NB I

Felemás a beugró kapitányok mérlege

Kilencen győzelemmel kezdtek, nyolcan viszont vereséggel mutatkoztak be első tétmeccsükön.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Új szövetségi kapitánnyal, Dárdai Pállal a kispadon várja a magyar válogatott a szombati, románok elleni Európa-bajnoki selejtezőt. Csapatunk Bukarestben lép pályára, ezért a román játékosok mellett a szurkolók teremtette pokoli hangulattal is meg kel küzdenie.

Az új kapitányt a selejtező első fordulója után nevezte ki a szövetség. Nem ez volt az első alkalom, hogy egy tétmeccs-sorozat közben váltott edzőt az MLSZ. A Rangadó.hu legújabb összeállításában annak járunk utána, vajon az ilyen – időközi – váltásoknál miként sikerült a beugró szakembernek az első tétmérkőzés.

Legutóbb Csábi Józsefnek kellett hirtelen utódként leülnie a kispadra egy világbajnoki selejtező erejéig: tavaly ősszel a csapat 8-1-re kikapott Hollandiában, Egervári Sándor ezután mondott le. Csábi az Andorra elleni hazai meccsen ült kapitányként a kispadon, és 2-0-s sikerrel zárt. 2007 tavaszán Várhidi Péter debütált tétmeccsen, miután Bozsik Péterrel nagyon gyengén kezdett a válogatott az Európa-bajnoki selejtezőn – a máltai 2-1-es vereségünk tette be végül a kaput a szövetségnél. Várhidi első tétmérkőzése a Moldova ellen 2-0-ra megnyert Európa-bajnoki selejtező volt.

Gellei is a románokkal kezdett, vereséggel

Gellei Imre hasonló cipőben járt, mint most Dárdai Pál: 2001. szeptember 5-én már az általa felkészített csapat fogadta hazai pályán a románokat világbajnoki selejtezőn, amelynek 2-0-s vereség lett a vége; fájó debütálás, főleg azért, mert Gellei egy 3-1-es grúziai fiaskó után vette át a kapitányi posztot Bicskei Bertalantól. Verebes József másodszor is „beugróként” került a csapat élére: 1993-ban az oroszok elleni, hazai világbajnoki selejtezőn 1-3-mal mutatkozott be. Ő az izlandi 2-0-s vébéselejtező-vereség után Puskás Ferenctől vette át a csapatot, aki szintén beugró kapitány volt, Jenei Imrét váltotta; Puskás az oroszok elleni 0-3-mal debütált. A Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert a norvégok elleni, gól nélküli kontinensbajnoki selejtezőn mutatkozott be tétmeccsen, ő Mészöly Kálmánt váltotta – akinek akkori utolsó tétmeccse egy szovjetek elleni, idegenbeli 2-2 volt. Mezey Györgynek is 2-2-es meccs után kellett felállnia 1988 végén: a mieink Máltával nem bírtak idegenben, így érkezett egy év erejéig Bicskei Bertalan, aki az írek elleni vébéselejtezős döntetlennel (0-0) nyitott.

A nyolcvanas években több időközi csere is volt a kispadon: 1987-ben előbb Verebes József, majd Garami József is kapitány lett – előbbivel Cipruson nyert a csapat az első meccsén (1-0), míg az MTK jelenlegi trénere a lengyelek elleni vereséggel (2-3) kezdett. Mezey György az 1984-es Európa-bajnokság selejtezői közben vette át Mészöly Kálmántól a csapatot – a dániai 3-1-es vereséget az angolok elleni 0-3 követte Mezeyvel.

Lakat Károly kétszer verte a románokat kezdésként

A hetvenes évek végén Kovács Ferenc is egy szovjetek elleni, idegenbeli 2-2 után állt fel – helyét a finnek elleni 3-1-es sikerrel kezdő Lakat Károly vette át a 1980-as Európa-bajnoki selejtezőkön. Első tétmeccsét azonban az olimpiai kvalifikációs csoportban játszotta vele a válogatott, ahol oda-vissza vertük Romániát. Az egy meccsre beugró Szőcs János csapata 1975-ben idehaza kapott ki Walestől 2-1-re, majd érkezett Baróti Lajos, aki a bolgárok elleni olimpiai selejtezőn és az osztrákok elleni selejtezőn is győzelemmel tért vissza a kispadra. Szőcs az év elején Moór Edét váltotta. Illovszky Rudolf is a selejtezők közben lett kapitány 1971-ben: Hoffer József csapata Bulgáriában szenvedett vereséget (0-3) Európa-bajnoki selejtezőn, majd Illovszkyval vissza is vágott idehaza (2-0). Második korszakát élte ekkor Illovszky, ugyanis 1967-ben egyszer már lemondott: az NDK elleni 1-0-s vereség után jött Sós Károly, akinek csapata az első meccsen ugyan megverte a szovjeteket 2-0-ra, de visszavágón 3-0-ra kapott ki, így búcsúzott a továbbiaktól.

Korábban az Európa Kupa közben fordult elő, hogy időközben kicserélődött a kapitány: Bukovi Márton 1956-ban Jugoszláviában (3-1), Dietz Károly 1934-ben az osztrákok elleni hazai (3-1), míg Földessy János 1928-ban a Svájc elleni hazai (3-1) sikerrel debütált. Nem sikerült ilyen jól az első tétmeccs Sebes Gusztávnak 1949-ben a csehszlovákok (2-5), Pataki Mihálynak pedig 1930-ban az olaszok ellen (0-5) – utóbbinak az volt az egyetlen tétmeccse kapitányként.

A selejtezők közben érkező kapitányaink mérlege az első tétmeccsen: kilenc győzelem, két döntetlen és nyolc vereség.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik