NB I

MLSZ-terv: búcsú a 16 csapatos NB I-től

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, hogy egyre biztosabbá válik a létszámcsökkentés.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Friss

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője megerősítette: az MLSZ körlevélben kérdezte az NB I-es klubokat, hogy hajlandók-e segíteni a Quaestor-ügy miatt veszélybe került Győri ETO FC-nek. A licencadó bizottság május 12-én hozza meg a következő idényre vonatkozó végső döntését. Sipos szerdán arról is beszélt az MTI-nek, hogy ugyan az NB I létszámcsökkentése már korábban felmerült, konkrétan ez a kérdés egyelőre nincs napirenden.

Korábban

Valószínűleg csökkentik az NB I létszámát. A Győr, a Pápa, és vélhetően a Kecskemét és a Pécs licence körül is gondok lesznek, át kell fogalmazni a versenykiírást. Öt fordulóval a jelenlegi szezon befejezése előtt még senki sem tudja, hány csapattal indul majd a 2015–2016-os bajnokság. És azt sem, mely klubok nem kapják meg a licencet. Egy biztos: a létszámcsökkentéshez versenykiírás-módosításra lesz szükség.

Április 2-án, az MLSZ tisztújító közgyűlésén a pozíciójában további öt évre megerősített elnök, Csányi Sándor arról elmélkedett, hogy „a jelenlegi gazdasági helyzetben van-e értelme 16 csapatot üzemeltetni az első osztályban”, és ekkor megannyi klubvezető ereiben megfagyott a vér. Hát még akkor, amikor azt fejtegette, hogy csökkenteni kellene a hazánkban futballozó légiósok számát. Nem alaptalanul. Amit az MLSZ elnöke mond, annak többnyire következménye van. Mint jelen esetben is.

A Magyar Nemzet közvélemény-kutatást végzett az NB I-es klubvezetők körében. Ennek az az eredménye, hogy mindenki biztosra veszi: valószínűleg 14 csapattal vág neki az új idénynek az élvonal, de az is lehet, hogy csak tizenkettővel.

„Nem örülök ennek – fogalmazott az egyik klubmenedzser, akinek a csapatát távolról sem fenyegeti a kiesés réme. – Magyarországon a tizenhat csapatos NB I-nek van hagyománya, és a létszámcsökkentés még több fiatal magyar játékostól venné el az érvényesülés lehetőségét. El kell dönteni, a versenyrendszer módosítása cél vagy eszköz. Ha eszköz, akkor nem csökkenhet az élvonalbeli magyar játékosok száma.”

Ha az MLSZ szándéka megvalósul, akkor nem is fog. „Olyan anyagi ösztönzőket fogunk beépíteni a versenyrendszerbe, amelyek roppant erőteljesen arra terelik a csapatokat, hogy magyar játékosokat foglalkoztassanak” – hangsúlyozta Varga Sándor, az MLSZ sajtóirodájának munkatársa.

Csakhogy a létszámcsökkentéshez a versenykiírást kell módosítani, jelenleg ugyanis az a szabály érvényes, hogy két csapat esik ki, a licencjog megszerzésére képtelen csapatok helyett pedig első helyen az NB II harmadik helyezettje lép elő, másodikon pedig a jobb NB I-es kieső maradna benn. Mindez feltételezi, hogy lesznek olyanok, amelyek a május 8-i hiánypótlás után sem kapják meg a licencet. Abban minden megkérdezett egyetért, hogy a Győr és a Pápa elbukik a vizsgán, de a Pécsnek és a Kecskemétnek is nagyon rezeg a léc.

„Én optimista vagyok – mondta Sallói István, a KTE sportigazgatója. – Vannak tartozásaink, de ezeket rendezni fogjuk a határidőig. Legalábbis ezen dolgozunk. Amúgy nincs kifogásom a létszámcsökkentés ellen, erre politikai akaratot érzékelek. Itt a lehetőség, meg kell ragadni.”

Ahogy azt az Origo.hu tegnap megírta, az MLSZ a kluboknak járó szponzorpénzből fizetné ki a Győr köztartozását, ami momentán 150 millió forint, de óráról órára növekszik. Paradox módon egyetlen klub nem hajlandó beszállni a mentőakcióba, az, amelyet tavaly kormányzati huszárvágással mentettek meg a felszámolástól: az Újpest!

Végül egyre több szó esik arról, hogy a Szerencsejáték Zrt. a Tippmixből befolyó pénzekből mintegy évi nyolcmilliárd forintot a magyar futball rendelkezésére bocsát. Az MLSZ és az élvonalbeli klubok illetékesei szerint ez a pénz nekik jár, és ha megkapják, mindez csapatonként félmilliárd forintot jelentene, vagyis magát a Kánaánt. Azonban ez is, miként a csökkentett létszámú NB I, politikai döntés függvénye – írja a Magyar Nemzet.

Olvasói sztorik