NB II

Vagy vadászat, vagy nők

Csank Jánost nem marasztalták, de egyébként sem biztos, hogy hátraszaltózva közlekedett volna Gyirmót felé.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Másfél év után távozik az NB II-es Gyirmót csapatától Csank János. A mester két bronzérmet szerzett a győri együttessel a Nyugati-csoportban. Előbb az MTK, majd a Puskás Akadémia nyerte meg utcahosszal a bajnokságot, és a második hely mindkétszer a Kozármislenynek jutott. A kisalföldi klub vezetői nem kínáltak hosszabbítást a lejáró szerződésű szakvezetőnek, aki a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, ő sem várta remegve a hívást. Hozzátette: mindig másképp csinálna valamit az ember, amikor megvonja a mérleget, és ez most, az ő esetében sincs másként.

– A cél a bajnoki cím volt, az eredmény pedig a bronzérem. Hogyan értékeli a Gyirmót elmúlt idényét?
– Az ősz különböző okok miatt rosszul sikerült, a Puskás Akadémia viszont nagyot robbantott. Mindenki a Tatabánya, Gyirmót, Zalaegerszeg hármasra figyelt, és ők az oldalvízen szépen tudtak robbantani. Ezáltal nagyon kedvező pozícióba kerültek, és behozhatatlanná tették az előnyüket a tavaszra – magyarázta Csank János. – Nem lehet az összeállításra fogni, de a vesztes meccseinken általában a kulcsembereinket nélkülöznünk kellett. Morális dolgok is voltak ősszel a gárdánál, széthúzások a csapaton belül, de ezt a télen megszüntettük. Utána masszív lett az együttes, szerencsénk azonban nem volt. Kimondottan ezért buktunk, vagy nem hoztunk döntetlenre mérkőzéseket. Több olyan balszerencsés szituáció volt, amikor pontokat veszítettünk, így nem tudtuk megszerezni a második helyet, ami azért szebben nézett volna ki. Bár, aki fel akar kerülni, annak teljesen mindegy, hogy második vagy harmadik. A tavasszal már úgy játszottunk, ahogy ennek a csapatnak kell. Jól futballoztunk, jól birtokoltuk a labdát, csak egy-egy meccsen voltak gondjaink. Azokon a találkozókon, amikor nagyon kellett volna a győzelem, rendszerint rosszul álltunk fel, tehát gyengébb csapattal tudtunk kiállni, mint az egyéb összecsapásokon. Nagyon sok sérültünk volt szezon közben, a bal oldalunk szinte megszűnt létezni. A felkészülési időszakban azt lehetett érezni, hogy nem lehet semmi probléma, de aztán jöttek a sérülések. Nyilvánvalóan kudarc az idei szezon, hiszen az első helyre hajtott a csapat, de a tavasszal már kihoztuk belőle, amit kellett. A második helyet nem tudtuk megszerezni, de csináltunk frappáns dolgokat, és válaszokat adtunk a kétkedőknek, hiszen sokszor nagyon jól játszottunk.

– Mennyire érzi magát hibásnak a csapat szereplése miatt? Van olyan, amit másképp csinálna?
– Mindig másképp csinálna valamit az ember, amikor megvonja a mérleget. Amit télen léptem, azt egyértelműen nyáron kellett volna megtennem. Akkor kicsit toleráns voltam, nem is a játékosokkal, hanem a tulajdonosokkal szemben. Kétségkívül hibáztam, de emellett egyértelműen nem volt annyi szerencsénk, amennyi kellett volna. Természetesen én vagyok az edző, és azért jöttem, hogy felkerüljünk. Ezt azonban nem tudtam megcsinálni, ezért hibás vagyok. Annak külön örülök, hogy olyan képességűnek tartanak, hogy egyből feljutó csapatot kell csinálnom. Ha valahova odamegyek, ott egyből nyernem kell, és nincs több sansz. Remélem, hogy ezt azért meg tudom csinálni egy-két helyen.

– Igaz a hír, miszerint nem tárgyalnak a hosszabbításról a Gyirmót csapatával?
– Lejáró szerződésű edző vagyok, ez pedig mindig kétélű dolog. Vagy felajánlják, hogy tárgyaljunk, tehát én egy teljesen új tréner vagyok, akinek semmi köze nincs a Gyirmóthoz, magyarul, ha megkeresnek a hosszabbításról, akkor egy teljesen új szerződésről van szó. Nekem is vannak feltételeim, és egyáltalán nem biztos, hogy meg tudunk egyezni. Ez nem úgy néz ki, hogy itthon remegve ülök, és várom, hogy hív-e a Gyirmót. Tegnap késő este keresett a tulajdonos, de nem volt nálam a telefon. Benne voltam az éjszakában különböző szituáció miatt. Vagy vadászat, vagy nők, nálam ez így működik. Ebből kifolyólag nem tudtunk beszélni, de gondolom, hogy a napokban erre is sor kerül. Június 30-ig vagyok a Gyirmót alkalmazásában, utána nyilván lezárjuk a dolgokat. Volt egy beszámolón, ezt majd értékelik a tulajdonosok, és döntenek. Még egyszer hangsúlyozom, hogy lejáró szerződésem van, és ilyen esetben mindkét fél dönthet. Ha hosszabbítani akarnak velem, és leülünk, akkor eldönthetem, hogy milyen esetben megyek oda, tehát ez nem azt jelenti, hogy hívnak, és akkor hátraszaltózva közlekedek Gyirmót felé. Egyelőre nem foglalkoztat ez a dolog. Ha a Gyirmót nem keres meg a hosszabbítás miatt, azt nem fogom fel kudarcnak, hiszen egy évem volt feljuttatni a csapatot NB I-be, ez nem sikerült, de ez nyilván előfordult már nálam jobb edzőkkel is.

Nem marad

Beszélgetésünk után néhány perccel közlemény jelent meg a klub honlapján, amelynek címe: Csank János távozik

„A bajnokság befejezését követően Csank János vezetőedző megtartotta évértékelő szakmai beszámolóját a Gyirmót FC Győr tulajdonosainak. A megbeszélésen a felek közös megegyezéssel úgy döntöttek, hogy nem hosszabbítják meg a vezetőedző lejáró szerződését. A Gyirmót FC tulajdonosai tárgyi ajándékkal köszönik meg Csank János másfél éves munkáját, és sok sikert, valamint jó egészséget kívánnak további szakmai feladataihoz! Új vezetőedzőt a klubvezetés, amennyiben az új szakmai vezetőt sikerül kiválasztani és a tárgyalások lezárulnak, arról honlapunkon beszámolunk.”

– Hosszú idő után a mostani hétvége volt az első, amit focimentesen tölthetett volna, ennek ellenére szombaton a Kisvárda–Szeged, vasárnap pedig a REAC–Berkenye osztályozót is a helyszínen tekintette meg. Miért?
– Tervben volt, hogy megnézem a csapatokat. A Kisvárda érdekelt, mert a harmadosztályban nagyon sok pontot szerzett, nagyon stabil voltak. Utána pedig kíváncsi voltam, hogy a REAC ellen mire képes az a Berkenye, ami egy kicsit a Vác felé orientálódó együttes.

– Mivel tölti a szabadidejét?
– A program mindig ugyanaz, futás, biciklizés és vadászat. Ezek játszanak ilyenkor nálam, nyaralni nem szoktam, mert nekem ez a kikapcsolódás, így érzem jól magam. Kis erősítés kell az embernek, ilyenkor helyre tudom hozni magam.

Olvasói sztorik