Nemzetközi foci

Kémkedési vádak után csodára készül az osztrák meglepetéscsapat

Franz Kirchmayr / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP
Az Osztrák Kupa április 4-i elődöntőjében sikerült a Sturm-bravúr Salzburgban
Franz Kirchmayr / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP
Az Osztrák Kupa április 4-i elődöntőjében sikerült a Sturm-bravúr Salzburgban
Kisebb égszakadás-földindulás előtt áll az osztrák labdarúgó-bajnokság, az utóbbi évek abszolút egyeduralkodója, az FC Red Bull Salzburg ugyanis nem az első helyen áll a hazai Bundesligában. A hétvégén csúcsrangadót vív az éllovas Sturm Graz ellen, amely közben egy furcsa kémkedési sztoriba csöppent.

Már a 2023-24-es idény alapszakaszában látszódott, hogy valami nincs rendben a salzburgiaknál, akik 15 győzelem mellett öt döntetlent és két vereséget is elkönyvelhettek, majd a rájátszásban hat forduló alatt csupán háromszor nyertek.

A LASK elleni idegenbeli vereség után a szerdai, Austria Klagenfurt elleni 4-3-as zakóval ráadásul lecsúsztak az első helyről is, amelyet a Sturm vett át hárompontos előnyt szerezve. A graziak legutóbb a Rapid Wien otthonában nyertek 3-1-re, ám a mérkőzés előtt a hazaiak edzője, Robert Klauss hiába nyújtotta kezét Christian Ilzernek, a Sturm mestere nem volt hajlandó parolázni vele.

Sőt, keményen bírálta német kollégáját, mondván:

Ausztriában nem szokás sértegetni egy edzőt.

A vita tárgyát Klauss keddi sajtótájékoztatóján tett nyilatkozata képezte, amelyben azal vádolta meg a Sturm csapatát, hogy a napokban Bécsbe küldött egy megfigyelőt, aki a szomszédos bevásárlóközpont parkolóházának tetejéről titokban kikémlelte a Rapid edzését.

„A Sturm Graz egyébként minden edzésünkön jelen van. Próbál utánunk kémkedni, mindig látjuk, majd újra elküldjük” – magyarázta mosolyogva. Másnap erre érkezett heves reakció Ilzertől, aki azt felelte, jobb dolguk is van, mint edzést kukkolni egy toronyból.

„Nem minden grazi rendszámmal parkoló autó kém” – jegyezte meg.

Ha valami problémája vagy paranoiája van, hívjon fel. Ez a dolgok tisztázásának a megfelelő módja. És nem az, hogy kitalál egy történetet és azt elterjeszti a médián keresztül.

Grazban egyébként már nem akarnak ezzel foglalkozni, sokkal inkább a vasárnapi rangadó van terítéken. A játékosok ugyanis érzik a bravúr lehetőségét, márpedig ha sikerülne nyerniük Salzburgban, akkor hatpontos előnnyel ott lenne az esély arra, hogy megtörjék a Red Bull Salzburg tíz éve tartó fölényét.

„Tudjuk, hogy itt az esélyünk arra, hogy valami történelmit alkossunk. Látjuk, hogy mekkora nyomás nehezedik a Salzburgra, amely itt Ausztriában mindennek a mércéje” – jelentette ki Jusuf Gazibegovic, a Sturm bosnyák válogatott védője.

A Sturm az elmúlt két szezonban egyaránt ezüstérmes volt, bajnoki címet legutóbb 2010–11-ben nyert, még Szabics Imrével soraiban.

A felek legutóbb április 4-én csaptak össze, akkor az Osztrák Kupa elődöntőjében a graziak 4-3-ra győztek Salzburgban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik