NB I

Bozsik: kiélezett és feszült meccs lesz

A korábbi szövetségi kapitány szerint a labdakihozataloknál megzavarhatóak a görögök klasszis védői.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Két középhátvéd, a dortmundi Papasztatopulosz és a római Manolasz a görögök két legértékesebb játékosa, menőik zöme a Serie A-ban futballozik, de eddigi egyetlen pontjuk az olasz Ranieri kapitány bukását hozta. Vasárnap a hetvenéves uruguayi Sergio Markarián viszi csatába a görög válogatottat a magyarok ellen az Európa-bajnoki selejtezőben, amelynek taktikai részleteit a korábbi szövetségi kapitány, Bozsik Péter a DigiSport televízió reggeli műsorában elemezte.

– Egyetért abban, hogy vasárnap a görögök számára jóval nagyobb a tét?
– Ez vitathatatlan, ők nem hibázhatnak, a reményeiket csak a győzelem tartja életben. Ez adhat nekünk is jó esélyt, hiszen játszhatjuk azt a türelmes játékot, amit az elmúlt meccseken megszokhattunk Dárdai Pál csapatától. Kétségtelen, hogy a görögökön nagyobb a nyomás – kezdte Bozsik Péter.

– Lehet-e döntetlenre játszanunk? Van olyan taktika, amelyben nekünk elég a döntetlen is?
– Régi mondás, hogy döntetlenre sosem szabad játszani, inkább használjuk azt a szót, hogy stabilitás és türelem. Dárdai csapatára amúgy is ez volt a jellemző, türelmesen, szervezetten, kivárásra játszottunk a finnek ellen is. Azt gondolom, ez most is üdvözítő lehet, talán annyi különbséggel, hogy a görögökre is az a szervezettség, küzdeni tudás és harcosság jellemző, ami a mi csapatunkra. Szerintem az lesz a döntő, hogy ezt a fajta szemléletet ki tudja magasabb szinten megvalósítani a mérkőzésen.

– Mindeközben a görögöknek támadniuk is kell, de azért nem arról híresek, hogy odaszegezik az ellenfelet a kapuja elé…
– A görög keretben nagyszerű futballisták vannak, akik erős bajnokságokban szerepelnek, de ez főleg a hátsó emberekre vonatkozik. Nemzetközi szinten klasszis támadójuk nincs, és az elmúlt tíz évben a szervezettségüknek köszönhetően jutottak Európa élcsapatai közé. Az elmúlt egy évben pont ez a szervezettség esett szét a görög válogatott körül. Azt hiszem azonban, hogy a szervezett oldalukat fogjuk látni, nem a sziporkázó támadófutballt. Hasonló dolgokra fognak apellálni, mint mi. Egy-egy pontrúgásra, az ellenfél egy-egy hibájára. Két hasonló stílusú csapatról van szó, és az lesz a döntő, ki hibázik kevesebbet, illetve a harcosságból ki tud a másik fölé kerekedni.

– Dárdai Pál részéről lehet olyan taktikai elem, ami meglepetésként érheti a görögöket? Milyen apró finomságokra számít a kapitánytól?
– Lovrencsics Gergő sérülése miatt picit nehéz helyzetben van, hiszen a finnek ellen ragyogó húzás volt az ő becserélése, frissességet, lendületet hozott az utolsó negyedórában. Természetesen most is vannak ilyen játékosok a keretben, de nehéz eltalálni, hogy mi várható ezen a meccsen, mert apróságos fognak dönteni. Az eredmény és nagyon sok tényező fogja ezt befolyásolni és borzasztó apró momentumokon fog eldőlni. Nagyon kiélezett és rettenetesen feszült mérkőzés lesz.

– Ki helyettesítheti a sérült Korcsmár Zsoltot?
– Ott van Pintér Ádám vagy Elek Ákos, szóval azért van megoldás, de nehéz megjósolni, kit választhat a kapitány. A fizikai mutatók fognak dönteni, hiszen nagyon jó felépítésű, masszív játékosokból áll az ellenfél. Mindenféleképpen valamilyen hasonló karakterű játékossal fogja pótolni Korcsmárt.

– A válogatott megfigyelője, Sallói István azt mondta, hogy a görögök nagyon labdabiztosak, de lassúak, és egy az egyben verhetőek. Egyetért?
– Alapkövetelmény az ő szintjükön, hogy labdabiztosak legyenek. Kérdés, hogy ezt a harcos, küzdős stílust melyik csapat tudja egy picit több játékkal megtölteni. Nyilván nem a tiki-takára gondolok, egyszerűen csak a labdabiztonságra. Döntő pillanatban ki ad el labdát, vagy ki nem. Egy utolsó passz pontos lesz-e, vagy picit pontatlan. Az ilyen apróságokra gondoltam, ezek fogják meghatározni ezt a mérkőzést.

– Mi lehet az ellenszer a magasan jegyzett görög védőkre?
– Szinte a komplett AS Roma-védelem pályán lehet a görögöknél, és ez azért különös, mert a Roma próbál futballozni, picit játékosabb csapat. Ezáltal talán jobban benne lehet a hiba a labdakihozatalukban, ott esetleg lehet esélyünk labdaszerzésre. Ha felállt védelemmel tudnak minket fogadni, akkor sokkal nehezebb dolgunk lesz. Bármennyire is lassabbnak tűnnek, mint a nemzetközi átlag, de nem lesz könnyű dolgunk. Ha kapnák egy pici területet, akkor azért vannak olyan játékosaink, akik földön mögéjük tudnak kerülni, és meg tudják őket verni.

– Nem feltétlenül a beívelések és a fejesek mérkőzése lesz a mi részünkről…
– Induljunk ki abból, hogy a görögöknek többet kell kockáztatniuk. Tételezzük fel, hogy ők lesznek azok, akik megpróbálják egy kicsit többet birtokolni a labdát és ráerőltetik az akaratukat a mieinkre. Ez nekünk jó lehet, mert a válogatottra jellemző, hogy a középpályán nagyon szervezetten védekezik, ott azért tudunk labdát szerezni. Ha ezekből meg tudunk indulni és kontrázni, akkor kellemetlen pillanatokat szerezhetünk a görögöknek. Ez a legnagyobb esélyünk.

– Szalai az utóbbi időben csak kispadozik a Hoffenheimben. Ennek ellenére kulcsszereplő lehet, biztos a helye a kezdőben?
– Dárdai Pál nagyon kiáll mellette, és szerintem jól is teszi. Ha most gyengébb formát is mutat, de azért évek óta külföldön van jó csapatokban, és többnyire megállja a helyét. Egy játékos karrierjében vannak ilyen időszakok, de mindig azt láttam a klubválasztásainál is, hogy ő mindig szakmai fejjel gondolkozik és a játéklehetőséget mindig szem előtt tartja. Jó gondolkodású, erős mentalitású srác, és egy-egy mérkőzésre fel tudja szívni magát és meg tudja oldani azokat a feladatokat, amelyeket a kapitány szán neki.

– Mennyire lehet furcsa a magyar csapat számára, hogy Dárdai jövőjét illetően azért ott lebeg a bizonytalanság?
– Azt gondolom, ez most annyira nem foglalkoztatja a játékosokat. Ennél nagyobb teher, és nagyobb súly, hogy hosszú évek után van esélyünk. Ez nehezedhet pluszteherként a játékosokra. Dárdai Pál ezt idáig nagyon jól kezelte. Ha ezt is meg tudják oldani, és eredményesen vesszük ezt a mérkőzést, akkor még sok minden történhet.

– A görögöknek lelkileg ez egy utolsó esélyük, miközben a kapitányuk az első meccsére készül…
– Mindenképpen nekünk kedvez, hogy még egyetlen barátságos meccset sem tudtak játszani. Nehéz tétmérkőzésre kiszaladni úgy, hogy semmi nincs mögöttük. Nagyon sok apró tényező szól mellettünk, de döntő lesz a terhek cipelése, és a terhek levétele a vállakról. Kulcskérdés lesz, hogy a csapat azt az arcát tudja-e mutatni, amelyik az elmúlt meccseken átsegítette.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik