NB I

Saját rekordját döntötte meg Nikolics

Az elmúlt években egyetlen gólkirály sem kezdett kilenc meccsen 11 góllal az NB I-ben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kilenc fordulót követően 11 találattal vezeti az OTP Bank Liga góllövőlistáját Nikolics Nemanja, a Videoton támadója. A románok ellen készülő magyar válogatott keretéből kimaradó csatár eddig minden fordulóban eredményes tudott lenni: egy-egy gólt lőtt a Pápának, a Dunaújvárosnak, a Győrnek, a Nyíregyházának, az MTK-nak, az Újpestnek és a Diósgyőrnek, míg a Puskás Akadémia és a Haladás kapuját két-két alkalommal vette be.

Nikolics tavaly is kiválóan kezdte a szezont: kilenc kör elteltével tíz gólnál járt, ám ezt a bravúros nyitást idén felülmúlta.

Az elmúlt években egy gólkirály sem kezdte ilyen jól a szezont: a tavalyi tízgólos kezdéshez hasonlót sem produkált senki, igaz, a tavaly még Pakson játszó Simon Attila – aki az előző idényben társgólkirály volt a végül 18 találatig jutó Nikolics mellett – kilenc találatával szorosan követte őt a második helyen.

Szintén kilenc meccsen jegyzett kilenc gólt 2008 őszén a Győri ETO későbbi gólkirálya, Bajzát Péter, míg André Alves (Videoton, 2010 ősz), Waltner Róbert (ZTE, 2007 ősz) és szintén Bajzát (Győr, 2006 ősz) nyolc-nyolc góllal vette ki a részét csapata rajtjából. Közülük Alvesnek sikerült a legjobban a folytatás, és végül 24 gólig jutott az NB I-ben, ami az elmúlt 11 év legjobb teljesítményének számít.

Érdekesség, hogy azok a későbbi gólkirályok, akik „csak” hat góllal kezdték az elmúlt bajnokságokat, rendre húsz vagy a fölé jutottak az idény végére: Adamo Coulibaly 2011-ben (DVSC – 20 gól), Kenesei Krisztián 2002-ben (ZTE – 23 gól), Tököli Attila 2001-ben (Dunaferr – 28 gól), Kabát Péter pedig 2000-ben (Vasas – 24 gól) állt ennyi találattal a kilencedik forduló után. Tököli Attila 2001–2002-ben szerzett 28 bajnoki góljára azóta sem volt példa az élvonalban – ennél többször csak Nyilasi Tibor tudott eredményes lenni az elmúlt harminc évben, aki a Fradi 1980–1981-es bajnoki címéhez harminc góllal és egy európai ezüstcipővel járult hozzá. Nyilasi azt a szezont kilenc meccsen kilenc góllal kezdte.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik