NB II

A Vasas SC végleg kiszáll a fociból

A klub még egy százalékban sem kíván tulajdonos maradni, és nem tart igényt az elő- és visszavásárlási jogra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Vasas-család vasárnap, a Nyíregyháza elleni NB II-es mérkőzés keretében ünnepelte a klub 103. születésnapját. Ennek apropóján hosszú interjút közölt Markovits László elnökkel az egyesület honlapja. Hangsúlyozta: a tulajdonosi szerepvállalás kapcsán a nagy népszerűségnek örvendő Jámbor János, Vancsa Miklós páros felvetette a legutóbbi szurkolói ankéton, hogy a jövőben főtámogató helyett tulajdonosként folytatnák, és ezek a célok összecsengenek a klub terveivel.

– A múlt héten az elnökség markáns, végérvényes döntést hozott, amely szerint az anyaegyesület a jövőben az infrastruktúra fenntartásán és menedzselésén túlmenően semmiféle szerepet nem képes vállalni a labdarúgás működtetésében – kezdte Markovits László. – Hangsúlyozni szeretném, hogy a kétezer-tizenegy eleje óta tartó vesszőfutásra pontot tudtunk tenni, az egyesület újra konszolidálta a futball kft-t, az elmúlt hónapokban jelentős ráfordítással tartozásmentessé tette, a fennmaradó kötelezettségekre pedig megvan a szükséges fedezet. A múlt adósságainak rendezése kapcsán ismét köszönetet kell mondanom a Kubala Akadémia tulajdonosainak, valamint a korábbi német befektetőnek, hiszen nekik is oroszlánrészük volt abban, hogy ma egyáltalán futballról beszélhetünk Angyalföldön.

Az elnök elmondta, hogy a jövőben a Vasas-futballt egy tőkeerős társaságnak kell működtetnie tulajdonosként, nem egy civil szervezetnek, amely a tetemes működési hiányt vagy érzelmei alapon, vagy a kapcsolatrendszerén keresztül akarja és tudja pótolni. A Vasas SC-nek 2009 óta öt év komoly szerepvállalás, több mint félmilliárd forint elköltése, és rengeteg kellemetlenség után tudomásul kellett vennie, hogy meg kell hoznia ezt a döntést. Mindez azt jelenti, hogy nem kíván még egy százalékban sem tulajdonos maradni a Vasas FC Kft-ben, nem tart igényt elővásárlási jogra, visszavásárlási jogra, nem képes és nem is akar többé konszolidációs szerepben feltűnni, nem óhajt többé kényszerhelyzetben olyan döntéseket hozni, amelyekre a múltban kárhoztatva volt.

– A helyzet megnyugtató, és hasonló, mint kétezer-tizenegy elején, azaz egy tartozásmentes kft. indul tiszta lappal. Azzal a különbséggel, hogy most NB II-es joggal rendelkezik a gazdasági társaság, viszont Jámbor János és csapata személyében Vasas-kötődésű, korábban az elkötelezettségét bizonyító tulajdonosjelöltről van szó, így végre hosszú időre biztos kezekbe kerülhet a Vasas labdarúgása. Ezért is érezte az elnökség, hogy most van itt a pillanat, hogy a civil szervezet az említett érvek alapján nyugodt lelkiismerettel tudja meghozni ezt a drasztikusan hangzó döntését. Ma nyugodt szívvel, tiszta lelkiismerettel adhatjuk oda a stafétabotot annak az embernek, aki a velejáró nehézségekkel együtt képes és akarja működtetni – szögezte le Markovits.

Ez a döntés azonban nem jelenti azt, hogy a Vasas SC teljesen mértékben elengedi a labdarúgás kezét, hiszen vagyonkezelőként és az állami forrásoknak köszönhetően további létesítményfejlesztések következnek, így új stadion is épül a Fáy utcában. A részletekről viszont még korai lenne beszélni. Emellett az Akadémia számára biztosított edzőcentrum, valamint a kiszolgáló helyiségek fejlesztésére is vannak tervek.

Olvasói sztorik