeklődésére Tóth László vezetőedző elmondta, hogy ezek az eredmények, és a most elvégzett munka a 15., de leginkább a 30. forduló után válik majd igazán értékelhetővé.

– Mekkora jelentőséget tulajdonít a felkészülési mérkőzések eredményeinek?
– A győzelem az edzésen, és bármilyen szituációban öröm, ebbe tartozik a felkészülési mérkőzés is. Ilyenkor sokan hivatkoznak az edzésmunka miatti leterheltségre, és különböző dolgokra, de egyet ne felejtsük el: mindegyik csapatról el lehet mondani ugyanezt, általában hasonló fázisban találkoznak egymással – kezdte Tóth László. – Igenis van jelentőségük az edzőmeccseknek, hiszen ilyenkor ismerjük meg azokat a játékosokat, akikkel utána csatába indulunk a tétmérkőzéseken. Véletlenek nincsenek az edző- és a tétmeccseken sem. A közelmúltban igazolt játékosoknak sikerült beilleszkedniük emberileg, és a csapatjáték szempontjából is. De ez nem meglepetés, ezt vártuk, tisztában voltunk a kvalitásaikkal. Persze, a csapat még nincs kész, ráadásul a tabellán ugyanúgy nulla pontunk van, hiába nyertünk az élvonalbeli Nyíregyháza, Diósgyőr és Honvéd ellen, ezzel még nem léptünk előre semmit. Ezek az eredmények, és a most elvégzett munka a tizenötödik, de leginkább a harmincadik forduló után válik igazán értékelhetővé.

– Milyen fázisban van a játékoskeret kialakítása?
– Hetven-hetvenöt százalékos készenlétben vagyunk. Döntően befolyásoló tényező, hogy a vezetőség – nagyon helyesen – úgy döntött, nem alkalmazunk külföldieket. Egy azonban felvet egy problémát: Velicky és Fótyik olyan szemlélettel és képességekkel rendelkező belsővédő-páros – illetve Velicky belső védekező középpályásként is játszatható –, hogy súlyos összegekért sem tudunk magyarokkal pótolni őket. Tehetséges játékosaink vannak ezekre a posztokra, illetve átcsoportosítások is elképzelhetőek, de igazándiból olyan bástyákra van szükségünk, akik képedek nullára lehozni a meccseket.

– Meddig tart a büki edzőtábor?
– Egy hete érkeztünk, és még egy hét van hátra. Sajnos a ZTE a szerdai, a Sopron pedig a szombati lekötött edzőmérkőzést mondta le, de sikerült ellenfeleket találnunk helyettük: előbb a Haladás II-vel, majd a Doroggal játsszunk.

– Figyeli az NB II-es riválisok változásait, átalakulását?
– Figyelemmel kísérem őket, és a játékosok jelentős részét ismerem. A Balmazújváros ellen kezdünk majd, amelyet eddig is fokozott figyelemmel kísértem, hiszen korábbi csapatom, a Bőcs jogutódja. Valamennyire szurkoltam is nekik, de augusztus közepén én leszek a legnagyobb ellenszurkolójuk. Persze lehet, hogy önmagában az ellenszurkolás még kevés lesz…

– Több mint három héttel a bajnoki rajt előtt megfogalmazták már a céljaikat?
– Igen, szűk körben beszélgettünk már róla. Ha egy csapat kiesik az NB I-ből, és tapasztalta, mekkora különbség van nívóban, elismertségben és minden egyébben a két osztály között, az vissza szeretne jutni az elitmezőnybe. Ezt szeretnék a vezetők is, és én is. Célunk a minél jobb helyezés elérése, és ebben sok minden benne van.

– Melyik csapatok lehetnek a legkomolyabb riválisai a Mezőkövesdnek?
– A tradicionális, élvonalat megjárt nagy klubok hosszú távon mindenképpen első osztályúak akarnak lenni ismét, mint a Békéscsaba, a ZTE, a Kaposvár, a Vasas vagy a Siófok. A Gyirmót tavaszi eredménye és játékoskerete alapján szerintem a dobogó egyik legnagyobb várományosa, és ne feledjük, hogy mindig van új csapat is, amely a felelősség és az esélyesség terhe nélkül becsúszik. Ilyen lehet most a Szolnok, amely megfelelő szakmai és vezetői háttérrel rendelkezik, és sikerült együtt tartania a keretét.

Olvasói sztorik