NB I

Szivics és a hullámvölgy

Nem kellene annyit utazgatni nyáron, ez van. Íme, a tervezhető hullámvölgy, a magyar futball újabb remek kifejezése!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Tomiszlav Szivicsre érdemes odafigyelni. Ha ő mond valamit, az általában „szól”. Néha valódi kis gyöngyszemet vet elénk.
„Ha egy magyar csapat a nyáron szerepel valamelyik nemzetközi kupasorozatban, akkor törvényszerű, hogy az ősz közepén jön egy visszaesés, majd egy hosszabb-rövidebb hullámvölgy” – magyarázza a DVTK mestere a Nemzeti Sportban a Diósgyőr elmúlt meccsein látott ponthullajtását.

Ott még nem tart a miskolci mágus, mint anno Rátgéber László, a pécsi női kosarasok edzője, aki egy meccs utáni nyilatkozatában elmondta, azért húzott el a találkozó egy periódusában az ellenfél, mert ő „mesterséges hullámvölgyet generált” saját csapatánál – de lássuk be, már közelít hozzá.

Persze, valóban létezik a jelenség, amikor a több fronton érintett csapat elkezd valamelyik sorozatban gyengélkedni, ezzel fizetve az árát az erőltetett menetnek. Ott van például a Borussia Dortmund, amely évek óta hasít a Bajnokok Ligájában, ámde visszaesik a Bundesligában, egyre vészesebben. Vagy mondhatnánk a Juventust, amely az olasz liga legázolása közepette kiesett a BL-ből.

Szivics tehát létező dolgokról beszél – csupán a dimenziók egymásra vetítésével van apró gond, mivel a Diósgyőr (és a „sorstárs” klubok, így az általa példaként felhozott Dortm… izé, Debrecen és Ferencváros) többnyire a nemzetközi sorozatoknak, hogy is mondjam, nem annyira transzparens részében erőltetik túl magukat. Konkrétan mennek egy vagy két kört (se) a selejtezőben. Nyáron.

Amikor november elején egy július végi, krasznodari utazás az ürügy a hullámvölgyre, akkor baj van – nem okvetlenül az edzővel, hanem az állománnyal. Meg a közeggel. Mert azért lassan kiesőhely ide vagy oda (egy csapatnyi sérülttel megspékelve), Jürgen Kloppot még senki se hallotta előre kalkulálható hullámvölgyről beszélni. Igaz, nincs is harcban a csapata a magyar bajnokságban a dobogóért.

Olvasói sztorik