NB I

Fehérvári milliárdok nyomában

Simicska embere áll (vagy csak állt) a bajnokcsapat mögött? De hogyan tovább ezután?

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az egész magyar labdarúgás finanszírozása ingatag lábakon áll, ezt látjuk az elmúlt hetek, hónapok, évek eseményei alapján.

Érdekes cikket közölt minap a Bors című napilap, miszerint a Videoton bajnokcsapatától – elsősorban a Burcsa Győző sportigazgatóval megromlott kapcsolata miatt – távozhat Joan Carrillo Milan vezetőedző. Az igazi döbbenet viszont nem ez, hanem egy elejtett kifejezés az írásban: kisebb költségvetés.

Az ő szempontjukból nézve már a Bajnokok Ligájára kellene fókuszálni, amihez éppenséggel még több pénz kellene. Kérdések vetődnek, és akkor beugrik egy néhány hónappal ezelőtt már hallott pletyka, amely szerint a Videoton mögött csak részlegesen áll Garancsi István, a valódi főmecénás nem más, mint Simicska Lajos egyik fő üzlettársa – írja a ckozep.hu ferencvárosi szurkolói portál.

Márpedig ha ez tényleg így van, akkor Székesfehérváron komoly gondok lehetnek, hiszen annak idején Orbán Viktor hívószavára szállt be a helyi fociba a milliárdos, most viszont éppenséggel a háborús frontvonal két oldalán állnak. Ez pedig jelentheti azt is, hogy a Simicska-hű üzlettárs kiszáll a Vidi-buliból. Mi több, van még olyan – nem kicsi – szponzor, aki ebben a háborúban nem a „megfelelő oldalon” áll, így ő is továbbállhat. Ez így rímel arra, amit a Bors megpedzett: kisebb költségvetés jövőre, főképp magyar játékosokkal.

A történetet körbejárva felettébb furcsa dolgokra lelt a nyilvános cég- és pénzügyi adatbázisban a ckozep.hu.

A Videoton csapata a Fehérvár FC Kft-hez tartozik. Ennek a cégnek a tulajdonosa a Futball-F 2007 Kft., amelynek a többségi tulajdonosa a Futball Invest Zrt. A céghálózat végére most értünk el: elvileg itt van megjelölve részvényesként Garancsi István. Ennek a cégnek évek óta nincs árbevétele, azonban a 2013-as évben sikerült mégis összehoznia 5.6 milliárd forint adózott nyereséget!

A pénzügyi beszámoló szerint ez a pénz osztalékként, illetve részesedésként érkezett be a cégbe. Mindez felettébb furcsa, mert ennek a cégnek nincs olyan közvetlen érdekeltsége, amelyből ekkora pénzt ki lehetett volna szivattyúzni. Vagy mégis ez a titkos szponzor „önzetlen támogatása”? Láttunk erre hasonló példát, amikor „valaki” nem is olyan régen kétmilliárdos követeléséről mondott le a Fehérvár FC javára…

A fenti pletykát akár cáfolhatja, hogy a Futball-F 2007 Kft. kisebbségi tulajdonosa az Advoil Zrt., amely viszont azt a bravúrt hajtotta végre 2013-ban, hogy nulla forint árbevétel mellett kilencmilliárdos veszteséget hozott össze! A beszámoló szerint az eddig összegyűjtött osztalékköveteléséről mondott le ez a cég. Felettébb érdekes: képes egy cég lemondani kilencmilliárd forintról? Lehet, hogy ebből a pénzből landolt át az az 5.6 milliárd a Futball Investbe? De akkor megint felvetődik a kérdés: hogyan? Mert közvetlen kapcsolat elvileg nem mutatkozik a két cég között…

Olvasói sztorik