NB I

Balajczát is zavarják az üres stadionok

Hiába fordultak az MLSZ-hez a nézőszám csökkenése miatt, a szövetség szerint nem kell változtatni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Hivatásos Labdarúgók Szervezete az NB I-es klubok 13 csapatkapitányával együtt levélben fordult az MLSZ-hez, kérve, hogy enyhítsék a drukkerek ellenőrzését és könnyítsék a stadionokba jutást a pályáktól elforduló fanatikusok érdekében is. A Magyar Labdarúgó Szövetség nem lát érdemi javaslatot a levélben, amelyről az Újpest csapatkapitánya, Balajcza Szabolcs a DigiSport televízió reggeli adásában beszélt.

– A hétvégi fordulóban összesen tizenhatezren voltak, úgy, hogy a Ferencváros elment Nyíregyházára, ahol a kártya bevezetése előtt szerintem ugyanennyien lettek volna csak azon az egy meccsen. Nem a kártya ellen, hanem a párbeszéd mellett vagyunk mi, játékosok. Azt látjuk, hogy ezt eldöntötték, és ebből a kártyakérdésből senki nem enged. Azt szeretnénk, hogy legyen párbeszéd a játékosok, a szurkolók és a vezetők között, mert valahogy meg kell oldani ezt a problémát – kezdte Balajcza Szabolcs.

– Ön a szurkolói kártyát sem támogatja annyira, és a mostani rendszeren mindenképp finomítana, enyhítene…
– A statisztikákból is lehet látni, hogy a kártya bevezetése óta csökkent drasztikusan a nézőszám, és mi is érezzük ezt a stadionban. Amikor az Újpesttel rosszul szerepeltünk, akkor is kijött három-négyezer ember, a hétvégén most ezerkétszázan voltak.

– Mi lehetne a megoldás?
– Nem tudom a megoldást, nem vagyok vezető, én játékosként csak azt érzem, hogy a mérkőzésen nincsenek szurkolók. Az lehetne megoldás, ha az MLSZ is felvenné a kapcsolatot a szurkolókkal, vezetőkkel, és leülnének megbeszélni ezt a történetet. Én személy szerint kártyaellenes vagyok, de van olyan társam, aki szerint valamilyen enyhítéssel maradhatna a kártya. Nem beszéltem olyan szurkolóval, aki teljesen elégedett lenne ezzel a helyzettel. Most fogok találkozni olyan szurkolókkal, akik még járnak meccsre, de ott akarják hagyni. Próbáljuk őket meggyőzni, hogy ne menjenek el, mert ezzel velünk szúrnak ki. Remélem, hogy erre is lesz megoldás.

– Jelenleg mindenki lövészárokban van, mindenki elzárkózik a kommunikációtól?
– Mindenki lövészárokban van. A szurkolók is, akik kivonulnak a stadionból, és nem jönnek mérkőzésre, valamint az MLSZ sem hajlandó párbeszédre. A levél nem ötletekről szólt, hanem hogy elindítsa a párbeszédet. El is indult egy adok-kapok jellegű dolog, de remélem, hogy ebből párbeszéd lesz.

– Lehet, hogy azért jó futball is kellene ahhoz, hogy legyenek nézők…
– Szerintem három éve sem volt jobb a bajnokság, és akkor adott minden meccset a televízió, mégis háromszor ennyi néző volt. Nyugat-Európában is ad minden meccset a televízió, mégis telt házak vannak.

Az MLSZ szerint nem kell változtatni

A HLSZ főtitkára, Dr. Horváth Gábor is beszélt a szövetségnek küldött levélről, amelyet a Ferencváros például nem támogatott.

– A legutóbbi elnökségi ülésen vetődött fel, hogy több szurkoló azért marad távol a stadionoktól, mert különböző adminisztrációs problémák miatt nem tud kényelmesen kimenni a stadionba. Ez nem a szurkolói csoportok kezdeményezése, hanem a játékosok oldaláról érkezett egy jelzés. Megvizsgáltuk ezt a kérdést, és akkor született meg ez a levél, amit egyeztettünk a csapatkapitányok többségével is. A HLSZ elnökségének állásfoglalása alapján írtuk meg a levelet, amelyben semmi olyan nincs, amit bárki támadásnak vélhetne. Lehetőségről beszéltünk, és jelezni kívántuk, hogy ez a játékosokat érdeklő probléma.

– Tizenhárom csapatkapitány csatlakozott a levélhez, a Fradi például nem értett egyet vele… Mi a baja a Ferencvárosnak?
– Nyilván mindenkinek az álláspontját tiszteletben kell tartani, és a levelet is úgy kezdtük, hogy tiszteletben tartjuk az MLSZ és a klubok törekvéseit, amiért meg akarják tisztítani a nézőtereket. A Fradi választott erre egy utat, amit mindenkinek tiszteletben kell tartania. A szurkolói kártya egy ideje már be van vezetve, és ha más helyen bevezetnek egy újdonságot, akkor egy idő után értékelik, hogy milyen tapasztalatokat lehet leszűrni. Azt gondoljuk, ennek éppen itt van az ideje. Akár a Fradiról, akár más klubról beszélünk, lehet, hogy találhatunk olyan értelmes megoldást, amellyel az olyan, nem szélsőséges körökből való szurkolókat, akik valamiért mégis távol maradnak, vissza lehet csalogatni a stadionokba. Biztosan lenne erre megoldás.

– Mit szól a fogadtatáshoz? Az MLSZ azt mondta, ezzel nincs mit kezdeni…
– Akkor biztosan így van jól, ahogy most működik a rendszer, kevesebb szurkolóval. Mi nem éreztük azt feladatunknak, hogy megoldási javaslatokat tegyünk. Éreztetni szerettük volna, hogy ez egy élő probléma. A fogadtatás minden tekintetben igazolta is ezt a gyanúnkat, hiszen azóta elég élénken foglalkoznak a levéllel. Könnyen lehet, hogy az lesz az eredménye, hogy nem kell semmit változtatni, és türelmesen várni kell, hogy visszaszivárogjanak a szurkolók, és ebbe az irányba kell továbbmenni. Az is lehet, hogy nem, de meg kellene beszélni az ötleteket, javaslatokat. Tájékoztatni kellene egymást a szándékokról, hátha a szurkolók is könnyebben veszik, ha párbeszéd keretében partnernek tekintik őket.

– Ha az MLSZ azt mondaná, hogy tessék javaslatokat tenni, akkor vállalnák?
– Nyilván vannak megfontolásaink, amelyek közül lehetne válogatni. Ha vannak olyan szurkolói csoportok, ahol egy szerény kisebbség befolyásolja a többséget, és emiatt több százan maradnak távol a stadionoktól, akkor lehet, érdemes lenne megpróbálni, hogy egy elkülönített szektorba beengedjék azokat a szurkolókat, akik egyelőre kívül maradnak. Kíváncsiak lennénk, hogy az a néhány tíz kemény mag, akiket nem is kívánunk, hogy visszajöjjenek, miképp befolyásolnák a többieket, hogy most akkor miért nem lehet bemenni. Lehetne ez egy próba.

– Mit gondol, mikor kellene egymással szóba állva valaminek történnie?
– Nincs elvárás a részünkről, hiszen nem érezzük feladatunknak, hogy mi adjuk a megoldást. A játékosok semmi mást nem szeretnének, csak minél több néző előtt játszani. Természetesen ez egy összetett kérdés, senki ne higgye, hogy a szurkolói kártya miatt nincs telt ház a stadionokban. Vannak belső problémák, a foci is lehetne jobb, szóval ez egy közös ügy, egyetlen apró részletet sem szabad kihagyni. Olyan helyzetet kell teremteni, hogy a lehető legtöbben menjenek ki a stadionokban.

Olvasói sztorik