NB I

Ők voltak az NB I legjobb légiósai

Ferencvárosi túlsúly jellemzi a legkiválóbban teljesítő külföldiek 14-es listáját.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az elmúlt harminc évben több ezer külföldi játékos szerepelt a magyar bajnokságban, de közülük talán százra sem emlékszünk már, hiszen döntő többségük sajnos erősen felejthető teljesítményt nyújtott, és/vagy alig töltött el fél szezont hazánkban.

Mivel a Ferencvárostól a francia élvonalba igazoló brazil Somalia a minőségi légiósok csekély létszámú táborát gyarapította, az ő távozásának apropóján a Rangadó.hu szerkesztőségi kollektívája – szigorúan szubjektíven – összeállított egy listát, amely a legjobban teljesítő külföldieket tartalmazza.

Hangsúlyozzuk, hogy ezúttal nem a jól csengő név, nem a pompás elő- vagy utóélet, kizárólag a Magyarországon produkált játék volt mérvadó, tehát a lett Artjoms Rudnevs, a lengyel Robert Warzycha, a brazil Túlió, az olasz Giuseppe Signori, a cseh Radek Sloncík és Marek Heinz, az észt Tarmo Kink, az osztrák Richard Niederbacher vagy a holland Glenn Helder nevét hiába is keresik. A lista Nikolics Nemanja, Miriuta László és Selymes Tibor nevét sem tartalmazza, mert őket nem légiósnak, hanem magyarnak tekintjük.

Összeállításunkban nem rangsoroltunk, a magyar NB I elmúlt harminc esztendejének legkiválóbb légiósait vezetéknevük szerint alfabetikus sorrendben gyűjtöttük össze.

André Alves dos Santos, brazil

A remek csatár 2005-től 2012 elejéig futballozott hazánkban. A Bp. Honvéd színeiben fél szezon alatt hat gólt szerzett 14 meccsen, majd három idényen keresztül a Kaposvári Rákóczi csapatában játszott, ahol 73 meccsen 26-szor talált be az ellenfelek kapujába. Bár 2008-ban kölcsönadták az orosz Lucs-Enyergija Vlagyivosztokhoz, de 2009-től ismét a magyar bajnokságban játszott, a Videoton csapatában.

Összesen 178 élvonalbeli találkozón 87 gólt szerzett, 2011-ben gólkirály, és a székesfehérváriak első bajnokcsapatának oszlopos tagja volt. Ekkor elnyerte az NB I legjobb játékosának járó Albert Flórián-díjat a HLSZ-nél, a Nemzeti Sport All Star-csapatának pedig kétszer lehetett a tagja.

A napjainkban 31 éves támadó a távozása óta Cipruson, az arab világban és Görögországban játszott, manapság pedig ismét a szigetországban rúgja a gólokat.

Muhamed Besic, bosnyák

Villámkarriert futott be hazánkban a fiatal védő, akinek mindössze két szezon jutott a Ferencvárosban. Ezalatt 47 bajnoki meccsen egy gólt szerzett, és mivel kiváló teljesítményt nyújtott, bekerült hazája válogatottjába, amelynek alapembere volt a brazíliai világbajnokságon, majd leigazolta az angol élvonalbeli Everton, amelyben mostanság is focizik.

Sorin Botis, román

Az aradi születésű védőt a moldovai Sheriff Tiraspol együttesétől igazolta 2003-ban a Ferencváros. Végül kereken tíz esztendeig futballozott hazánkban, hiszen a zöld-fehérek után a Zalaegerszeg, a Bp. Honvéd, majd a Békéscsaba együttesét erősítette. A hivatalos statisztika szerint kereken kétszáz NB I-es találkozón szerepelt és tíz gólt szerzett. Tavalyelőtt visszatért Aradra, ahol 37 évesen is játszik.

Adamo Coulibaly, francia

Az elefántcsontparti származású csatár 2006-ban még egy párizsi külvárosban, Poissyban, a Peugeot-gyárban éjszakai műszakos targoncavezetőként dolgozott, hogy kiegészítse a francia hetedosztályú RC Neauphle-Le-Château-nál futballistaként keresett sovány jövedelmét, aztán Magyarországra került.

A 2011–2012-es szezonban húsz góllal járult hozzá a veretlenül bajnokságot nyerő DVSC aranyérméhez, és a gólkirályi címet is megszerezte. A következő szezonban is csapata meghatározó, legeredményesebb játékosa volt, a Győri ETO elleni kupadöntőben két gólt szerzett, a DVSC pedig 2-1-re győzött. Kétszeres magyar gólkirályként 2013 nyarán a francia másodosztályú RC Lens együtteséhez igazolt, amelyet az élvonalba segített, de idén nyáron ismét Debrecenben tűnt fel. Talán visszatér a 34 éves támadó?

Homma Kazuo, japán

Szerbiából érkezett Magyarországra 2003-ban, szerepelt a Szeged, a Pápa, a Diósgyőr, a Nyíregyháza, a Siófok, a Vasas, a Ferencváros és a Veszprém színeiben; hazánk élvonalában összesen 118 mérkőzést játszott és 34 gólt lőtt. Jelenleg Laoszban futballozik, az élvonal második helyén álló Lao Toyota FC színeiben 17 találatnál jár, és ő vezeti a góllövőlistát. Magyar feleségére és nyelvtudására méltán lehet büszke.

Goran Kopunovics, szerb

Idén augusztusban van a huszadik évfordulója annak, hogy a Ferencváros – első magyar csapatként – bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A belga Anderlecht elleni párharcra valószínűleg mindenki emlékszik, aki már élt akkoriban. Az 1-1-es budapesti visszavágón Kopunovics szerezte a Fradi gólját, de nem (csak) ezért került be összeállításunkba.

A szerb csatár Spanyolországból érkezett hazánkba 1994-ben, de a nagy sikerek után 1996-ban már tovább is állt Ciprusra. Egy év múlva visszatért, és az FTC nagy riválisa, az Újpest színeiben is bajnok lett. Az internetes statisztikák szerint a magyar NB I-ben összesen 91 meccsen lépett pályára és 17 gólt szerzett. Játékos-pályafutása Németországban zárult, edzői karrierje viszont idehaza, Felsőpakonyban kezdődött. Később olyan egzotikus helyeken dolgozott, mint Ruanda, Vietnam és Tanzánia, jelenleg, 48 esztendősen pedig az NB II-es BFC Siófok vezetőedzője.

Dorge Rostand Kouemaha, kameruni

Az afrikai csatár 2005 és 2008 között mindössze három idényt töltött hazánkban, mégis emlékezetes teljesítményt nyújtott. Görögországból érkezett, és a Tatabánya, valamint a Debrecen együttesében összesen 28 gólt szerzett hatvan meccs alatt. A DVSC 2007 nyarán hazai átigazolási rekordnak számító hatvanmillió forintot adott érte. Onnan Németországba igazolt, de azóta Belgiumban is megfordult, napjainkban, 32 évesen pedig Törökországban focizik.

Szergej Kuznyecov, szovjet, később ukrán

Egy újabb Fradi-légiós, aki 1991 és 1997 között szerepelt a zöld-fehéreknél egy rövid megszakítással, majd a Gázszer FC-be igazolt. A Ferencváros színeiben 83 bajnoki meccsen kilenc alkalommal volt eredményes. Háromszoros bajnok, háromszoros kupagyőztes, a BL-csapat alapembere, az FTC örökös bajnoka. Visszavonulása után sem szakadt el a sportágtól, hiszen edzőként, játékosmegfigyelőként és menedzserként is tevékenykedett. A szintén Szergej Kuznyecov névre hallgató fia is labdarúgó lett, édesapja manapság 52 éves.

Zoran Kuntics, szerb

Amíg világ a világ, az Anderlecht elleni BL-selejtező első meccsének gólszerzőjeként fogunk rá emlékezni. A szabadkai születésű csatár Dél-Koreából igazolt Kecskemétre, 1994-ben. Utána a székesfehérvári Parmalat FC-t erősítette, majd a Ferencvároshoz került. Bár rövid időt töltött az Üllői úton, egy szavazáson a szurkolók minden idők legjobb ferencvárosi légiósának választották. Ciprus után visszatért hazánkba, előbb a Vasasban, majd a Videotonban folytatta, végül 2000-ben, szülővárosában, a Spartakban fejezte be pályafutását.

Edzőként a Ferencváros utánpótlásánál kezdte, irányításával 12 év után lett újra bajnok az FTC ifjúsági A-csapata. Ezt követően az MTK utánpótlásánál dolgozott, majd a felnőttek között a Diósgyőr, a Pápa, a Ferencváros, a szerb Hajduk Kula, a Dunakeszi, a bosnyák NK Zvijezda Gradacac és a Szigetszentmiklós következett, legutóbb pedig Ajkán tevékenykedett. Manapság, 48 évesen Budapesten él.

Igor Nicsenko, szovjet, később ukrán

A magyar élvonal egyik legsikeresebb külföldi játékosa: 255 mérkőzésen 97 gólt szerzett, a Ferencvárossal és a Dunaferr-rel is magyar bajnoki címet nyert. 1995 tavaszán Ukrajnából igazolt a Stadler FC-hez; a szőke csatár szereplése bombaként robbant: kilenc meccsen nyolcszor volt eredményes. A gólérzékenysége a következő szezonban sem csökkent, ezért 1996 januárjában a Fradiba igazolt. A szezont gólkirályi címmel zárta. Teljesítményének elismerése jeléül 1996-ban és 1997-ben Toldi-vándordíjat kapott.

A Dunaferr csábítására 1998 nyarán búcsúzott az Üllői úttól. Dunaújvárosban három idényt töltött, 2001 nyarán Győrbe igazolt, ahol újabb három szezon következett. Az ETO legeredményesebb idegenlégiósaként (húsz gólt szerzett) 2004 telén hazatért szülőhazájába, pályafutását 37 évesen ott fejezte be.

Vezetőedzői pályafutását szülővárosában kezdte 2006-ban, majd később visszatért Győrbe, az utánpótlásban és a felnőtt csapat mellett is tevékenykedett, jelenleg, 44 évesen pedig az NB III-as Jászberény vezetőedzője.

Vukasin Polekszics, montenegrói

A kiváló kapus az FK Szutjeszka együttesében kezdte pályafutását, később az olasz US Lecce hálóját őrizte, majd 2006-ban szerződött hazánkba, Tatabányára. Itt 52 élvonalbeli találkozón védett, 2008-ban pedig leigazolta a Debrecen. 2010 nyarán az UEFA fegyelmi bizottsága két évre eltiltotta és tízezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta, mert állítólag két alkalommal is elmulasztotta jelenteni, hogy a DVSC nemzetközi mérkőzése előtt ismeretlen személyek megpróbálták rábírni az eredmény befolyásolására. A vizsgálat megállapította, hogy bundázás nem valósult meg. 2014-ben előbb Kecskemétre, majd Pécsre került, de a baranyaiak kizárása után kénytelen volt visszatérni hazájába. A magyar NB I-ben összesen 149 meccsen játszott, és egyszer gólt is szerzett; rendszeresen tagja a montenegrói válogatottnak.

Oleg Sirinbekov, tádzsik

A széles közvélemény által orosznak gondolt, a valóságban tádzsik nemzetiségű csatár a Torpedo Moszkvából érkezett a Vasasba 1991-ben, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy később valamelyik nyugati bajnokságban méresse meg magát. Ez azonban – egyes hírek szerint az angyalföldi klub által kért vételár miatt is – álom maradt, a hároméves szerződés lejárta után útja visszavezetett a Torpedóba – írta róla az index.hu.

Az angyalföldi klub történetének legjobb légiósa 85 bajnoki mérkőzésen szerepelt, visszavonulása óta – ahogyan napjainkban, 51 évesen is – edzőként dolgozik Oroszországban.

Somalia, brazil

Wergiton do Rosário Calmon 2011-ben, kölcsönben igazolt a Fradihoz, aztán egy évvel később végleg a klubhoz került. A vezetőedzők közül Prukner László, Détári Lajos, Ricardo Moniz és Thomas Doll irányításával is dolgozott, de közülük csak a német szakember tudta megtalálni számára a legideálisabb posztot, ezért a játéka, a fejlődése is az elmúlt másfél szezonban volt a leglátványosabb.

2013-ban megnyerte az MLSZ által szervezett szurkolói szavazást, és átvehette a 2012–2013-as szezon legszebb góljáért járó közönségdíjat (az Újpest ellen 2013. március 10-én szerezte). A magyar futballban szokatlanul magas összegért – állítólag 745 millió forintért – igazolta le pénteken a francia élvonalbeli Toulouse.

Szasa Sztevanovics, szerb

A korábbi szerb-montenegrói válogatott kapus hazájából igazolt a Győri ETO-ba 2004-ben, és kereken tíz évig védte a kisalföldi zöld-fehérek hálóját. Ebben az időszakban (is) megannyi edző megfordult a csapat élén, de az ő helye megkérdőjelezhetetlen volt. Összesen 258 bajnoki meccs jutott neki, a 2013-as bajnokcsapatnak is meghatározó alakja volt. A klub emblematikus játékosává vált, nem véletlen, hogy visszavonulása után sportigazgatóként tevékenykedett.

Olvasói sztorik