Hírek

Lipcsei és Koman nyomdokain

A magyarok ezt megelőzően 1990-ben rendeztek ifjúsági kontinenstornát, és legutóbb 2008-ban vettek részt rajta.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az UEFA évente rendezi meg korosztályos Európa-bajnokságait (U17, U19), Magyarország ezt megelőzően 1990-ben rendezett ifjúsági kontinenstornát. Akkor olyan későbbi kiválóságok játszottak hazánkban, mint Luis Figo, Rui Costa, vagy a magyar együttesben Halmai Gábor és Lipcsei Péter. A mieink legutóbb 2008-ban szerepeltek U19-es Európa-bajnokságon, az 1989-es korosztály tagjai (Németh Krisztián, Koman Vladimir, stb.) bronzérmet szereztek, akárcsak egy évvel később, az egyiptomi U20-as világbajnokságon.

A július 19-én kezdődő Európa-bajnokságon nyolc csapat vesz részt két darab négyes csoportban. A torna első hat helyezettje kvalifikálja magát a jövő májusban kezdődő új-zélandi U20-as világbajnokságra (a két négyes csoport első három helyezettje).

A mieink csoportjába Ausztria, Portugália és Izrael kapott besorolást, a másik négyesbe Németországot, Szerbiát, Bulgáriát és Ukrajnát sorolták.

A magyar válogatott két helyszínen játssza csoportmérkőzéseit: július 19-én 18.30-tól az újpesti Szusza Ferenc Stadionban kezdi meg szereplését az osztrákok ellen, három nappal később, július 22-én, 20.30-tól a felcsúti Pancho Arénában mérkőzik a portugálokkal, majd július 25-én, 18 órakor visszatér a Szusza-stadionba, ahol az izraeliek ellen zárja a csoportkört. A csoportok első két helyezettje jut az elődöntőbe, a fináléba kerülésért rendezendő összecsapásoknak a Pancho Aréna és a Szusza Ferenc Stadion ad otthont.

A július 19-31. közötti torna mérkőzéseit az Eurosport két csatornája élőben közvetíti, a magyar válogatott meccseit a Duna TV is élőben tűzi műsorára.

A magyar válogatottról

A túlnyomórészt 1995-ös születésű játékosokból (a 18-as keretben négy 1996-os születésű labdarúgó is található) álló U19-es válogatott magja immár közel négy éve játszik együtt. A csapat ezalatt 68 nemzetközi mérkőzést játszott, korábban Tuboly Frigyes, majd Pisont István irányításával. A jelenlegi szövetségi edző, Mészöly Géza 2013 elején vette át az együttest.

A csapat kerete az utóbbi két évben szinte változatlan volt, már a 2012-es U17-es elitkörben is az U19-es Európa-bajnokságra készülő játékosok szerepeltek.

Érdekesség, hogy ez a korosztály még egyetlen tétmérkőzést sem veszített el. A 2012-es U17-es Európa-bajnokság kvalifikációs szakaszában veretlenül zárta az első selejtezőtornát, majd két győzelemmel és egy döntetlennel fejezte be az elitkört. Akkor a pályán elért eredmények alapján a Pisont István vezette csapat kiharcolta ugyan az Európa-bajnokságon való részvételt, de az orosz válogatott jogosulatlanul szerepeltetett egy játékost a belgák ellen, ezt a meccset az UEFA a torna végén 3-0-s gólkülönbséggel igazolta Belgium számára, így a mieink (rosszabb gólkülönbséggel) visszacsúsztak a második helyre.

A válogatott azóta több nagy skalpot is begyűjtött, 5-2-re verte az olaszokat, 3-2-re a németeket, 3-1-re a franciákat, 1-0-ra a portugálokat, 5-2-re a törököket, 4-1-re az ukránokat. Az elmúlt egy-két évben becsúszott ugyan egy-két vereség is, de a csapat bizonyította, hogy nem kell tartania egyetlen riválisától sem, bárki ellen képes nyerni.

A válogatott keretéből egyre többen szereznek nevet maguknak a hazai NB I-ben, vagy külföldi csapatokban. Kalmár Zsolt már bemutatkozott a felnőtt nemzeti csapatban is, Tamás Krisztián az AC Milanban pallérozódik, és nyáron felkerült a felnőtt keretbe, Varga Szabolcs a holland Heerenveen játékosa, Székely György az 1860 München korosztályos együttesében véd, míg néhány játékos, például Németh Márió, Bobál Gergely, Medgyes Zoltán, Tóth László vagy Mervó Bence már több-kevesebb NB I-es rutinnal rendelkezik.

A csapat 2013 januárja óta 25 felkészülési mérkőzést játszott, ezek mérlege 14 győzelem 4 döntetlen, 7 vereség, míg az idei mérleg 7 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség.

A csapat házi gólkirálya Bobál Gergely 28 góllal, őt Farkas Zoltán követi 22 találattal. Az idei mérkőzéseken a válogatottba hosszú, sérülés okozta kihagyás után visszatért Mervó Bence szerezte a legtöbb gólt (nyolcat).

Vereséggel hangoltak

A közvetlen felkészülési időszakban hosszú veretlenségi sorozata szakadt meg a csapatnak, ugyanis az üzbégek legyőzték a Mészöly-csapatot, majd másodjára 2-2-es döntetlent értek el. A magyar szakvezető ennek ellenére úgy vélte, utólag is jó és hasznos meccsek voltak ezek. Elmondta, egyrészt a felkészülés közepén jártak, másrészt pedig sokkal jobb, szívósabb együttessel találták magukat szembe, mint azt előzetesen várni lehetett, ugyanakkor játékosai megérezték, ennél több kell majd a kontinensviadalon. Hozzátette azt is, hogy a találkozókon nem mindegyik kulcsjátékosa lépett pályára.

A szombati nyitányon szintén kemény összecsapásra számít Andreas Heraf, az osztrákok szövetségi edzője, aki két éve irányítja csapatát, amelyben három felnőtt válogatott játékos is szerepel.

– A hazai pálya bizonyos mentális nyomást is jelent a magyaroknak, sok múlik azon, hogy a fiatal játékosok miként birkóznak meg a nagy feladattal – mondta.

A magyar válogatott második csoportmérkőzésére, a portugálok elleni felcsúti találkozóra elővételben elfogyott az összes belépőjegy, az osztrákok elleni nyitómeccsre és az izraeliek elleni, jövő pénteki összecsapásra még kaphatók belépők a Szusza Ferenc Stadionban.

Az osztrákok elleni összecsapáson a MLSZ több mint hatezer diáknak és utánpótlás-focistának biztosít lehetőséget a szurkolásra, ők 120 busszal érkeznek az ország minden tájáról a Szusza Ferenc Stadionban kialakított szurkolói zónába.

A két négycsapatos csoportból az első és második helyezettek jutnak az elődöntőbe, a harmadikok ugyan befejezik szereplésüket, de vébé-részvételt ér a pozíció.

A torna mérkőzéseit az Eurosport két csatornája közvetíti, a magyar válogatott összecsapásait a Duna TV és a Kossuth Rádió is élőben tűzi műsorra.

Az U19-es Európa-bajnokság programja

A-csoport

Július 19. szombat, 18.30, Újpest: Magyarország–Ausztria (TV: Eurosport2)

Július 19. szombat, 18 óra, Felcsút: Portugália–Izrael (TV: Eurosport)

Július 22. kedd, 18 óra, Újpest: Ausztria–Izrael (TV: Eurosport2)

Július 22. kedd, 20.30, Felcsút: Magyarország–Portugália (TV: Eurosport2)

Július 25. péntek, 18 óra, Újpest: Izrael–Magyarország (TV: Eurosport2)

Július 25. péntek, 18 óra, Felcsút: Ausztria–Portugália (TV: Eurosport)

B-csoport

Július 19. szombat, 17.15, Győr: Ukrajna–Szerbia

Július 19. szombat, 20.15, Győr: Bulgária–Németország (TV: Eurosport)

Július 22. kedd, 18 óra, Pápa: Németország–Szerbia (TV: Eurosport)

Július 22. kedd, 21 óra, Pápa: Bulgária–Ukrajna

Július 25. péntek, 20.15, Győr: Németország–Ukrajna (TV: Eurosport)

Július 25. péntek, 20.15, Pápa: Szerbia–Bulgária

Elődöntő

Július 28. hétfő, 18 óra vagy 21 óra, Felcsút (TV: Eurosport)

Július 28. hétfő, 18 óra vagy 21 óra, Budapest (TV: Eurosport)

Döntő

Július 31. csütörtök, 19 óra, Budapest (TV: Eurosport)

Olvasói sztorik