Hírek

Tizenöt akadémiát mérnek fel

Jövő februárig 15 hazai utánpótlásképző műhelynél tart vizsgálatot a belga Double PASS cég.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Jövő februárig tizenöt hazai utánpótlásképző műhelynél vizsgálja a labdarúgók képzését a belga Double PASS cég, amely a magyarországi akadémia rendszereket méri fel.

A cég kedden, a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be. A 2004-ben alapított Double PASS a minőség- és teljesítménymenedzsmentre specializálódott, elsősorban utánpótláskorú sportolókat foglalkoztató egyesületeket, akadémiákat auditál, valamint segíti őket a tehetséggondozás hatékonyabbá tételében – áll az MLSZ honlapján.

Szabó Tamás, a felmérés projektmenedzsere elmondta, hasonló információszerzésre eddig nem volt példa Magyarországon egyetlen sportágban sem. A Double PASS eredményeitől azt várják, hogy azok segítségével egy hatékony akadémiai modell felállítására tehetnek javaslatot, korszerűbb rendszert hozhatnak létre.

Hozzátette: az MLSZ hosszú távú fejlesztési stratégiájának egyik alapvető része az utánpótlás-nevelés fejlesztése, ezért kézenfekvő volt az igény az elitképzés, az akadémiai rendszer átvilágítására, felmérésére. Az előzetes vizsgálatok végén világossá vált, hogy egy független auditáló szervezetet kell felkérni az objektív felmérés elvégzésére, és hosszas keresgélés után esett a választás a Belgiumban, Németországban és Angliában is kitűnő referenciákkal rendelkező cégre.

Hugo Schoukens, a cég ügyvezető igazgatója elmondta – amint az az MLSZ beszámolójából kiderül –, a tehetséggondozás több szinten valósul meg, ebből a Double PASS elsősorban a klubok szintjén tud segítséget nyújtani. Megvizsgálják többek között, hogy a meghatározott futballfilozófia megvalósítható-e az akadémiáknál adott feltételekkel, megfelelő-e az ehhez kidolgozott fejlesztési terv, rendelkeznek-e a kellő tudásanyaggal a kluboknál dolgozó edzők, hatékony-e az akadémiai menedzsment, jól működik-e a nemzeti kompenzációs rendszer.

A felmérést követően a cég különböző szempontok szerint kiértékeli az akadémiákat, illetve segítséget nyújt a rendszer optimalizálásában. Az egyesületeknél történő látogatások során négy nap áll a Double PASS szakembereinek rendelkezésére ahhoz, hogy megismerjék – először elméletben, majd gyakorlatban is – az adott akadémia munkáját, a kapott információk alapján mintegy kétszáz szempont szerint értékelik ki a látottakat.

A belga partner februárra végez a 15 utánpótlásképző klub, illetve akadémia első felmérésével, de feladata ezzel nem ér véget, mivel hároméves ciklusban gondolkozik. Az akadémiák februárig tartó felmérése így csak az első lépcső a munkája során. Második lépésként segítséget nyújt az akadémiai menedzsment fejlesztésében, három év múlva pedig egy újabb átfogó vizsgálat ad visszacsatolást az elért eredményekről.

Olvasói sztorik