Törökország

Simeonétől szeretne tanulni Miriuta

A Győri ETO vezetőedzője tavasszal csapatot épít, a következő bajnokságot pedig megnyerné.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Négy felkészülési mérkőzést játszott eddig a Győri ETO együttese Törökországban, ahol a szerb Vojvodina és a fehérorosz FK Minszk ellen döntetlent ért el, a szerb Partizan Beograd és a szlovén NK Maribor ellen viszont vereséget szenvedett. A Rangadó.hu helyszíni stábja hétfőn a szállodában látogatta meg a győri csapatot, ahol interjút készített Miriuta László vezetőedzővel.

– Hogyan értékeli az eddig lejátszott négy felkészülési mérkőzést?
– Az első meccsen a Vojvodina ellen nagyon jól játszottunk. Döntetlennel zárult, de akár nyerhettünk volna. Elégedett voltam a játékosokkal, mert az alapozás első két-három hetében fizikális edzések voltak, ráadásul ez volt az első olyan mérkőzés, amelyet nem műfüvön játszottunk. A Maribor elleni találkozó sajnos nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, kikaptunk három-kettőre, de azon a meccsen sok helyzetet kialakítottunk, habár nem rúgtuk be őket. A Partizan ellen sem úgy alakultak a dolgaink, ahogy akartuk, de több kezdőjátékost is nélkülöznünk kellett. Természetesen fontosak ezek a meccsek, de számomra nem olyan fontos az eredmény, inkább azokat a dolgokat akarom látni, amelyeken lehetne még javítani. Úgy gondolom, fizikálisan kilencven százalékos a csapat, a taktikán pedig még dolgozni kell. Reggeltől estig ezen munkálkodunk, a taktikai elemek most már a fontosak – mondta Miriuta László.

– Az érkező játékosok eddig teljesítményével elégedett?
– Nem egyszerű ilyenkor, hiszen amikor jön egy új játékos, akkor be kell illeszkednie és a többieknek is el kell őt fogadniuk. Eddig szerintem semmi probléma nincs, de kell idő és türelem. Eddig elégedett vagyok.

– Miért döntött úgy, hogy ennyit változtat a csapaton, és nem tart igényt jó néhány emberre?
– Őszinte voltam, vagyok és leszek is mindig. Az első két hét nekem elég volt, megnéztem pontosan, hogy ki akar, és ki nem akar velem dolgozni. A sportigazgatóval és az elnökkel megbeszéltem, hogy ezeken a játékosokon nem látom, hogy küzdeni akarnak a Győri ETO-ért. Ha valaki le akarja őket igazolni, akkor nyugodtan mehetnek, nekem olyan futballisták kellenek, akik harcolnak a mezért, és előre akarják vinni ezt a csapatot.

– A jelenlegi kerettel elégedett, vagy van még hiányérzete?
– Még nincs minden posztra két játékosunk, mert jobboldali védőben egyedül Brdarovszki van, de Tóth Dávid személyében van egy remek, tizenhat éves utánpótlás-válogatottunk arra a posztra, akinek persze kell még idő. Kell nekünk még egy jobb bekk, a többi poszton úgy érzem, megvagyunk.

– Ezek szerint várható még érkező?
– Próbálunk hozni, de ha lesz, akkor lesz, ha nem, akkor nem. Mindenesetre jó lenne, ha jönne még egy játékos.

– Milyen célokat tűzött ki a tavaszi szezonra?
– A nulláról kell most kezdenünk a tavaszi bajnokságot. Nem nézegetünk vissza, a tavasztól számítjuk a pontjainkat, és ott akarunk lenni a tavaszi legjobb háromba. Jelenleg a kilencedik helyen állunk, és nagyon nehéz lenne odakerülni az élmezőnyhöz. Megpróbálunk, de nagyon nehéz. Számunkra azért fontos ez a félév, mert össze kell raknunk egy jó csapatot, hiszen a következő bajnokságot természetesen meg akarjuk nyerni. Nem kaptam olyan elvárásokat, hogy a dobogón kell lennünk most, mert a vezetők is tudják, hogy eléggé irreális. Most az a legfontosabb, hogy összerakjunk egy jó csapatot a következő bajnokságra.

– A riválisok igazolásait, erősítéseit nyomon követi?
– Figyelem persze, a Ferencváros biztosan jól jár Hajnal Tamással, hiszen remek futballista. Odament tőlünk Varga Roland is, akit szívesen megtartottam volna, de már nem akart nálunk futballozni. Látom, hogy a Videoton is igazolt néhány játékost, Mirko Ivanovszki Kolozsváron a játékosom volt, ő nagyon jó csatár, és erősítést jelenthet a Vidinek. Más csapatokat annyira nem követtem, mert úgy gondolom, hogy jövőre nekünk a Videotonnal és a Ferencvárossal kell versenybe szállnunk, és megemlíteném még a Debrecent, illetve a Diósgyőrt is. Ez az a négy csapat, amely rajtunk kívül jövőre beleszólhat a bajnoki cím sorsába.

– Történt olyasmi az átigazolási időszakban, ami miatt csalódott volt? Cipran Deac szerződtetése például meghiúsult… Volt még olyan játékos, akit nem sikerült megszerezniük?
– Ciprian Deac miatt csalódott voltam, őt nagyon szerettem volna leigazolni. Már meg is egyeztünk vele, de az utolsó percben valami történt. Nem miattunk, de sajnos nem jött létre a dolog. Akartam még néhány futballistát, de egy kiváló jobb bekk például elment a Sheriff Tiraspolba. Nem egyszerű a helyzet, de szerintem nyáron más lesz, hiszen akkor több játékos szabadon igazolható, mint ilyenkor télen.

– Mi az edzői filozófiája? Milyen Győri ETO-t láthat a tavasszal a közönség?
– Agresszív csapatot szeretnék látni a pályán, amely sokat fut, sokat harcol, és amelyben a játékosok kisegítik egymást. Persze az is fontos, hogy szép focit játsszon a csapat, hiszen a szurkolók azt szeretik, ha van valami szín a gárdában, valamit játszik a csapat.

– Kik voltak azok az edzők, játékosok, akiktől a legtöbbet ellesett?
– Németországban volt két-három ilyen edző, de utána tanulni is sokat jártam oda. Voltam a Bayern Münchennél, amikor Jupp Heynckes volt az edző, és amikor már Pep Guardiola. Jártam Jürgen Kloppnál is Dortmundban. A volt edzőimet is mindig figyeltem, de nincs igazán példaképem. Van saját filozófiám, amit próbálok megvalósítani. Ettől függetlenül nagyon tetszik Diego Simeone, akinek nagyon agresszív a csapata. Márciusban, a válogatott szünet idején szeretnék kimenni hozzájuk, de még nem kaptam választ. Szeretném látni, hogyan dolgozik Simeone, mert száz százalék, hogy ez az ember tud valamit…

– Szinte mindenről őszintén elmondja a véleményét, és állandóan mosolyog. Honnan ered ez a pozitív gondolkodásmód?
– Játékosként is mindig pozitív voltam, és aki ismer engem, az tudja, hogy ilyen típus vagyok. Persze előfordul, hogy szomorú vagy ideges vagyok, amikor nem sikerül valami, de ezt a pozitív gondolkodást akarom a játékosoknak is továbbadni. Győztes típus vagyok, és azt szeretném, hogy a csapatom is mindig győzni akarjon. Természetesen nem lehet mindig nyerni, de mindig győzni akarjanak a játékosok.

Olvasói sztorik