NB I

Nagy álma a Fradi kispadja

Az FTC U21-es csapatát irányító Lipcsei Péter legfontosabb feladata, hogy egyéniségeket neveljen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Lipcsei Péter 648 alkalommal szerepelt a Ferencvárosban, amivel ő a klub csúcstartója. A korábbi kiváló középpályást manapság leginkább csak Peti bácsinak szólítják, ugyanis ő a Fradi U21-es csapatának a vezetőedzője. A fiatal tanítványok többsége csak videofelvételeken láthatta játszani jelenlegi mesterét, aki edzőként is megállja a helyét. Ezt jól jelzi, hogy Thomas Doll már menetrendszerűen hívja a fiatalokat a felnőtt csapatba.

– Örültem annak, hogy Thomas Doll hozzányúlt ezekhez a játékosokhoz, és most az a legfontosabb, hogy egyéneket neveljünk. Mindig mondjuk, hogy nem az eredmény a fontos, hanem az, hogy játékosokat neveljünk, és próbáljunk évente legalább egy olyan fiatalt feladni, aki meghatározó játékos lehet az első csapatnál – mondta a DigiSport kamerái előtt Lipcsei Péter.

Ha már egyéneket kell nevelni, arra ki más lehetne alkalmasabb, mint a Ferencváros egyik legnagyobb egyénisége. Lipcsei Péter neve azonban már akkor is sokszor szóba került, amikor az eredmény volt a fontos a Fradinál, azaz amikor a felnőttekhez kerestek edzőt.

– Jelen pillanatban olyan helyzetben vagyok, mint Nyilasi Tibor volt annak idején, hogy amikor edzőt kerestek, akkor mindig az ő neve vetődött fel. Én nem kapkodok, ez az ötödik évem edzőként. Nyilván tanulófázisban vagyok, és tanulni is szeretnék még nagyon sokat. Jelenleg tizennégy-tizenhat játékost kaptam a tavalyi utánpótlástól, és ezt a csapatot kellene összegyúrni, vagy pedig olyan labdarúgókat nevelni, akik az első csapat jövője lehetnek. Bízom benne, hogy fogunk is találni olyan fiatalokat, akik nemsokára ott kopogtathatnak a Ferencváros ajtajában.

Az ilyen fiatalok közé tartozik Popov Patrik, aki a Ligakupában már gólt is szerzett a Fradiban.

– Amikor Lipcsei Péter játszott, akkor én még nagyon kicsi voltam, de látszott, hogy ő egy zseni a fociban. Senkinek nem kell elmondani, hogy a Fradi csúcstartója, és a legnagyobb példakép a fiatalok számára. Edzőként is ugyanezt tudom róla elmondani, mindannyian felnézünk rá, jó értelemben üt-vág minket, és mindenki lesi az utasításait – kezdte Popov Patrik.

Annak idején Lipcsei Péternek is volt azért kire felnéznie…

– Bobby Robsontól, Mourinhótól, Nyilasi Tibortól, Garami Józseftől és Gellei Imrétől nagyon-nagyon sokat tanultam. Próbálom a játékosoknak elmondani ezeket a pozitívumokat. Az a lényeg, hogy a fiatal labdarúgók átérezzék, hogy itt milyen lehetőség előtt állnak. A játékosoknak is észbe kell kapniuk, és mindent alárendelni annak, hogy megmutassák, milyen futballisták. A zöld gyepen már nem tudok segíteni, mindenkinek belekell raknia az akaratát és a teljesítményét szívvel-lélekkel. Utána pedig a mindenkori vezetőedző el fogja dönteni, hogy kire van szükség, és ki fog kapni profi szerződést – magyarázta Lipcsei.

A 42 éves szakember céljai között szerepel az is, hogy NB I-es vezetőedző legyen.

– Az ember mindig motiválja magát, én soha nem elégedtem meg magammal. Természetesen szeretnék NB I-es edző lenni, és szívem vágya, hogy a Ferencvárosnál. Nem kapkodok, rengeteget kell tanulnom. Sokat tanultam Ricardo Moniztól, és Thomas Dolltól is, aki rengeteget segít nekünk. Majd eljön az ideje annak, hogy egyszer én legyek a Fradi vezetőedzője. Nyilván ez az álom, de sokat kell dolgoznom és tanulnom ehhez – mondta Lipcsei Péter.

Olvasói sztorik