NB I

A Fradi első, a Vidi utolsó

A felkészülési mérkőzések fiktív táblázatán nagyon „ott van” a Ferencváros, amely eddig százszázalékos telet produkált; a bajnoki listavezető viszont sereghajtó lenne...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Már csak egy-két mérkőzést játszanak az NB I csapatai a téli szünetben, ugyanis a jövő héten megkezdődik az OTP Bank Liga tavaszi idénye. Ahogy ilyenkor szokás, mindenhol elmondják, hogy hasznos és jó felkészülésen vannak túl, a mérkőzések elérték céljukat, stb. Ugyanakkor azt is hozzáteszik általában, hogy az edzőmeccseken nem az eredmény a fontos.

És ez így is van, soha semmilyen címet nem osztanak utólag a holtszezon eredményeiért, épp ellenkezőleg: két rossz bajnoki meccs, és dobhatja a kukába az összes „jól sikerült” felkészülési találkozót a csapat. Ettől függetlenül a szurkolók nyilván figyelik ezeket az eredményeket és próbálnak valami biztató következtetést levonni belőlük a tavaszra nézve.

E tekintetben a Ferencváros drukkereinek van a legkönnyebb dolguk, mert a zöld-fehérek egyszerűen hibátlan telet produkáltak. Thomas Doll csapatáról korábban megírtuk, hogy az átigazolási időszak egyik nyertese lehet, és úgy tűnik, nem csak a nevek alapján erősített jól a Fradi. Hajnal Tamás és Varga Roland személyében válogatott futballisták érkeztek, de a Fradi a légiósaira sem panaszkodhat, a jelek szerint meglesz az egészséges versenyhelyzet a kereten belül. Nem lehet mondani, hogy „ötcsillagos” ellenfelekkel játszottak a felkészülés során, szlovák, cseh, japán, dán és hazai csapatokkal találkoztak – de valamennyit megverték. Az Iváncsa elleni 17-0-s gurigázást ne számoljuk be a gólkülönbségbe, hisz az végképp nem mérvadó, de ezt leszámítva is 27-4 a maradék hét meccsen a mutatójuk, ami igencsak rendben van. Most már csak a bajnoki mérkőzéseken kell igazolniuk, hogy a forma tényleg bajnoki – és minimum dobogós.

Az MVM Paksot is megilleti a dicséret. Bár az őszi szezontól kissé borús jövőképpel búcsúztattuk őket (úgy tűnik, az anyagi bázis jó része kicsit arrébb vonul a 6-os úton, Dunaújváros felé), Csertői Aurél csapata komolyan veszi a dolgát, kilenc felkészülési meccséből hatot megnyert és csak egyet vesztett el (a Kecskemét ellen), igaz, nem világverő alakulatokkal játszott (kazah, örmény, szlovák, szerb ellenfelei voltak a hazaiakon kívül).

Ugyancsak jól teljesített a Puskás Akadémia, amely a spanyolországi edzőtáborig csak magyar csapatok ellen lépett pályára, közülük a Vasas és a Kecskemét tudta legyőzni őket, külföldön aztán egy norvég, egy brazil és egy spanyol kiscsapat ellen veretlenek maradtak.

A bajnoki címvédő Debrecennél az állandóság volt ezúttal is a jelszó, Kondás Elemér csapatában szinte semmilyen komolyabb mozgás nem történt a keretben, a felkészülés során pedig az egyetlen vereséget a fiatalokkal felálló csapatuk szenvedte el. Nem rugdosták tucatszám a gólokat a piros-fehérek, de keveset is kaptak.

A „középmezőnyből” a kevés meccset játszó, de azokon – a Fradi mellett egyedüliként – veretlen MTK-t és a válogatott távozóit pótolni igyekvő Diósgyőrt érdemes megemlíteni. Tomiszlav Szivics csapata egy kivételével csak külföldi együttessel találkozott, a vezetőedző szerint Elek és Kádár távozása után is ütőképes lesz a csapata, a román Otelul Galati 5-1-es kiütése alapján akár el is hihetjük neki.

Ami a képzeletbeli tabella alsó felét illeti, a Nyíregyháza gyakorlatilag összekap(kod)ott egy teljesen új keretet. Hogy ennek pontosan mi az értelme – azon kívül, hogy persze elhangzik, most „átmeneti” időszak van, ahol csak az eredmény fontos –, nem tudjuk. Nyilván ez azt jelenti, nyáron majd jöhet az újabb 9-10 új játékos… Hogy az összerakásuk mennyire sikerült, azt nem az elhalasztott paksi bajnokin fogjuk megtudni, mivel ott senki sem játszhat az újak közül. A Honvédnál berendeztek egy tranzitszállót a Bozsik-stadionban, új edző, csapatnyi új légiós, itt aztán tényleg jó kérdés, jelent-e valamit a felkészülési meccsek eredménye.

Két csapatot érdemes még megemlíteni: a Pécset, amely az egész mezőnyből a legkevesebb tesztmeccset játszotta, mindössze ötöt (egy elmaradt, egyet pedig szombaton játszik), illetve a bajnoki listavezető Videotont, amely az ellenfelek megválasztásánál is a minőségre fektette a hangsúlyt: orosz és dél-koreai élcsapatokkal, valamint az 1860 Münchennel és a Dinamo Kijevvel találkoztak Spanyolországban. A számszerű eredmény nem túl fényes (egy spanyol kiscsapat legyőzésén túl csak vereség és egy döntetlen), de könnyen lehet, így is többet érnek el, mintha könnyű ellenfelekkel szemben színezték volna a statisztikát. Mindenesetre az edzőmeccsek gólképtelensége kicsit nyugtalanító lehet Joan Carrillo számára.

Íme, a felkészülési időszak eddigi eredményei alapján összeállított „bajnoki” tabella, amely természetesen semmilyen tekintetben nem számít mérvadónak a tavaszi szezonra nézve, már csak azért sem, mert a csapatok nem azonos számú mérkőzést játszottak.

1. Ferencváros 8 mérkőzés 8 0 0 24 pont
2. Paks 9 mérkőzés 6 2 1 20 pont
3. Puskás 9 mérkőzés 6 1 2 19 pont
4. MTK 7 mérkőzés 5 2 0 17 pont
5. Debrecen 8 mérkőzés 4 3 1 15pont
6. Diósgyőr 7 mérkőzés 3 3 1 12 pont (12-7)
7. Győr 8 mérkőzés 3 3 2 12 pont (10-13)
8. Pápa 7 mérkőzés 3 2 2 11 pont (10-8)
9. Haladás 8 mérkőzés 3 2 3 11 pont (16-15)
10. Nyíregyháza 9 mérkőzés 3 2 4 11 pont (11-15)
11. Dunaújváros 9 mérkőzés 3 1 5 10 pont (15-15)
12. Kecskemét 9 mérkőzés 3 1 5 10 pont (10-12)
13. Bp. Honvéd 9 mérkőzés 3 1 5 10 pont (10-14)
14. Pécs 5 mérkőzés 2 1 2 7 pont
15. Újpest 6 mérkőzés 1 2 3 5 pont
16. Videoton 6 mérkőzés 1 1 4 4 pont
Olvasói sztorik