NB I

Az Atlético Madrid a példa Győrben

Vasile Miriuta a játékosainak is elmondta, hogy erő nélkül ma már nem lehet futballozni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az NB I-ben kilencedik helyen telelő Győri ETO keretét alaposan felrázta és átszitálná a magyarrá lett tréner, aki állásálmai egyikét kapta meg. A cél az első négybe kerülés. A DigiSport televízió reggeli műsorában Vasile Miriuta mesélt az első benyomásairól. A Németországot is megjárt, legutóbb pedig a kolozsvári CFR-t irányító tréner nem titkolja, hogy marasztalta Varga Rolandot, ő azonban távozni akart.

– Még a Kolozsvár edzőjeként mondta, hogy hosszú távú célja a Győr, az FTC, és a magyar válogatott kispadja. Lehet mondani, hogy az első lépés ezen a hosszú úton megtörtént?
– Igen, mondhatjuk. Egy éve voltam Kolozsváron, és szerintem sikerült elérni azt az eredményt a csapattal, amit vártak tőlem. Sajnos tavasszal már nem lehetünk ott, én és a stábom. Most itt vagyok, és remélem, hosszú időt tölthetek a győri klubnál. Szerettem itt lenni, mint futballista, és most is szeretek, mint edző. Azt várom, és azt várja mindenki, hogy megint ott legyünk a dobogón, ez a kilencedik hely nem felel meg nekünk – kezdte Vasile Miriuta.

– Hány évre képzeli el ezt a munkát Győrben?
– Jelenleg két és fél évre van szerződésem, remélem, ezt majd meghosszabbítjuk. A legfontosabb most a tavaszi szezon, sokkal jobbak leszünk tavasszal, és természetesen minél előbbre szeretnénk jutni.

– Hogyan fogadták? Lehet azt mondani, hogy szinte hazajött Győrbe, immár negyedszer?
– Nagyon jó érzés volt olyan üzeneteket olvasni, hogy: Isten hozott itthon, Laci. Ez számomra csoda volt. Szeretnek itt, sok barátom van.

– Amikor megérkezett Győrbe, azt mondta, a játékosok körülbelül hatvan percig bírják. Ennek a Horváth Ferenc távozását követő átmeneti időszak lehet az oka?
– Nem. Szerintem Feri nagyon jó edző. Majdnem megnyerték a bajnokságot, ha jól emlékszem hatvankét pontja volt a Győrnek és a Debrecennek is. Amikor Feri elment, utána egy-másfél hónapig egy utánpótlásedző volt a csapat élén, de én nem akarok bántani senkit. Ez nem Horváth Feri hibája volt, én más futballt szerettem volna játszatni, olyat, amilyet az Atlético Madrid vagy a Dortmund játszik.

– Eddig kilenc játékost helyezett átadólistára, ők ebbe a játékstílusba nem illeszkednek, vagy nem ütik meg azt a szintet, amit ön elvár?
– Nem küldtem el őket, de mondtam nekik, hogy a következő szezonban nem lesznek ott, mert én más stílusú futballistákat szeretnék látni a pályán. Nekem elég volt két hét, hogy eldöntsem, kikre van szükségem.

– Varga Roland távozásán sokan csodálkoztak, hiszen elég fiatal, válogatott csatárról van szó. Ő szakmailag nem kellett, vagy anyagi okok állnak a távozás mögött, hiszen nyáron már ingyen mehetett volna…
– Lejárt volna a szerződése nyáron. Találkoztam vele kétszer, Győrben és Budapesten is. Megbeszéltünk mindent, mondtam neki, hogy maradjon a csapatban, szükségem van rá, de ő azt mondta, menni akar, mert úgy érzi, itt már nem tud fejlődni. Mondtam neki, hogy ha kap ajánlatot, elengedjük, hiszen ha valaki nem akar itt lenni, inkább menjen el. Ez az ő döntése volt.

– Lehet ilyen rövid idő alatt pótolni a távozókat? Ha jól látom, elsősorban védőket keres…
– Természetesen nem egyszerű, de Szasa Sztevanovics sportigazgatóval megpróbálunk mindent megtenni. Megpróbálunk jó játékosokat szerezni, ez a téli időszakban nagyon nehéz, nyáron sokkal több szabad játékos van. Nekem maximum két-három emberre van szükségem, felesleges többet idehozni.

– Kik jöhetne még? Vannak már pontos nevek, akiket sikerül odavinni még ebben a téli időszakban?
– Eddig három ember, de nem zárom ki, hogy a következő néhány napban még valaki érkezni fog.

– Napi három edzéssel készülnek. Hány percig bírják már a fiúk?
– Engem is megleptek, eddig nagyon jól dolgoznak. Ez az alapozási időszak erről szól, háromszor kell edzeni: reggel nyolckor, tizenegykor, és délután hatkor. Erő nélkül ma már nem lehet futballozni, ezt a játékosaimnak is elmagyaráztam. Futás nélkül már nem lehet futballozni.

– Elmondta, hogy milyen futballt kéne játszania a Győri ETO-nak. Ön szerint a közönség ezt szeretni fogja?
– Szerintem igen, de a legfontosabb, hogy ezt meg tudjuk mutatnia pályán. Én tudom, hogy a győri közönség mit vár, én futballoztam itt, ismerem ezt a közösséget, biztosan nem változtak sokat azóta. Ha jól fogunk futballozni, a csapat harcol, és ledarálja az ellenfelet kilencven percen keresztül, akkor biztos, hogy a közönség mellénk áll, és végig tapsolni fog.

– Mi lenne az a helyezés vagy pontszám, amivel igazán elégedett lenne?
– Nehéz ez most… Azt mondtam a fiúknak, hogy nulláról kell indulnunk, és meg kell nyernünk a tavaszt. Akkor elégedett lennék. Tizenhárom meccs lesz, harminckilenc pont a maximum, és szerintem képesek a játékosok arra, hogy megnyerjük a tavaszi idényt.

Olvasói sztorik