NB I

Ki marad Fehérváron?

Nikolics Nemanja alighanem legkésőbb nyáron távozik, de a kulcsemberek közül sokaknak ugyanakkor jár le a szerződése – kérdés, ki(k)ért akar és tud pénzt kapni a klub.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az élvonal legjobb csatáráért, Nikolics Nemanjáért megjelentek az első kérők Székesfehérváron. Teljesen érthető az AEK Athén vagy a Crvena Zvezda érdeklődése: a csatár egyrészt remek formában futballozott ősszel (tizenhárom gólnál tart úgy, hogy a két legutóbbi fordulóban nem talált be), másrészt pedig jövő nyáron lejár a szerződése és ingyen igazolható lesz.

A piac törvényei diktálnak: ha a játékos távozni akar, a klub aligha tudja itthon tartani, márpedig pénzt nem kérhet érte, legfeljebb a téli átigazolási időszakban. A fehérvári vezetőség alighanem már most azon dolgozik, hogy a keret együtt maradjon és/vagy új, szintén piacképes, európai szinten is számításba vehető játékosokkal bővüljön. Annál is inkább, mert messze nem Nikolics az egyetlen, akiért bekopoghatnak a jövőben külföldről.

Átigazolási ügyekről a Videotonnál a transzfer hivatalossá válása előtt nem szoktak nyilatkozni, de ahhoz nem kell belső információ, hogy megnézzük, kik szerepelhetnek az esetleges külföldi kérők listáján.

Kifejezetten érdekes (és a menedzsment számára nyilván sok munkát adó) helyzetben van a csapat, hiszen a Joan Carrillo irányítása alatt többé-kevésbé állandónak mondható kezdőcsapatból – amely vezeti a bajnokságot – nem kevesebb, mint hét (!) játékosnak jövő nyáron jár le a szerződése, legalábbis a transfermarkt.com internetes portál szerint.

Juan Calatayud, a spanyol kapus könnyen lehet, hogy kérőkre talál. Magasan jegyzett bajnokságból érkezett annak idején Fehérvárra, nagy kluboknál is ismerik a nevét, és a közelmúltban már szó volt róla, hogy visszatér Spanyolországba. Ugyanakkor a legfontosabb alapemberek egyike a Videotonban, alighanem megkapja az ajánlatot a vezetőségtől egy új kontraktusra.

Juhász Roland 31 évesen ismét alapember a válogatottban, a Videotonban pedig még annál is fontosabb szerepe van, igazi vezére a csapatnak. Hosszú évekig játszott külföldön, úgy tűnik, remekül időzítette a hazatérést is – nem valószínű, hogy belevágna ismét egy külföldi kalandba, hacsak ellenállhatatlan ajánlatot nem kap. De tippünk szerint már készítenek ilyesmit a Videotonnál is a számára.

Kevésbé vagyunk biztosak Stopira maradásában. A Zöld-foki-szigetek válogatott balhátvédje a legpiacképesebb játékosok egyike lehet Fehérváron. 26 évesen ideális korban van, hogy tovább lépjen, a magyar mezőnyből magasan kiemelkedik a posztján, ingyen igazolható lesz nyáron – szép teljesítmény lenne megtartani.

Jó kérdés Filipe Oliveira sorsa, hiszen a Chelsea-ben is megfordult középpályás a tavalyi visszaesést követően kivirágzott Carrillo csapatában, ismét alapember lett és bevallottan nagyon szeret Magyarországon élni. Ugyanakkor harmincévesen gondolhat akár egy utolsó (?) külföldi esélyre és ehhez most talán elérkezettnek látja az időt. Ha a Vidinél meg szeretnék tartani, talán meg tudnak egyezni vele.

Sándor György ugyanannyi idős, mint Oliveira és rá is az vonatkozik, mint Juhász Rolandra: alapember, aki játszott már külföldön (ha nem is annyit, mint Juhász) – ha nem kap visszautasíthatatlan ajánlatot máshonnan, alighanem hosszabbít.

A stabil kezdőcsapatból a hetedik lejáró szerződésű játékos Nikolics Nemanja, mint fentebb szó volt róla, az ő távozása szinte biztosra vehető (és lehet, hogy a görög másodosztályú, illetve az anyagilag nem a legstabilabbnak tűnő szerb klub ajánlata mellett érdemes várni másokéra is).

A magyar szinten komoly játékerőt képviselő, de nem stabil kezdő futballisták közül a salvadori Arturo Álvarez és a rutinos Marco Caneira szerződése jár le nyáron – előbbiért alighanem meghallgatják az ajánlatokat (ha távozik, mindenképpen igazolnak a helyére), utóbbi pedig már alig-alig lépett pályára idén, de tapasztalata és nemzetközi elismertsége miatt akár a klubon belül is kaphat más feladatot, hiszen 36 éves lesz februárban.

Szolnoki Roland saját nevelésű, egyenletesen fejlődőjátékos, fiatal még, aki előtt komoly perspektíva lehet a Vidiben. Az ő szerződése is jövőre jár le, de nem nyáron, hanem télen. Aligha akar távozni anyaegyesületéből, valószínűbb, hogy hosszú távú szerződést ír alá.

És ne feledjük, vannak piacképes játékosok, akiknek hosszabban élő szerződésük van, értük akár magyar szinten komoly pénzt is kaphat a Videoton. A brazil bekk, Vinícius, valamint a két hazai fiatal, Kovács István és Gyurcsó Ádám tartozik ide. Ez már a játékosügynökök terepe (is), mindenesetre Burcsa Győző klubigazgató többször elmondta, az európai porondon is versenyképes, erősebb Videotont igyekeznek felépíteni – ezért alighanem a kulcsemberek megtartása is fontos része a hosszabb távú stratégiának Fehérváron.

Olvasói sztorik