Hírek

Magyar akadémiák belga vizsgálata

Belga szakemberek vizsgálják, hogy a magyar akadémiák megfelelnek-e a modern kor követelményeinek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ akadémiai auditjának projektvezetője, Szabó Tamás a Sport TV-ben hangoztatta, hogy a külföldi cég kizárólag az elitképző utánpótlás-nevelő műhelyek munkáját elemzi. Hozzátette, hogy egy magyar csapattal 2012 októberében már előkészítettek egy hazai auditot, és 29 képzési helyről szereztek információkat.

– Ennek a felmérésnek a tapasztalatai alapján az MLSZ elnöksége úgy döntött, hogy egy olyan céget vonjunk be, amelyik független a hazai labdarúgástól, és nagy tapasztalata van nyugat-európai utánpótlás-akadémiák auditjában, és megfelelő módszertannal rendelkezik – mondta Szabó, megemlítve, hogy a Double Pass korábban például a Bayern Münchent, a Chelsea-t és az Arsenalt is vizsgálta.

Szabó megfogalmazása szerint annyit kell tudni, hogy az idei akadémiai támogatások odaítélésben ezek az eredmények azért már beleszóltak. A mostani vizsgálat eredményeit január végén, február elején teszik le az asztalra.

– Az MLSZ vezetésének az volt a szándéka, hogy korszerűsítsük az akadémiai minősítő rendszert, mert e mögött fog állni, hogy ki mennyi támogatást kap – utalt arra a projektvezető, miért fontos ez a vizsgálat, amelyet a 14 és 21 éves korosztály körében végez a cég. A kutatás során az infrastruktúra, a környezet és a felszereltség mellett az edzők képzettségét is felmérik, de azt is nézik, mire viszik az akadémisták.

A vizsgálat egyik első eredményeként Szabó Tamás azt a belgák által is már jelzett problémát említette, hogy például a külföldi tulajdonosok érdekei kicsit mások, mint nekünk az akadémiai képzésben.

– Ez nagyon nagy baj. Hiába képzünk gyerekeket, akik jók, de nem jutnak fel az első csapatba, és ott ülnek a kispadon – mondta az MLSZ-projektvezető.

Olvasói sztorik