NB I

Amerikában is csodálják a felcsúti stadiont

Egy tengerentúli építészeti szakfolyóirat méltatja a Pancho Arénát.

Kapcsolódó cikkek

A Makovecz Imre tervei alapján készült felcsúti Pancho Arénát méltatja a Journal of The American Institute of Architects, az Amerikai Építészek Intézetének lapja. A cikk részletekbe menően elemzi a stadion szerkezeti megoldásait, egyúttal képet ad a szervezet néhai dísztagja, Makovecz munkásságáról is – írja a Magyar Hírlap.

Innovative Detail: Pancho Arena (Az újító részlet: Pancho Aréna) címmel jelent meg a Journal of the American Institute Architects júniusi számában elismerő, elemző írás a Makovecz Imre tervei alapján épült felcsúti stadionról – tudta meg lapunk Callmeyer Ferenctől, aki a néhai tervező mellett szintén dísztagja az Amerikai Építészek Intézetének.

„Büszkeséggel tölt el, hogy a nemzetközi építészszakma e rangos folyóiratában magyar építész munkájáról elismerő cikk jelenik meg – mondta a napilapnak a tervező. – A Makovecz Imre képviselte organikus építészetre már a hetvenes években felfigyeltek az Egyesült Államokban, ritka azonban a mostani cikkhez hasonló elismerés. A Pancho Arénán is látható pavilonszerű megoldás számos külföldi helyszínen visszaköszön: sokan talán nem is tudják, hogy ez a stílus Makovecz Imrétől eredeztethető.”

Mérföldkőnek tartja az írást, amely meglátása szerint nemcsak Makovecz elismertségét, a magyar építészet rangját is emelheti a világban.

A szóban forgó cikk azt is kiemeli, hogy Makovecz Imre munkája a természettel harmonizál, a boltívek, mint a fa ágai ívelnek a magasba. Miként az írás fogalmaz, az organikus építészeti mozgalom Magyarországon egyfajta tiltakozás volt a kommunizmus brutális építészetével szemben.

Olvasói sztorik