Idiotizmus a mostani szurkolói kártya

Abszurd, hogy két különböző csapat szurkolói nem ülhetnek le egy szektorba – vélekedik Újpest polgármestere.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szurkolói kártya mostani rendszere teljesen ésszerűtlen, állítja Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt, aki a DigiSport televízió reggeli műsorának vendége volt. Wintermantel elmondta: az, hogy az újpesti csapat kapta a legtöbb büntetést az élvonalban, nem csak a klub hibája, ugyanis az MLSZ már-már a szólásszabadságot is sérti intézkedéseivel.

– Meg tudnék lenni trágárság nélkül a stadionban, de azt el kell ismerni, hogy mindenhol a világon része a futballmeccseknek az is. Nyilván vannak megengedhetetlen dolgok, mint például a rasszista bekiabálások, rigmusok. Ám az, hogy éles kritikát fogalmazzanak meg a szurkolók akár a szövetséggel szemben, és emiatt büntetés járjon, az nonszensz. Nagyon úgy látszik, hogy ez teljesen öncélú, semmilyen rendszer nincsen benne. Hol igen, hol nem büntetnek. Például ott volt a tavalyi, újpesti győzelemmel záruló kupadöntő, amit az MLSZ rendezett. Ott is volt sok rendezői hiányosság, ott is voltak bekiabálások, de akkor az MLSZ nem büntette meg saját magát a rendezési hiányosságok miatt – jegyezte meg Wintermantel Zsolt, hozzátéve, hogy gyakorlatilag a szurkolók szólásszabadságát is korlátozzák a szövetség intézkedései, miközben például Debrecenben a rendezők megengedhetetlen, megalázó módon kezelték az oda ellátogató újpesti fanatikusokat.

A polgármester az Újpesttel kapcsolatos korábbi MLSZ-vizsgálatról is beszélt, melyből kiderült, rengeteg pénz tűnt el a klub akkori kasszájából, ám érdekes módon ezt az ügyet a szőnyeg alá söpörte a szövetség.

– Nekem jogászok azt mondták, ebből a jelentésből a hűtlen kezelés, a hanyag kezelés, a sikkasztás alapos gyanúja is megállapítható lett volna, ha ez eljut valamelyik hatósághoz. De az MLSZ jól fizetett hivatalnokai, vezetői úgy döntöttek, hogy ezt beteszik a fiók mélyére. Nem tudom, hogy ha az MLSZ úgy érzi, hogy neki fontos, hogy népneveljen a stadionban, fontos, hogy az őt ért kritika miatt büntessen, akkor miért nem fontos a hazai foci tisztaságának érdekében fellépnie – tette hozzá.

Újpesten a klubvezetés bejelentette – majd később visszavonta –, hogy amennyiben a továbbiakban is a szurkolók miatt kell súlyos büntetéseket fizetnie a klubnak, úgy inkább önként bezárják a stadiont, és a folytatásban zárt kapuk mögött játsszák a hazai meccseket.

– Ez egy nagyon szerencsétlenül, egy teljesen rosszul működő rendszerre adott válasz volt. Látjuk azt, hogy az MLSZ büntetett – legutóbb a Pécs elleni mérkőzésen két szektort be kellett zárni. Kérdezem én, mi értelme van Magyarországon szektort bezárni, mikor negyed-nyolcadházzal mennek a mérkőzések. Most azt sikerült elérnie az MLSZ-nek, hogy azok, akiket meg akart büntetni, és nem engedett be Újpesten a D-szektorba, ők most átmentek az A-teraszra, ami egyébként sokkal közelebb van a pálya széléhez, nincsen háló, és nagyjából huszonöt-harminc méterre van a VIP-szektortól. Megtörtént az, aminek nem kellett volna megtörténnie, de ennek a nulladik lépését az MLSZ idézte elő.

A polgármester hozzátette, nem azzal van baj, hogy megpróbálják visszaszorítani a trágárságot, a rendbontást a stadionokból, hanem azzal, hogy ezeket a jelenlegi rendszer teljesen ésszerűtlenül próbálja kezelni.

– Azért küzdök, hogy életszerű legyen a szabályozás, életszerű legyen a működés. A szurkolói kártyáról sem azt mondom, hogy nem lehetne egy jól működő rendszer, hozzáadott értékkel. De ahogy mondtam, az Újpesten élő, Győr-szurkoló, így Győr Klubkártyával rendelkező barátommal nem tudunk kimenni az Újpest nem Győr elleni hazai meccsére, mert külön szektorba kell ülni. Ha ez nem idiotizmus, akkor nem tudom, hogy micsoda.