NB I

Kádár egyre közelebb a távozáshoz

Árki Gábor, a DVTK sportigazgatója elmondta: nem tudnak versenyezni a külföldi ajánlatokkal.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A dobogó harmadik fokán telel a Diósgyőr az NB I-ben; lehetnek változások a keretben, mert az átigazolási időszakban több futballistájukat csábítják, így Kádár Tamás és Elek Ákos is az érdeklődés középpontjában van. Árki Gábor, a DVTK sportigazgatója a DigiSport televízió reggeli műsorában beszélt a klub terveiről.

– Összességében hogyan értékeli a nyáron elvégzett munkáját, hiszen gyakorlatilag új csapatot kellett építenie?
– Alapvetően igen, bár az elmúlt időszak stratégiája alapjain mentünk tovább. Közel tíz játékos érkezett és közel tíz távozott, tehát majdnem egy csapatra való új játékos érkezett, és belőlük kellett jó csapatot összekovácsolni. Nyáron az idő rövidsége miatt sem volt egyszerű ez a feladat, hiszen az Európa Liga miatt korábban kezdtünk, mint a többi csapat, de azt gondolom, az elmúlt félév teljesítménye alapján jól sikerült – kezdte Árki Gábor.

– Mi volt az erőssége a csapatnak ősszel?
– Azt hiszem, a kohézió nagyon fontos tényező volt. Nagyon jól tudtak a játékosok egymásért küzdeni, egymás hibáit javítani. Ez látszott jó néhány mérkőzésen, amikor emberhátrányban voltunk, vagy amikor hátrányból kellett fordítanunk. Nyilván nem szabad elfelejteni, hogy az egyéni kvalitások is sokat számítanak. A szakmai munka, ami a csapat hátterében működött, kiváló volt. Azt hiszem, összességében ez az, ami számított.

– Ezt, a most elfoglalt pozíciót, a harmadik helyet látatlanban aláírná a végére is?
– Azért nem, mert sportemberek vagyunk és minden mérkőzésre úgy megyünk ki, hogy meg szeretnénk nyerni, és a legjobbat produkálni. Szivics mesternek volt egy mondása, hogy ez egy maratoni táv, most féltávnál vagyunk, és nagyon szép ez a harmadik hely, május végén szeretnénk legrosszabb esetben ezt, de inkább az előttünk lévő pozíciót elfoglalni.

– Ilyen értelemben akkor melyik riválisokra kell jobban odafigyelni, a Debrecenre és a Fradira, vagy az MTK-ra és a Videotonra?
– Nekünk mindenkire oda kell figyelnünk. Nehogy azt gondolja bárki is, hogy akik mögöttünk vannak, majd feltett kézzel odaadják nekünk a dobogót. A Debrecen és a Fradi is lőtávolon belül van, tehát minden esélye megvan, hogy felkapaszkodjon a dobogóra, arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi kupaindulásról mindenki áhítozik.

– Ön szerint kik az őszi szezon kulcsemberei?
– Mindenki kulcsember volt ebben a csapatban. Inkább úgy mondom, hogy mindenki odatette magát, és a legjobb tudását nyújtotta, hiszen ehhez az eredményhez ez szükséges volt. Ha a kulcsemberekről van szó, akkor a két válogatott játékost említeném, Eleket és Kádárt, akik bemutatkozhattak, és stabil taggá váltak, de voltak még itt olyan játékosok, akik nagyszerű teljesítményt nyújtottak akár, csatár, középpályás, vagy kapusposzton is.

– Ha már megemlítette Kádárt és Eleket, de hozzávehetjük Gosztonyit is: keresik őket. Nyilván nélkülük ez a csapat gyengülne, de sikerül majd megtartani őket?
– Az egyik szemem sír a másik pedig nevet, hiszen a jó teljesítmény magában hordozza azt is, hogy a játékosaink kelendőek. Abból a szempontból nem túl szerencsés, hogy fél év alatt nem csak ennek a három játékosnak a neve vetődött fel külföldi csapatoknál, hanem van még jó néhány társuk. Meg kell tartanunk azt az egységes csapatot, amely a tavasz során felveheti a versenyt a többiekkel. Sajnos azokkal a kínálatokkal, amelyek külföldről érkeznek, nem tudunk versengeni. Tehát amikor még lehetőségünk van pénzt csinálni a játékosokból, akkor azt meg kell tennünk, hiszen olyan kecsegtető ajánlatok vannak a külföldi kluboknál, amelyekkel a magyar csapatok nem tudnak versenyezni.

– Mennyi esélye van a már említett Kádár Tamásnak a lengyelországi szerződésre jelen pillanatban?
– Jelen állás szerint a kapcsolatfelvétel már megtörtént, tehát most már több e-mail váltáson, és telefonbeszélgetésen vagyunk túl. Az álláspontjaink közelednek, azt gondolom, megoldódik az ő átigazolása is.

– Önök mennyire tartják most a játékost, ha euróban nézik az árát?
– Ha a nemzetközi átigazolás piacot veszem alapul, akkor jelen állás szerint Kádár Tamás meghatározott értéke nyolcszázezer euró körül van. Nyilván nem ennyiért, hanem ennél kisebb összegért fogjuk tudni őt értékesíteni, aztán majd meglátjuk, hogy ez mennyiben fog kikerekedni.

– Ha a másik kulcsjátékost, Elek Ákost vesszük, az ő esetében milyen értékről lehet szó, illetve külföld, vagy inkább a Fradi felé nyitottak?
– Belföldre nem. Úgy gondolom, külföld felé kell koncentrálnunk. Természetesen van egyfajta politika is benne, hiszen a csapatot ezáltal vonzóbbá tudjuk tenni, ha olyan stratégiát építünk fel, amelyben a játékosoknak van jövőképük.

– Elsősorban inkább itthonról szeretnének igazolni?
– Azt gondolom, nekünk minél jobb játékosokat kell igazolnunk. Természetesen ha ezt meg tudjuk tenni magyarokkal, akkor velük szeretnénk, mivel magyar csapat vagyunk. A piac mostani állása szerint nem olyan egyszerű magyar játékost igazolni, mert azok, akik nekünk potenciális erősítést jelentenének, szerződéssel rendelkeznek. Még nem állunk úgy, hogy ezeket a labdarúgókat a szerződésükből ki tudjuk vásárolni. Nyilván ha ez a megoldás nem sikerül, akkor külföldön fogunk körülnézni.

– Mennyire fontos, hogy a Ligakupában jól szerepeljen a csapat?
– Természetesen minden meccset meg akarunk nyerni, azt hiszem, ez még a felkészülésünkbe is teljesen beleillik. Tehát már úgy tudunk nekimenni a bajnokságban, hogy tétmeccsel a lábban, nem csak edzőmeccsekkel. Szeretnénk túljutni a következő körön a Ligakupában.

– Felteszem, azért valamilyen szinten terveznek, számolgatnak, hogy hány pontot kellene elérni a bajnokság második felében…
– Nem. Felesleges számolgatni, előre lejátszani a bajnokságot. Teljesen értelmetlen dolog. Eddig akárhányszor megpróbálta ezt valaki, soha nem jött be. Most a legfontosabb mérkőzésünk a következő, a Haladás elleni, azt kell abszolválnunk. Utána jönnek majd a következő meccsek, és így szépen lépegetünk majd előre.

Olvasói sztorik