NB I

Olyan, mint a Fradi–Újpest

A Rangadó.hu szakértői közül Szatke Zoltán nyíregyházi, Vitelki Zoltán diósgyőri győzelmet, Nagy Sándor pedig döntetlent remél.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap este, a forduló zárómeccseként rendezik a Diósgyőr–Nyíregyháza találkozót, az egyik legkomolyabb hagyományokkal rendelkező hazai rangadót. A párosítás számos színvonalas, emlékezetes, telt házas, jó hangulatú mérkőzést hozott már az elmúlt évtizedekben, noha a közelmúltban nem sokszor találkozhattak a felek az élvonalban. A 2010 tavaszán játszott meccsük a bundaügy vádiratában szerepel, a következő idényben pedig a másodosztályban csaptak össze.

A Spartacusnál a visszajutás után még mindig nem állt helyre a korábbi nézőszám, ezért a vendégszektor vélhetően nem fog megtelni, de a hazai ultrák – a boon.hu információi szerint – a múltkori bojkott után visszatérnek a megszokott helyükre, és ezt egészen addig megteszik, amíg nem kötelező a szurkolói kártya Diósgyőrben. Amennyiben az időjárás kegyes lesz a nézőkhöz, valamint azok is ellátogatnak a stadionba, akik az utóbbi időben távol maradtak, akkor nagyjából hat-hétezer szurkoló tekintheti meg a helyszínen az összecsapást.

A Rangadó.hu abban a szerencsés helyzetben van, hogy kiterjedt szakértői hálózatának három tagja is aktív részese volt az elmúlt húsz-huszonöt év Diósgyőr–Nyíregyháza mérkőzéseinek. Előzetesünkben őket kérdeztük a mostani várakozásaikról.

Aki a Szparinak drukkol: Szatke Zoltán

A Nyíregyháza egykori védője, csapatkapitánya; manapság, 46 évesen klubja U21-es csapatának vezetőedzője, de a megye II-ben még mindig focizik.

– Szokták mondani, hogy a soron következő mérkőzés mindig egy a sok közül, de aki benne van a futballban az tudja, hogy a Debrecen–Nyíregyháza és a Diósgyőr–Nyíregyháza kiemelt jelentőséggel bír, függetlenül a helyezésektől. Ez különleges párosítás a játékosok és a szurkolók szempontjából is, olyan, mint a Fradi–Újpest vagy nyugaton a Zalaegerszeg–Haladás. Mi is nagyon nagy csatákat vívtunk, az ilyen mérkőzések emelik az NB I színvonalát. Függetlenül attól, hogy az NB I-ről vagy valamelyik utánpótlás-korosztályról van-e szó, ez már beleivódott minden játékosba. Nagyon acélos meccsre számítok, mert bár a DVTK sokkal előrébb tart jelenleg és sokkal kiforrottabb csapat képét mutatta a bajnokság során, a Szpari az előző hazai mérkőzésén ismét győzött, ebből kikerekedhet egy sikeres idegenbeli szereplés. Nem lesz könnyű, hiszen mindkét csapat számára fontos a pontszerzés.

Aki a DVTK-nak drukkol: Vitelki Zoltán

A Diósgyőr egykori középpályása, csapatkapitánya; manapság, 44 évesen szintén klubja U21-es csapatának vezetőedzője.

– A Nyíregyháza feljövőben van, és az edzőváltás minden csapat életében változást is hoz, ez az ő esetükben pozitív változást jelent. Ha a két csapat korábbi, egymás elleni találkozóit figyelembe veszem, akkor szerintem ez teljesen más mérkőzés lesz. Arra gondolok, hogy a Diósgyőrnek jóval erősebb a kerete, és hazai pályán mindenképp be fogja tudni gyűjteni a három pontot. Sokkal nagyobb érdeklődésre számot tartó meccsek voltak korábban, amikor még én is játszottam, és sokkal nagyobb készülődésre emlékszem a szurkolók részéről, de nálunk, a klubon belül most is nagy várakozással tekintenek a vasárnapi rangadó elé. Emlékszem számos telt házas meccsre Diósgyőrben és Nyíregyházán is, de biztos vagyok benne, hogy most is jó lesz a hangulat.

Aki a döntetlennek drukkol: Nagy Sándor

Az MTK, a Diósgyőr és a Nyíregyháza egykori játékosa; manapság, 42 évesen a Spartacus utánpótlásában tevékenykedik edzőként.

– Bennem vegyes érzelmek vannak, hiszen játszottam Diósgyőrben és Nyíregyházán is. Ha szigorúan a papírformát nézem, akkor a hazaiak esélyesebbek, de ez a mérkőzés olyan, hogy nem számít, ki hányadik helyen áll, vagy milyen osztályban szerepel. Ez egy külön csata, mint az Újpest–Fradi. Mindkét oldalról tudok beszélni, ezért annak szorítok, hogy egyik se kapjon ki, bár egyiknek sem jó a döntetlen, hiszen a DVTK a dobogóra kerülését küzd, a Szpari pedig a kiesés ellen. Nagyon jó meccset várok, ez a legfontosabb, és általában azt is hozza ez a párosítás. Remélem, a szurkolók sportszerűek lesznek, és megtöltik a stadiont, hiszen amikor az NB II-ben voltunk, akkor is nyolcezren jöttek ki, és nagyon jót játszottunk. Olyan rangadó ez, amit nagyon nehéz leírni, és csak tudja igazán, aki átélte a pályán. Ódákat tudok zengeni a diósgyőri és a nyíregyházi szurkolókról is, remélem, egy jó meccset követően elégedetten mehetnek majd haza.

Három előtte, három utána

A Rangadó.hu szakértői közül Nagy Sándor rögtön a vasárnap esti mérkőzés után, Vitelki Zoltán és Szatke Zoltán pedig hétfő délelőtt értékeli a találkozót.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik