NB I

Atom-matek, avagy a vándorló pénzek nyomában

Vajon a Paksi Atomerőmű visszatér-e a sikeres, és csak magyarokat foglalkoztató csapat mögé?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A szurkolók körében már ősszel megdöbbenést keltett, hogy – az önkormányzati választások után – az MVM Paksi Atomerőmű megvonta a támogatást a Paksi Futball Clubtól. és a Paksi Atomerőmű felirat a Dunaújváros PASE mezén jelent meg, míg az Atomváros labdarúgóinak meze üres maradt. Aztán tavasszal az is kiderült, hogy a paksi kosarasok és cselgáncsozók (vajon mit szól ehhez Kovács Antal, a paksiak olimpiai bajnok judósa, a Paksi Atomerőmű kommunikációs vezetője?!) pénzéből is elvont az MVM, és azt a Kaposvári Rákóczi focistáinak támogatására fordítja, így megjelent a Paksi Atomerőmű felirat az NB II-ből kiesett somogyi csapat mezén is.

Nyilván jól megfontolt üzleti, és/vagy sportszakmai érvek állnak e döntések mögött…

Nézzük tehát, hogyan bizonyítják a számok, hogy az erőmű Paks város sportja helyett a dunaújvárosi és a kaposvári focit támogatja. Miután Dunaújvárosban több, mint 48 ezer, Kaposváron közel 68 ezer ember él, így logikusnak tűnik, hogy a nézőszám motiválhatta a pénzek átirányítását, hiszen Paksnak kevesebb, mint 20 ezer lakosa van. Ám a tények mást mutatnak, ugyanis a Paksi FC mérkőzéseit a hivatalos – és remélhetőleg pontos – nézőszámok alapján 49.564, míg a Dunaújváros PASE meccseit 46.106 szurkoló látta (forrás nso.hu, június 1.), a Kaposvári Rákócziról nincs adat. A nézőszám, azaz, hogy hány embert ér el a mezfelirattal a Paksi Atomerőmű, tehát nem igazolja a döntés helyességét.

Lássuk, sportszakmailag jó helyre tette-e pénzét az MVM paksi bástyája. A Paksi FC 51 pontot szerezve az OTP Bank Liga ötödik helyén végzett 14 győzelemmel, kilenc döntetlennel és hét vereséggel, 43 rúgott és 29 kapott góllal. A paksi focisták pénzét megkapó dunaújvárosiak ugyanakkor tizenötödikek lettek és kiestek az első osztályból (az utolsó fordulóban éppen Pakson szenvedtek vereséget). Ők 22 pontot gyűjtöttek, öt győzelmet arattak, nyolcszor játszottak döntetlent és 17 alkalommal hagyták el vesztesen a pályát, összesen 26 gólt rúgtak és 49-et kaptak.

A kaposváriak az NB II utolsó helyén végeztek, ugyanannyi pontot, győzelmet, döntetlent és vereséget számlálnak, mint a dunaújvárosiak, igaz néggyel többször találtak a kapuba és kettővel kevesebb gólt kaptak. Ami feltűnő: a Dunaújváros (22) és a Kaposvár (22) együtt nem szerzett annyi pontot, mint a Paks (51).

Sajnos nem találtunk gazdasági és sportszakmai magyarázatot sem az MVM Paksi Atomerőmű pálfordulására.

Kérdés pedig maradt még bőven:

Hogy lehet, hogy a paksi emberek által megtermelt pénzt az ő gyerekeiket foglalkoztató klub, klubok ellen használják?

El tudja-e képzelni valaki, hogy a Bundesligában az Audi, ne az Ingolstadt, vagy a Volkswagen ne a Wolfsburg csapatait támogassa, hiszen e városokban működik?

Mindezek után hihető-e, hogy a Paksi Atomerőmű nem tér vissza azonnal a sikeres és csak magyarokat foglalkoztató Paksi FC mögé? Nehogy már hamarosan cirill betűs felirat jelenjen meg a csak magyarokat foglalkoztató csapat mezén…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik