NB I

Magyarokra várnak a topligákban

A német és az angol élvonalból hiába hívják honfitársainkat, mert a magyar piac nagyon behatárolt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A téli átigazolási időszak mindig tartogat kisebb-nagyobb szenzációkat, külföldön és idehaza egyaránt. Az angol, német, spanyol, olasz, francia, portugál és holland bajnokság ilyen szempontból is teljesen más dimenzió, mint a magyar, de sajnos Belgiumban, Ausztriában vagy például Svájcban is sokkal komolyabb összegek repkednek egy-egy játékos klubváltásakor, mint mifelénk.

Dzsudzsák Balázs örökké slágertéma, Elek Ákost a kínaiak csábítják, Kádár Tamásnak ismét Lengyelországból vannak lehetőségei, Balázs Benjámin a cseh, Németh Krisztián pedig az amerikai élvonalba szerződött, tehát akár eseménydúsnak, sikerekkel kecsegtetőnek is nevezhetnénk a téli hónapokat magyar szempontból, pedig Kovács Bálint szerint az említetteknél sokkal komolyabb karrier várhatna honfitársainkra.

A Rangadó.hu megkeresésére az AFCK menedzsere elárulta, hogy két topligából is mutatkozott érdeklődés magyar játékosok iránt.

– A kapcsolatainknak köszönhetően érkeztek megkeresések Németországból és Angliából, a Bundesliga első- és másodvonalából, illetve a Premier League-ből és a Championshipből egyaránt. Mondtunk néhány nevet, és a közeljövőben majd eldől, hogy lesz-e belőlük valami, konkrétummal jelenleg nem szolgálhatok – kezdte Kovács Bálint.

– Milyen posztra mehetne magyar játékos az angol élvonalba?
– Szerdán például huszonhárom év alatti középpályást kerestek a Premier League középmezőnyéből, tehát lenne lehetőségük a magyar fiataloknak, de nincsenek sokan, akik alkalmasak lennének a kihívásra. Korábban középhátvéd iránt is érdeklődtek, de nem nagyon tudtunk kit mondani… Támadókról is volt szó, irántuk Németországból van kereslet.

– Mi a helyzet, ha eltekintünk a topligáktól?
– A Bajnokok Ligája-résztvevő dán Nordsjaelland félmillió eurót szánt volna egy magyar jobbhátvédre, de még egyszer mondom: nagyon kicsi a merítési lehetőség, a magyar piac nagyon behatárolt, ha minőségi játékosokról beszélünk, és néha sajnos furcsán vannak beárazva egyes emberek… Nem mellesleg a környező országok közül a csehektől és a szlovákoktól is volt érdeklődés. A cseh és a lengyel bajnokság, illetve a szlovák első osztály élmezőnye sokkal előrébb tart, mint a magyar NB I. Ha nem is minden esetben anyagilag, de szakmailag biztosan, márpedig a ritmusosabb játék Európában kelendőbb. Persze, ez gondolkodás-gyorsaság és mentalitás kérdése is.

– Melyik magyar labdarúgó téli klubváltása ígéri a legnagyobb sikert középtávon?
– Jól sülhet el Kádár Tamás lengyelországi lehetősége, ebben majdnem biztos vagyok. Ő olyan képzett labdarúgó, aki a lengyel bajnokságból dobbanthat. Dzsudzsák Balázs sok csapatban megállná a helyét, mert kiváló képességekkel rendelkezik, remek bal lába van. Németh Krisztián számára szerintem ez az amerikai kaland nem valami jó dolog, az pedig majd kiderül, Elek Ákos hogy boldogul Kínában. Nem rossz a kínai élvonal, nekünk is jött onnan megkeresésünk, jó fizetések vannak. Mi nem közvetítettünk oda játékost, helyettünk más megrizikózta… Annyira rossz nem lehet, hiszen Drogba sem olyan fizikai állapotban tért vissza Európába, mint három hét wellnessüdülés után.

Olvasói sztorik