NB I

Videoton, a széthulló bajnokcsapat

Négy évvel ezelőtt „szakmai” okok miatt zavarták szét a keretet, most a pénz lehet az ok.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Hérakleitosz azt mondta, hogy az ember nem léphet kétszer ugyanabba a folyóba. Az ókori filozófus bölcseletét a Videoton FC vezetői nagyjából 2500 évvel később igyekeznek cáfolni. A székesfehérvári csapat először 2011-ben, másodszor pedig idén, 2015-ben lett bajnok. Közös vonás a két együttes között, hogy a nagy siker után néhány héttel vélhetően mindkettő széthullik.

A négy évvel ezelőtti keretről nem kell feltételes módban beszélnünk, hiszen sokan emlékezhetnek rá, hogy Mezey György vezetőedző mellett Elek Ákos, Lázár Pál, Farkas Balázs, Lipták Zoltán, Hidvégi Sándor, Vaskó Tamás, André Alves, Nagy Dániel, Sebők Zsolt és Szakály Dénes sem maradt Fehérváron. Pontosabban: a többségük nem maradhatott. Gyurcsó Ádámot és Lencse Lászlót kölcsönadták, Dusan Vasziljevics pedig csak a téli szünetig húzta az új edző, Paulo Sousa irányításával. Az akkori és a mostani keret közös halmazát mindössze két játékos, Sándor György és Nikolics Nemanja alkotja, csak ők maradtak meg hírmondónak, illetve Gyurcsó közben visszatért.

A szakmai stáb tagjai is villámgyorsan kicserélődtek: Mezey távozása után Bódog Tamásnak és Bekő Balázsnak sem volt maradása, előbbi Németországban, utóbbi pedig Kecskeméten tevékenykedik sikerrel. Disztl Péter sem sokáig dolgozhatott együtt a portugállal, kisvártatva Felcsútra került. Hogy mindez miért történt? A lényeget négy év távlatából talán így lehetne tömören összefoglalni: mert a Videoton vezetői nem tudták, hogy jó dolgukban mit csináljanak.

A klubkassza dugig volt pénzzel, a döntéshozók pedig úgy belebolondultak Paulo Sousába, hogy mindent gondolkodás nélkül teljesítettek, amit kért. Hogy anyagilag, szakmailag és a presztízs szempontjából megérte-e, azt döntse el a tulajdonos. Az újabb bajnoki cím és a Bajnokok Ligája-szereplés nem jött össze, az Európa Liga-csoportkör egy év múlva igen. A döntő többségében magyarokból álló bajnokcsapatot szétverték, azóta tart a külföldi fölény a fehérváriaknál, a pályán és a kispadon egyaránt.

Ami az okokat illeti, ezúttal más a helyzet, de a végeredmény ugyanaz lehet. A Bors című napilap írta meg először, hogy a bajnoki elsőségtől függetlenül kisebb költségvetésű, több magyar fiatalt foglalkoztató csapatot építenek Fehérváron, nem kizárt, hogy magyar edző irányításával. Joan Carrillo nemrég azt nyilatkozta, hogy szeretné kitölteni a szerződését, ami még egy évig érvényes, és Burcsa Győző klubigazgató is azt mondta: szeretné, ha a spanyol tréner maradna.

Igen ám, de vajon akkor is szívesen maradna-e Carrillo, ha a mostanihoz képest gyengébb kerettel kellene folytatnia a munkát, és az eredményes európai kupaszereplés csak álom maradna? Nem valószínű… Akkor pedig érkezhetne Horváth Ferenc, Bekő Balázs, vagy Szalai László. Márpedig a jelek szerint az idei bajnokcsapatot is hagyják szétesni. Juan Calatayud kapus után Sándor György is azt nyilatkozta, hogy még nem ajánlottak neki szerződéshosszabbítást, de többek között Juhász Roland, Filipe Oliveira, Arturo Álvarez, Stopira és Nikolics Nemanja megállapodása is lejár hamarosan.

Erről a kérdéskörről Burcsa úgy fogalmazott: akik külföldre akarnak menni, azokat nem tudják megtartani, akiket viszont marasztalnak, azok már megkapták a klub nagyon jó ajánlatát.

Térjünk vissza az okokhoz: a ckozep.hu írta meg a közelmúltban, hogy a Videoton mögött a hírek szerint csak részlegesen áll Garancsi István, a valódi főmecénás nem más, mint Simicska Lajos egyik fő üzlettársa. Márpedig ha ez tényleg így van, akkor Székesfehérváron komoly gondok lehetnek, hiszen annak idején Orbán Viktor hívószavára szállt be a helyi fociba a milliárdos, most viszont éppenséggel a háborús frontvonal két oldalán állnak.

Ez pedig jelentheti azt is, hogy a Simicska-hű üzlettárs kiszáll a Vidi-buliból. Mi több, van még olyan – nem kicsi – szponzor, aki ebben a háborúban nem a „megfelelő oldalon” áll, így ő is továbbállhat. Ez így rímel arra, amit a Bors megpedzett: kisebb költségvetés jövőre, főképp magyar játékosokkal.

A bajnokcsapat kulcsjátékosainak egy részét tehát megint szélnek ereszthetik, így pedig nem valósul meg az, amit a Rangadó.hu állandó szakértője, a fehérváriak korábbi válogatott játékosa, Tiber László mondott: legyen értelme a bajnoki címnek, egy eredményes nemzetközi kupaszerepléssel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik