Angyalföldre költözik az MTK

Egyre kínosabbá válthat a budapesti futballklubok keringője.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az Újpest FC az állami tulajdonú Nemzeti Sportközpontoktól bérli Megyeri úti komplexumát, a szerződés viszont ősszel lejár. Az indulási licencben megjelölt B-pálya a Vasas angyalföldi létesítménye lenne, ott viszont a saját stadionjának felújítása miatt Kispestre kényszerült MTK fog játszani, ha a Bozsik-stadion rekonstrukciója is elkezdődik. A Honvédnál még most sem tudják, hová mennek albérletbe. Bár a fejlesztésnek minden érintett futballklub örül, komoly káosz alakulhat ki a párhuzamosan zajló rekonstrukciók miatt – írja a Magyar Nemzet.

A napilap érdeklődésére az újpesti klub részéről azt kommunikálták, hogy semmiféleképpen nem akarnak elköltözni a negyedik kerületből. A klub folyamatos tárgyalásban van a bérbeadó MNSK-val a bérleti szerződésről, a licenckérelemben viszont meg kellett jelölni egy hazai pályát, ezért volt szükség előszerződésre a Vasassal.

Az MTK a jelenlegi idényre a lebontott Hidegkuti-stadionból Kispestre tette át székhelyét, azonban hamarosan a Bozsik-stadiont felújítása is elkezdődik, így a kék-fehérek megint szedhetik a sátorfájukat. A Honvédnál még gondolkoznak azon, hová költözzenek, sok idejük mindenesetre nekik sincs tépelődni…

Az MTK részéről Domonyai László ügyvezető kifejtette: ők már alá is írták a megállapodást a Vasassal, hogy amint megkezdődik a Bozsik-stadion felújítása, onnantól az Illovszky-stadion lesz az MTK ideiglenes otthona. Hozzátette: már tavaly közölték az MLSZ főtitkárával, hogy komoly meccsrendezési problémák lesznek 2015-ben, ha több fővárosi stadiont újítanak fel egy időben.

Az MTK Fáy utcába költözésével adódik a kérdés: hogy játszhatna ott meccset az Újpest, ha a kék-fehérek már megállapodtak az angyalföldiekkel? Ráadásul a Vasas is saját stadionjában lép pályára kéthetente a bajnokságban. A gyepszőnyegnek hamar vége lenne…

Domonyaiék valós problémát feszegetnek, amit az Újpest stadionbérleti afférja tett újra aktuálissá. Persze, ha a negyedik kerületiek megállapodnak a bérbeadóval, nincs ügy. A szerződés szeptemberig szól, és mint az MNSK írásbeli válaszából kiderül, tárgyalnak a hosszabbításról az Újpest FC-vel és az ingatlan vagyonkezelőjével, az UTE-val. Hozzáteszik: az egyeztetések a bérleti díj kérdését egyelőre nem érintették.

A bérleti díj összegéről – lévén az államkasszába folyik a pénz – a Magyar Nemzet megkérdezte az Újpestet és a Nemzeti Sportközpontokat is, de a bérlő és a bérbeadó sem volt hajlandó elárulni a tételt.

Nem világos egyébként, hogy miért épp az Újpestnek kell egy-két évente szerződést hosszabbítania a Nemzeti Sportközpontokkal, holott például a Vasasnak nem kell ilyesmivel foglalkoznia, egyetlen forintot sem kell fizetnie a tulajdonos magyar államnak a sporttelep hosszú távú használatáért. Természetesen az anyaegyesület sem kér bérleti pénzt a futballklubtól a stadion használatáért.

A Groupama Arénát a Ferencváros labdarúgói is térítésmentesen kapják a vagyonkezelő anyaegyesülettől, a létesítmény állami tulajdonban van. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatbázisa szerint egyébként a korábbi Albert-stadion használatért a klubnak 2012-től 500 ezer forint plusz ÁFA összeget kellett fizetnie havonta. Ha az újpesti anyaegyesület is megkapná a sporttelep használati jogát az államtól – miképp ez a Vasas és a Ferencváros esetében megtörtént –, vége lenne a hosszúra nyúlt huzavonának.

És többé olyan problémák sem vetődnének fel, hogy a pénzügyi korlátok közé szorított Nemzeti Sportközpontoknak kötelessége-e szerződés szerint lemázolni a kerítést és alácsövezni a centerpályát, vagy a klubnak. Rosszabb esetben a szurkolóknak.