NB I

Calatayud: „Ez kicsit abnormális”

A fehérváriak 34 éves spanyol kapusa, Juan Calatayud öt spanyol klub játékosaként is szerepelt a világ egyik legerősebb bajnokságában. Kirobbanthatatlan alapember a Vidiben – és a magyar hétköznapokat is megszerette.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Juan Jesus Calatayud Sánchez állt már kapott gól nélküli meccsen a kapuban a Barcelona ellen is: 2010 szeptemberében a Hercules csapata a Nou Campban verte 2-0-ra a Messivel, Bojannal, David Villával támadó, Guardiola edzette – és a szezon végén bajnoki címet szerző – katalánokat (akiknek ezen kívül abban a szezonban egy vereségük volt összesen). De talán még azzal is büszkélkedni fog egyszer, hogy Cristiano Ronaldo és Lionel Messi is bevette a kapuját tétmérkőzésen – aztán Magyarországra igazolt és 34 évesen szinte „elfelejtett” gólt kapni.

Ennek nyilván egyik oka, hogy itt nincsenek Messik és Ronaldók az ellenfeleknél – a másik, hogy az idei Videoton egyelőre annyival jobb az ellenfeleknél, hogy a kapusnak a legtöbb meccsen csak a „mozizás” maradt. De legalább van ideje átlátni a magyar mezőnyt, így a Rangadó.hu ezzel kapcsolatban is kérdezte a Videoton spanyol kapusát. Aki azért, amikor dolga van, hallatlan magabiztossággal teszi. Az eddigi tíz meccsen összesen három gólt kapott – a szurkolóknak van okuk örülni, hogy nyáron mégsem tért vissza a Malagához.

– Volt már pályafutása során olyan csapata, amelyben ilyen kevés gólt kapott és ennyire kevés dolga volt egy-egy meccsen?
– Nem volt még ilyen. Volt a Malagában és a Getafében is jó szezonkezdésem, de ilyen soha. Ez kicsit abnormális is – kezdte Juan Calatayud.

– Van-e olyan, hogy „spanyol iskola” a kapusoknál is, mint a mezőnyjátékosoknál?
– A legfontosabb a hozzáállás, de ez a mezőnyjátékosokra is igaz, természetesen. Ma már nem csak a fizikai felkészültség borzasztó fontos, hanem a mentális is. Nekünk talán ez az erősségünk.

– Melyik meccsére a legbüszkébb Fehérváron, vagy éppen melyik a legemlékezetesebb?
– Nehezen tudnék egyet kiemelni, de talán az első meccsemet mondom a Vidiben. Az első mindig meghatározó a kapus számára is. Én a Haladás ellen kezdtem.

– Hátulról nézve egy-egy meccset, mennyire tartja szervezettnek és színvonalasnak a magyar csapatokat? És a magyar bajnokságban védő kapusokat?
– Jó a magyar bajnokság és nem is könnyű, még számunkra sem. Itt minden meccs kemény. Ha kritikát kell megfogalmazni, talán annyit tudnék, hogy egyes pályák lehetnének jobbak. A kapusok viszont magas színvonalat képviselnek Magyarországon.

– Joan Carrillo sikerének mi a titka?
– Szerintem ő a lehető legjobb edző. Nagyon profi és hihetetlenül jól kezel minket, játékosokat. Az élete a foci és minden nap rengeteget dolgozik a csapatáért és annak sikeréért.

– Ki a legveszélyesebb csapattárs edzésen, akinek nem szívesen áll a lövései elé?
– Mindenki veszélyes, de a csapat számára Niko hihetetlen érték, ugyanakkor ő sem tudna gólt lőni a csapattársak nélkül! Szóval ugyanolyan veszélyes mindenki. De persze nekem nem, csak Horváth Tominak és Pajovicsnak…

– Hogy érzi, a jelenlegi Vidi mennyit tud még fejlődni, mi lehet a következő szint?
– Lépésről lépésre kell haladnunk. Nem szabad a bajnoki címre gondolnunk, mindig csak a következő meccsre, mindig azt kell megnyernünk. Ha erre koncentrálunk, akkor az automatikusan a nagy győzelmeket is magával hozza.

– Hogy érteti meg magát a hétköznapokban? Milyen a fehérvári élet?
– Nagyon jól érezzük magunkat a feleségemmel és a kisfiammal. A környezet, az emberek fantasztikusak. Ez pedig nagyon fontos azokban az órákban, amikor az ember megpróbálja kikapcsolni a fejében a „foci gombot.”

– Önnél ki lenne jelenleg a Real Madrid első számú kapusa? Casillas, Navas, netán Diego Lopez?
– Nálam Casillas, de az elmúlt évben Lopez is hihetetlenül jól védett. Navasnak még egy kicsit fejlődnie kell ahhoz, hogy az ő szintjükön legyen, persze nem lehet kérdéses, hogy ő is nagyon-nagyon jó kapus.

Olvasói sztorik