NB I

Miért Besics? Miért nem valaki más?

Ami kell a profi futballhoz, az a fiatal bosnyáknak megvan: tehetsége, szíve, akarata, tudása.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Távozott a Ferencváros bosnyák légiósa, a világbajnokságot is megjárt Muhamed Besics, aki ötéves szerződést írt alá az angol élvonalbeli Everton csapatánál. A Rangadó.hu szakértője, Kovács Bálint, az AFCK menedzsere a 21 éves játékost a komplexitása emeli a magyar labdarúgók fölé.

Sokakban vetődik fel jelenleg a kérdés: miért Besics került az Evertonba? Miért nem valaki a magyarok közül?

Muhamed Besics eddig a Ferencváros kiválósága volt, mostantól pedig az Everton csapatát erősíti. Sokan meglepődtek egy ekkora klub hallatán, de én nem. Már az májusi cikkembenszinte biztosan ki mertem jelenteni, hogy Besics hamarosan Premier League-játékos lesz. Igaz, akkor azt mondtam, hogy a Liverpool vagy az Arsenal lehet a befutó, de sokat nem tévedtem, mert Liverpool városát eltaláltam!

Nem viccből írtam, hogy ő Premier League-szintű játékos, viszont utána sokszor csörgött a telefonom, de most bizonyosodott, hogy mégsem Andersen egyik meséjét dolgoztam fel… Tudtam, mi lesz a folytatás, ha lezárul az NB I és a világbajnokság: az, hogy Besics a következő szezonban az angol vagy a német élvonalban folytatja.

Besicsnek 47 meccse volt a Fradiban és egy gólja. Statisztikailag több száz ilyen játékos van Magyarországon, mégsem igazolt valamelyik topligába az utóbbi öt évben senki, rajta kívül. Elgondolkodtató, hogy miért, pedig a válasz nagyon egyszerű.

Ami kell a profi futballhoz, az neki megvan: tehetsége, szíve, akarata, tudása. Ha bármelyik hiányzik, akkor nem lesz az illető extra játékos Premier League-szinten, maximum a holland, görög, román, lengyel élvonalig viszi, de sokszor még ezek is messze vannak egy magyarnak, nemhogy a Premier League.

Lehet akarni, küzdeni, erőlködni, nagyon hajtani és mindent megtenni, mert mindez nagyon dicsérendő és tisztelendő magyar szinten, de ez senkit nem érdekel a Premier League-ben, mert ha hiányzik a tehetség és a tudás, azaz maga a futball, akkor mit kezdjenek vele?

Lehet ügyeskedni, szép cseleket bemutatni, lövöldözni és varázsolni is a pályán, de ha nincs szívünk védekezni, és az utolsó pillanatban is sprintben közlekedni, amikor már nincs erőnk, csak a szív a motor, akkor mit akarunk? Avagy amikor nincs akaratunk ütközni és harcolni, akkor újfent mit akarunk? Erre Premier League-szinten nem kíváncsi senki.

Az angol élvonalban komplex játékos kell, aki profi! Van tehetsége, ami által gyorsan tud fejlődni és tanulni. Ne feledjük, Besics jelenleg csak 21 éves, és már az Everton játékosa. Ahol játszik és ahogy játszik, mindkettő adott, de vajon egy magyar játékos is képes lenne erre?

Van akarata, ami által képes mindent megtenni a csapatért. Ő alapember volt a világbajnoki csapatban, és a nehéz helyzetekben is kiemelkedett az akaratával. Vajon egy magyar játékos is képes lenne arra, hogy az elszántságával húzzon egy válogatottat a vébén?

Van szíve, ami által a kilencvenedik percben is tud harcolni és küzdeni. Besics nem adta fel soha! Nem volt elveszett labda számára a világbajnokságon, harcolt szívből, amennyi labdáért csak tudott. Vajon ezt tudná egy magyar játékos a világbajnokságon?

Van tudása a folyamatos, kombinatív, építő futballhoz, magas szinten. A bosnyák fiatal 94 százalékos passzaránnyal végzett az argentinok ellen, ahol a támadószekcióban olyan nevek fordultak meg, mint Messi, Lavezzi, Di Maria, Agüero, Higuain… Közöttük passzolt a védekező és a középső zóna közti átmeneti részben ilyen százalékkal. Vajon erre melyik magyar lett volna képes?

Azért Besics, és nem valaki más, mert a magyar bajnokságban játszók közül jelenleg ő (volt) az egyedüli, akiben minden megvolt a felsorolt tényezők közül. Nem véletlen, hogy Messi ellen tíz párharcból kilencszer győztesen jött ki. Azért, mert magasabb a tudása, mint Messinek? Nem. Azért, mert tehetségesebb mint Messi? Nem. Azért, mert kompenzálta a képesség- és tudásbéli hiányosságát a szívével és az akaratával Messi szintjén? Igen!

Meglátásom szerint bármely másik NB I-es játékos szerepel akkor és ott, három alternatíva lett volna. Szétrúgja és piros. Megijed Messi nevétől és a 10-es számtól. Megszédül a nagy stadion és a sok néző láttán. Ezek sajnos tények és igazolt állítások, amelyekre példa a felnőtt válogatott legutóbbi két idegenbeli tétmeccse, tavaly ősszel…

Láthatják, hogy nem Csukás István után szeretném megírni a következő Nagy Ho-Ho-Ho Horgász mesét, de nagyjából annyi játékos van idehaza, akik ezeknek a kritériumoknak megfelelnek, mint ahány halat a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász kifogott…

Olvasói sztorik