NB I

Az elfeledett gólkirály

Kedden ünnepli harmincadik születésnapját a Videoton bajnokcsapatának csatára, André Alves Dos Santos.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A székesfehérváriak egykori gólfelelőse 1983. október 15-én látta meg a napvilágot Dourados városában, Brazíliában.

Mint a brazil srácok többsége, ő is a focipályán töltötte minden idejét. Egészen 22 éves koráig otthon futballozott, de nem követte a szokásos brazil trendet. Első profi klubja a Sao Paolo volt, majd az Uni Barberes következett. A brazíliai áttörés viszont elmaradt, így Kelet-Európában próbált szerencsét. Egy régi barátja, Andre Correia jól ismerete a Bp. Honvéd olasz vezetőedzőjét, Aldo Dolcettit, és a figyelmébe ajánlotta a dél-amerikai középcsatárt.

André Alves tehát 2005 nyarán hazánkba érkezett, és 14 alkalommal lépett pályára kispesti színekben, ezeken a mérkőzéseken összesen hatszor ovlt eredményes. Az egyik legemlékezetesebb momentuma a Ferencváros ellen szerzett mesterhármas volt, amit élete első NB I-es meccsén ért el. 2005 decemberében azonban érthetetlen oknál fogva a Honvéd akkori olasz tulajdonosa, Piero Pini felbontotta a szerződését. Ezután ingyen került Kaposvárra, ahol két és fél évet töltött.

2008-ban fél évre Oroszországba szerződött, de nem találta meg a számításait. A futballtörténelemben nem ismeretlen helyzet, amikor – némi képzavarral élve – egy brazil futballista megégeti magát az orosz télben. 13 alkalommal lépett pályára a Lucs Energia Vlagyivosztok csapatában, de csak egy gólt lőtt. A féléves kölcsönjáték utána visszatért Kaposvárra, abban a reményben, hogy minden visszatér a korábbi kerékvágásba.

Az élet viszont újabb kihívást állított André Alves elé, mert bejelentkezett érte a nagy terveket szövögető Videoton. A brazil csatárnak nem kell sokat gondolkodnia a váltáson, mert végre lehetősége volt egy olyan csapatban futballozni, ahol reális esély mutatkozott a bajnoki címre. Így ismét a költözés mellett döntött, és otthagyta Kaposvárt, ahol két és fél év alatt 73 mérkőzésen 26 találatot jegyzett.

2009 tavaszán aláírt a Videotonhoz, és megkezdődött élete legtermékenyebb időszaka. Fehérváron nagy szabadságot kapott a pályán, és egyértelműen rá épült a bajnokesélyes együttes. Egyre jobban beilleszkedett, ontotta a gólokat, és élmény volt nézni minden megmozdulását. Sok néző már a honosítását is felvetette a lelátón.
2011 májusában jött el a pillanat, amikor a Mezey György által irányított csapat játékosaként a dél-amerikai fiú magasba emelhette a magyar bajnoki címet jelentő kupát. Hab a tortán, hogy a gólkirályi címet is megnyerte 24 találattal,

Nyáron új szelek kezdtek fújni Fehérváron, és Paulo Sousa lett a csapat edzője. A portugál tréner a csapat jelentős részét kicserélte, és az előző garnitúrának nem volt maradása. André Alves is a tartalékok került azzal az indokkal, hogy nincs rá szükség, mert el akar igazolni a Videotonból külföldre. Sousa mindenkit kitett, aki csak egy kicsit is másfelé kacsintgatott…

Így került a ciprusi Omonia Nicosia csapatához, ahol a 2012–2013-as évadban 41 mérkőzésen húsz találat fűződik a nevéhez, de egy év elteltével továbbállt, és Dubai lett a következő állomás. Új csapatánál, a Dubai CSC-nél viszont nem találta meg a számításait, és alig három hónap elteltével szerződést bontott. Jelenleg csapat nélkül készül, de az ő képességeivel valószínűleg nem sokáig lesz munkanélküli.

Szeretettel várjuk vissza az NB I-be a születésnapos brazil csatárt!

Olvasói sztorik