NB II

Idő kell, hogy értékeket teremtsenek

Kovács Norbert, a Vasas Kubala Akadémia ügyvezetője szerint fontos a fiatalok kiteljesedése.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Sok szó esik manapság az utánpótlásról és az akadémiákról. Rengetegszer felvetődik a kérdés, hogy megfelelően működnek-e az akadémiák, nevelnek-e olyan tehetségeket, akik később külföldön is megállják a helyüket. Kovács Norbert, a Vasas Kubala Akadémia ügyvezetője volt a Sportklub televízió Dodzsem című műsorának a vendége, aki elárulta, hogy az MLSZ hamarosan megvizsgálja és értéket már a magyar utánpótlásműhelyeken.

– Mi a legfontosabb feladata az akadémiai rendszernek, ami előre viheti a futballunkat?
– Jelen pillanatban az a legfontosabb, hogy működnek, és az utánpótlásműhelyek igenis végzik a dolgukat. Az akadémiák belső működését ismerve azt gondolom, hogy jól is végzik a munkájukat. Idő kell még ahhoz, hogy ez a rendszer értékeket teremtsen, és olyan irányokat tudjon felvenni, amit most az MLSZ vezetése el is rendelt. Egy olyan értékmérés következik be a rendszerben, ami nagyban elő fogja segíteni, hogy egységes egészként működhessen – mondta Kovács Norbert.

– Mi az, amit az MLSZ elvár?
– Az MLSZ megbízott egy nemzetközileg elismert céget, amely az utánpótlásműhelyek közül kiválasztott tizenötöt, amelyeket egy auditáció folyamán megvizsgál, értékeket mér. Ez alapján lesz egy olyan struktúra, amelyet az MLSZ vezetése át tud tekinteni, és döntéseket tud hozni.

– Milyen értékeket mérnek? Mit kell érteni ezalatt?
– Az értékmérés ezen formájában az a legfontosabb, hogy mely klubok milyen rendszerben működnek, az akadémiák hogyan vannak felépítve, és milyen szakmai program mentén működnek. Nyilván az a legfontosabb, hogy milyen tehetségeket nevelnek, képeznek. Nekünk is az a főmottónk, hogy labdarúgót képzünk, embert nevelünk. Egységes, komplex szakmai program mentén dolgozunk. Azt nézik, hogy ezek a szakmai programok hogyan teljesülnek. Mérhetjük az értéket tehetségekben, akik be tudnak majd érni a felnőtt labdarúgás szintjére, és a későbbiekben nemzetközi szinten is megállják a helyüket. A Vasas Kubala Akadémián elhivatott cél, hogy a felnőtt futballba neveljünk olyan értékeket, akik megállják a helyüket.

– Nézik a teljesítményt, a kitartást, a tehetséget, de nézik-e az alkalmasságot?
– Minden nap szembesülünk ezekkel a kérdésekkel. A válasz pedig a rendszer felépítéséből következik. Mi nem abból indulunk ki, hogy egy hat-hét éves gyerekből középhátvéd lesz, vagy épp szélső. Az elején a sportágat kell elfogadtatni, meg kell szerettetnünk a focit a gyerekekkel. Mi egy nyitott akadémia vagyunk, nekünk a család a legfontosabb. Azt szeretnénk, hogy egy játékos úgy teljesedhessen ki, hogy egy közösségben épül fel. Emellett vannak olyan programjaink, amelyek pontosan ezeket a fizikai, biológiai, mentális és teljesítménydiagnosztikai értékeket mérik, amelyekből a későbbiekben fel fogjuk tudni mérni, hogy a játékos milyen irányba terhelhető, és a játékos merre fog tudni majd elindulni. Vér és vizelet vizsgálatokat is végeztetünk, illetve az EKG-t is mérjük, hogy kiszűrjük azokat az esetleges anomáliákat, amelyek a sportolást is gátolhatják. Természetesen nehéz megmondani, milyen magas lesz egy gyerek, de a legfontosabb nekünk, hogy a fiatalok szeressék meg a futballt, és a legmagasabb szintű képzést kaphassák.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik