NB I

Nem lesz semmilyen nagy durranás

Hrutka János szerint a magyar futballistákra továbbra is kicsi a kereslet az európai piacon, ráadásul a jól fizetett hazai „menőknek” nem is érdekük, hogy kipróbálják magukat külföldön.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

– Úgy látom, jó ideje csökkenő tendenciát mutat a magyar játékosok iránti kereslet, és egyelőre nem látok olyan jelet, ami arra mutatna, hogy ez változik – mondta a Rangadó.hu érdeklődésére Hrutka János menedzser, aki szerint a téli átigazolási időszakban sem fog magyar futballista európai topligába szerződni.

– A válogatott sikeresebb őszi szereplése sem nyithatja meg a kaput legalább egy-két ember előtt?
– A válogatott szereplése becsapós. Játszottunk egy döntetlent és győztünk, de nem a világ élvonalába tartozó csapatok ellen. Ha ezeken a mérkőzéseken voltak is megfigyelők külföldről, azt láthatták, hogy a feröeriek és a finnek ellen sem nyújtottunk meggyőző teljesítményt, finoman szólva.

– A magyar bajnokságban nyújtott, magyar szinten jó teljesítmény továbbra is kevés egy jobb külföldi szerződéshez?
– Ez sajnos így van. A korosztályos és felnőtt válogatottban szereplő játékosoknak van inkább esélyük, hogy megmutassák magukat nemzetközi szinten és így összehasonlítási alapjuk legyen a megfigyelőknek. Az NB I-ből ebben az átigazolási időszakban sem fognak szemezgetni. A másik része a dolognak, hogy – szerencsére vagy sem – nagyon nagy pénz áramlik a magyar labdarúgásba, ezáltal a hazai fizetések is nagymértékben emelkedtek. A minőségibb magyar játékosok olyan jól keresnek, hogy nem érdekük elmenni külföldre. Hozzáteszem, a fizetésük jóval több annál, mint amilyen mércét valójában megütnek játéktudásban.

– Itthon is megkereshetik azt a pénzt, amit egy kisebb külföldi klubnál kapnának?
– Még többet is. Ami eddig reális lehetőség volt mondjuk egy fiatalnak, hogy elmegy megméretni magát egy belga, holland vagy Bundesliga 2-es klubba, ugródeszkának használva egy esetleges későbbi nagy szerződéshez, az már nem működik. Mert ezek a klubok nem tudnak annyit kínálni neki, amennyit itthon esetleg megkeres.

– Egy magyar játékosról mindenképpen tudunk, aki szeretné kipróbálni magát külföldön: Nikolics Nemanja, a remek szezont produkáló gólkirály. Mekkora összeget kérhet érte a Videoton?
– Nem szeretnék dobálózni a számokkal. Nikolicsnak van egy jó ügynöke, aki nyilván mindent meg fog tenni, hogy eladja. Nyáron lejár a szerződése Fehérváron, ami gyakorlatilag kizárja, hogy nagyobb pénzt, de akár néhány százezer eurót kérjen a Videoton, ha azt nem akarják most kifizetni. Nikolics valóban remek szezont futott itthon, de azt tudni kell, a legmagasabb szintről az ő esetében is felesleges álmodozni. A válogatottban nem tudott kimagaslót nyújtani, márpedig ez számítana elsősorban, mint említettem.

– Másik út a piacképes magyar játékosok előtt a keleti bajnokságok felé vezet, Guzmics és Lovrencsics után a hírek szerint Lengyelországba vinnék Kádár Tamást vagy Elek Ákost is.
– A lengyel bajnokság tökéletes ugródeszka lehetne. Ebben a jelenlegi helyzetben, ha valaki tényleg szeretne légióskodni, nem nagyon szabad válogatnia az ajánlatok között, hanem menni kell, ahova lehet. A brazilok ezt tökéletesen csinálják – nyilván sokkal nagyobb piac és más merítési lehetőségek –, ott kis túlzással a szerencse dönti el, ki megy a Real Madridhoz és ki Kínába. A játékosokat ösztönzik, hogy menjenek külföldre, mindegy, hova, ahova lehet, így teremtsenek új helyet az utánuk jövőknek. Magyarországon olyan minimális a kereslet jelenleg a játékosok iránt, hogy ha valakit hívnak, annak mennie kellene. Ha Lengyelországba, akkor oda.

– Egy lengyel klub tud annyit fizetni, mint a Diósgyőr?
– Lengyelországban is eléggé megemelkedtek a fizetések, a futballba áramló pénz is, ez megmutatkozik a nemzetközi szereplésükön. Nem hinném, hogy ott kevesebbet keresne bármelyik magyar légiós, mint itthon.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik