NB II

A bennmaradás megoldható

Az NB II-es angyalföldiek régi-új ügyvezetője, Vancsa Miklós még két-három új igazolást tervez.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az angyalföldi szurkolók nagy örömére újra Vancsa Miklós a másodosztályban szereplő Vasas ügyvezetője. A korábbi kiváló középpályás Jámbor János tulajdonossal karöltve visszaállítaná a klub hagyományait, és 2004 után megpróbálják ismét visszajuttatni a csapatot az első osztályba. Az ügyvezető a Sportklub televízió dodzsem című műsorában mesélt arról, miért tértek vissza Angyalföldre.

– Köztudott, hogy szívügyünk lett a Vasas az elmúlt tíz-tizenöt évben, és nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Jámbor János gyerekkora óta Vasas-szurkoló – mesélte Vancsa Miklós. – Bár nem játszottam a csapatban, de én is mindig szimpatizáltam a klubbal, és mára teljesen Vasas-érzelmű embernek tartom magam.

– Mikor lehet reális cél a feljutás?
– Ennyire nem szabad előremenni, először bent kell maradnunk az NB II-ben. Jelenleg a tizedik helyen van a csapat. Úgy látjuk, hogy van egy kis mennyiségi problémánk, de az elmúlt hetekben ezt is sikerült orvosolni. Két-három igazolással kész lesz a keret, és azt merem mondani, hogy a bennmaradás megoldható. A következő évben kell egy olyan keretet összehozni, ami már tényezője lesz az NB II-nek, és esetleg fel is tud jutni.

– Mennyi pénz kell ahhoz, hogy feljussanak? Valóban lát abban fantáziát, hogy gazdaságosan működjön egy magyar futballklub?
– Gazdaságosan nem lehet működtetni. Téves eszme az, hogy ebből profitot lehet kivenni. Ebben érzelmi kérdés van, és ez egy szerelem. Aki a magyar futballban bármilyen klubnál a haszon reményében dolgozik, az nagyot fog csalódni, és szerintem már sokan csalódtak is.

– A játékosok szeptember óta csak a fizetésük egy részét kapják meg, mert volt egy ígéret, és egy megvalósul kifizetés… Erről lehet tudni valamit, hogy mi az, amit ígértek, és mi az, amit megkaptak?
– Ezek az én szavaim. A játékosok gyakorlatilag kötöttek egy szerződést a kft-vel, és egy másikat egy német céggel, de ebbe nem mennék bele. A fizetésük dominánsabb része ebben a német cégben volt, és úgy tudom, hogy ezt három hónapig kapták, három hónapig nem. Ez nem az én dolgom, ebbe nem szeretnék belefolyni. Január elsejétől tiszta lappal próbáljuk ezt az egészet csinálni. Nekünk ettől az évtől üzemeltetnünk kell, és mindenféle adósságért a sportclub vállalt felelősséget.

– A patinás magyar klubok egyre több támogatást kapnak stadionfelújításra. Lát arra esélyt, hogy a Vasas is kapjon esetleg egy komolyabb összeget erre a célra?
– Úgy tudom, hogy benne vagyunk a stadionépítési programban. Ezt örömmel vesszük, hiszen az Illovszky-stadionra mindenképp ráfér egy felújítás, akár még egy kicsit több is.

– Hogy esett a választás Szanyó Károlyra?
– Szanyó Károly régóta a „mi emberünk”. Szellemes támadójátékos volt, szimpatizálunk vele. Végignéztük Jámbor úrral a korábbi edzőinket, és a játékos-pályafutásuk alatt ezek a trénerek zömében védő, védekező típusú labdarúgók voltak. Gondoltunk egy merészet, itt van ez a fiatalember, akinek a helyén van az esze, valamint bátor és merész. Bízom benne, hogy jót húztunk vele.

– Tizenhat meccsen több mint harminc gólt kapott a csapat, akkor nem a védelemmel kellene kezdeni valamit?
– Nagyon egyszerűen le lehet képezni így ezt a gondolatsort, de szívesen játszunk négy-hármas meccseket, ha mindig mi rúgunk négy gólt.

– Kire fognak alapozni? Szanyó Károly valóban kiváló futballista volt, de ez lesz élete első komoly edzői feladata…
– Dolgozott alacsonyabb osztályban, és utánpótlásban egyaránt. Mi bízunk benne, és reméljük, hogy egy sikeres pályafutásnak az elindítói vagyunk mi.

– Érkezett már több játékos, köztük Ferenczi István is, aki már nem mai gyerek, és rengeteg klubot megjárt. Ilyen labdarúgókra alapoznak, vagy próbálnak majd fiatalokat is hozni a Kubala Akadémiáról?
– Nagyon jó a kapcsolatunk a Kubala Akadémiával, és meg is egyeztünk velük, hogy ugyanabban a szerelésben fogunk játszani, amiben az akadémia, tehát gyakorlatilag a felnőtt csapat játékosa ugyanolyan mezben fog kifutni a pályára, mint az akadémisták, és ez egy jó dolog. Számítunk rájuk, jó munkát végeznek. Berecz, Ádám Martin, Nagyházi, Szedlár és Vida is nagyon tehetséges fiatalok. Közülük hárman már sztenderd játékosok jelen pillanatban is. Ferenczi Pista, akit harmadszor hozok a csapatba, nem ront akkorát az átlagéletkoron, hogy ez súlyos legyen. A játéktudásával és a szellemiségével viszont segíteni fogja a fiatalokat.

Olvasói sztorik