NB I

Joan Carrillo, a spanyol Mourinho

A Videoton vezetőedzője szerint a magyar labdarúgásban szerinte brutális potenciál van.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Hosszú interjút készített a bajnok Videoton FC sikeredzőjével a spanyol El Confidencial című lap, amelynek újságírója a Budai Vár történelmi díszletei között beszélgetett Joan Carrillóval. Azt írják, hogy ő egyike azokban az edzőknek, akik játékosként kezdték, majd fokról-fokra végigjárták a szakmai szamárlétrát – ez egyre ritkább.

Carrillót tavaly nyáron nevezték ki vezetőedzővé Székesfehérváron, de már korábban is ott dolgozott, előbb Paulo Sousa, majd José Gomes munkáját segítette.

– A játékosok szerettek, hiszen a többségükkel csaknem három éve együtt dolgoztunk. Amikor a klub úgy döntött, hogy meneszti Gomest, és keres egy új edzőt, átmenetileg rám bízták a csapatot. Aztán eltelt egy-két hét, és a fiúk kérték, hogy a vezetők adjanak esélyt nekem. Remekül kezdtünk, hiszen tíz mérkőzést nyertünk, ami abszolút rekord a magyar bajnokságban, úgyhogy nem adtam lehetőséget nekik, hogy meggondolják magukat – mondta nevetve a katalán edző Mátyás király lovas szobra előtt, ami talán a leglátványosabb műemléke a lenyűgöző magyar fővárosnak.

Bejöttek a megérzései

Ami a fehérvári sikerszezon titkait illeti, az edző elmondta: szereti, ha közvetlen kapcsolatban lehet a játékosaival, például ismeri a problémáikat, és őt is bevonják a szerződéskötéseket megelőző tárgyalásokba – ez is fontos a célok eléréséhez. Mielőtt elkezdődik a közös munka, minden játékosával egyenként találkozik és beszélget, ilyenkor ismereti, mi vár rájuk a szezonban, és milyen célkitűzéseknek kell megfelelni. Ezek nagyon hasznos beszélgetések, ilyenkor alakulnak ki a célok egyéni- és csapatszinten egyaránt. A 46 éves edző ilyenkor már azt is látni véli, ki mennyit lesz képes majd hozzátenni a csapat teljesítményéhez, mennyire lesz hasznos tagja a közösségnek. Ezek a meglátások végül mindig bejöttek, mert minden játékos 110 százalékát nyújtotta a kapacitásának.

Carrillo igyekszik a saját edzői stílusát alkalmazni, de szerencsésnek tarja magát, hogy olyan kiváló szakemberekkel dolgozhatott korábban, mint Paco Flores, Pochettino, Valverde, Lotina, Clemente és Paulo Sousa, akik már komoly eredményeket értek el és saját módszereik vannak. A Videoton trénere szeret több játékrendszert alkalmazni a csapatánál, fontos számára a fegyelmezett védekezés, de nem spártai szigorral. A védekezésből dinamikusan kell átváltani támadásba, vállalni kell a kockázatot, hogy minél nagyobb terület álljon rendelkezésre az akció során. Carrillo kedveli a mobilis, kreatív játékosokat, akik nehezen kiszámíthatóak a pályán.

Nem a Videoton a leggazdagabb?

A fehérvári edző karrierje a cikk szerzője szerint jó néhány hasonlóságot mutat José Mourinho pályafutásával. Ő is megszállott, rögeszméje, hogy a legapróbb részletekre is figyel, mert az is növeli a siker esélyét.

– A felkészülés kulcsfontosságú. Egyrészt a napi munka, másrészt a képzettség, a felhalmozott tudás. Igyekszem mindig összegyűjteni és teljes mértékben felhasználni a rendelkezésre álló információkat. Nagyon hasznos minden tapasztalat, amit felhalmoztam a brazil, az argentin, a francia vagy a holland futballból. Néha hasonló helyzetben találom magam, és bár a játék menete más, mégis sokat segít a megoldásban.

– Nagyobb költségvetésű csapatokat is megelőztünk, de ezt a különbséget orvosolni tudtuk a sok órányi munkával – szögezte le Carrillo, akit a jelek szerint valaki alaposan félreinformált a hazai viszonyokkal kapcsolatban…

Jó kupaszereplésben reménykedik

A magyar labdarúgásban szerinte brutális potenciál van, a döntéshozatalban viszont komoly hiányosságokat tapasztalt. Meg van győződve arról, hogy az ország, visszanyeri korábbi vezető szerepét a világ futballjában, mert sokat tesz érte. Szerinte a spanyolok példáját kellene követni idehaza is. Ott a nemzeti sajátosságokra helyezték a hangsúlyt, és akkor indultak meg felfelé, amikor mindenkit meggyőztek, hogy nem elég, ha csak a kluboknak jó valami.

A katalán edző nem felejtette el megemlíteni, hogy sokat köszönhet Magyarországnak és a Videotonnak, de már az új kihívásokra készül. Szeretné kihasználni a lehetőséget, hogy a Bajnokok Ligája-selejtezőben indulhatnak a fehérváriak, és jó szereplésre vágyik az UEFA Kupa-ezüstérem harmincadik évfordulóján.

A cikk szerint egyértelműnek tűnik, hogy Joan Carrillo karrierje sokkal magasabb szintre jut a későbbiekben. Ő azt mondja, ebből a szempontból ő sem más, mint a többi kollégája: fontos számára a jelenlegi csapata, az eredményesség, de a saját céljai is. Mourinhóhoz hasonlóan ő is szeretne egyszer eljutni egy Premier League-csapat kispadjára.

Olvasói sztorik