NB I

Dárdai feladta a leckét…

Benczés Miklós vezetőedző célja, hogy a tavalyi helyezésnél előrébb végezzen a Puskás Akadémia.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Puskás Akadémia kedden kikapott a Ligakupában, a bajnokságban viszont a tizedik helyen áll, hiszen a gyenge szezonrajt után már négyszer győzött. A felcsútiak a hétvégén hazai pályán növelhetik pontjaik számát, ugyanis a sereghajtó Haladás látogat hozzájuk. A Puskás vezetőedzője, Benczés Miklós a DigiSport szerda reggeli műsorában beszélt a válogatott és csapata utóbbi szerepléséről.

– Hogyan látta az oroszok ellen a fiatal magyar szövetségi kapitány válogatottját?
– Nem hiszem, hogy egy meccset kell kiemelni, hiszen ez egy sorozatos szereplés volt Dárdai Pál kezei alatt. Úgy gondolom, ebből jól jött ki a fiatal szakvezető, hiszen tudta hozni azokat az eredményeket, amelyek elvárhatóak voltak. Látszott, hogy a válogatott jó közösséggé alakult. Nem tudjuk, mi a folytatás, és szerintem az az érdekes ebben a történetben, hogy most mi lesz – kezdte Benczés Miklós.

– Ön mire számít?
– Amennyiben Dárdai nem marad, akkor feladta a leckét a következő szövetségi kapitánynak, hiszen a közönséggel megszerettette magát, az eredmények őt igazolják, úgyhogy nagyon nehéz lesz bárkinek beülni ebbe a székbe.

– Mit gondol, Dárdai távozása esetén az MLSZ bízna a magyar edzőkben vagy külföldi tréner felé fordulna?
– Nem szeretnék találgatni, nem az én feladatom. Az biztos, hogy találtak egy fiatal, tehetséges magyar edzőt, ami örömteli. Teljesen mindegy, hogy melyik utat választja majd a szövetség, az a lényeg, hogy az út jó legyen és eredményre vezesse a magyar futballt.

– Idén azért kényelmesebb a Puskás Akadémia kispadja, mint tavaly?
– Nem. Tavaly is volt fordulópont, idén is volt, hiszen nagyon rosszul kezdtük a bajnokságot. Az első hét találkozón összesen kettő pontot szereztünk, ami nem jó teljesítmény. Az is igaz, hogy ötször játszottunk idegenben, de ezután jött a fordulópont, és négy győzelem követte a rossz sorozatot. Helyreállt egy kicsit a rend, tizenöt pontot szereztünk eddig, és van az őszi szezonból még egy találkozó. Tavaly féltávnál tizennégy pontunk volt, tehát ezt már túlléptük. Igazából akkor lehetnénk elégedettek, ha a hétvégén tudnánk növelni a pontjaink számát.

– Erre azért reális esélyük van a Haladás ellen…
– Minden meccsre úgy tekintünk, mint esély a győzelemre. A hétvégén is így lesz, hiszen hazai pályán fogadjuk a Haladást.

– Mi volt az oka a rossz szezonrajtnak, és mi volt a kulcsa, hogy tudtak ezen fordítani?
– Nem tudok mondani olyan különleges dolgot, hiszen nem változtattunk a munkamódszereken. Nagyon kegyetlen volt a sorsolásunk, a Ferencvárossal, a Diósgyőrrel, a Videotonnal és a Debrecennel is játszottunk, tehát nagyon erős csapatokkal kezdtünk. A két otthoni döntetlen volt csalódás a szereplésünkben.

– A nyáron nagy változáson nem esett át a csapat. Most értek össze a tavalyi erősítések? Érettebb lett a csapat?
– Nagy változások voltak a keretben a nyáron is. Három játékos van itt abból a csapatból, amellyel feljutottunk a másodosztályból. A nyáron is komoly változások voltak, több távozónk volt, mint érkezőnk. Szeretnénk, ha kialakulna egy állandóság, hiszen egy edzőnek is könnyebb úgy dolgozni a játékosokkal, ha megtalálja az állandó keretét. Mi nem csak arra törekszünk, hogy bennmaradjunk az NB I-ben, hanem hogy a fiatal játékosainknak is esélyt adjunk a szereplésre, vagyis nevelőegyesület is vagyunk. Ha hasonlíthatnám magunkat egy másik csapathoz, akkor az MTK-t mondanám, aki folyamatosan építi be a fiataljait. Mi is ezt szeretnénk majd elérni.

– Az egyértelmű, hogy kizárólag saját fiatalokkal nem lehet talpon maradni?
– Ez máshol sem sikerül, nem csak nálunk. Nem csak azért, mert a jobb játékosok esetleg több pontot hoznak, hanem a fiatalok számára van kitől ellesni dolgokat. A futball nem csak abból áll, hogy kimennek a zöld gyepre és fociznak, hanem van egy öltözői magatartás, és van a futballpályán kívül is olyan magatartás, amit el kell sajátítani a játékosoknak. Amikor kiválasztjuk a rutinosabb, idősebb játékosokat, akkor ez is számít, hogy kik ezek a vezéregyéniségek.

– Önnek vezetőedzőként mik a legfontosabb fogalmak ezekben a magatartási normákban?
– Egy közösségért mindenkinek felelősséget kell tudnia vállalni, és ebben Polonkai Attila, a csapatkapitányunk igazi vezéregyéniség, de ugyanúgy a Videotonból érkező Tóth Balázs is.

– Sallai Rolandra már tizenhét évesen sokan felfigyeltek. Mit gondol, jövőre is Felcsúton fog játszani?
– Nagyon bízom benne, hogy igen, hiszen ez lenne számára a megfelelő út. Nincs még olyan sok NB I-es meccs a lábában, mint amennyi lehet. Ha ezt a Puskás Akadémia színeiben teszi, akkor ő és mi is boldogok leszünk.

– Említette, hogy nem csak a bennmaradás a céljuk. Helyezésre lefordítja ezt a klubvezetés, hogy hol kellene végezni?
– Nincs konkrétan meghatározva, hogy hányadik helyezés az elfogadható. Annak örülnénk, ha folyamatosan fejlődés látszódna a csapatunkon. A tavalyi helyezéshez képest előre kell lépnünk, hiszen több is van a csapatban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik