NB I

Nem tettek le Del Piero szerződtetéséről

George F. Hemingway álma, hogy néhány éven belül magyar fiatalokból álló kezdőcsapat fusson ki Kispesten.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Maradt az olasz kapcsolatnál a Bp. Honvéd labdarúgócsapata, miután a távozó Marco Rossi helyére a Sampdoria-ikon Pietro Vierchowodot szerződtette, akivel hat forduló után hét ponttal tizedikek a kispestiek. A DigiSport televízió kedd reggeli műsorában George F. Hemingway tulajdonos volt a vendég, aki az idei elvárásokról, az új stadionról és a megkörnyékezett Alessandro Del Pieróról is beszélt.

– Del Piero nem Kispestre, hanem Indiába igazolt. Mennyire volt komoly az érdeklődés? Ön is viccelődött vele, amikor felvetődött…
– Sokkal komolyabb volt az érdeklődés annál, ahogy én ezt érzékeltettem. Nem akartam azt, hogy az emberek nagyon várják az érkezését. Del Piero valóban tárgyalt a nemzetközi igazgatónkkal, Fabio Cordellával. Nagyon jó ajánlatot kapott Indiából, és a mi sportszergyártónk felvetette, hogy ők esetleg megadnák ugyanazt az összeget Del Pierónak, ha az ő arcuk lenne Európában, és a következő félévben aktív játékosa lenne a Honvédnak. A játékosnak ez nagyon tetszett, és elmondása szerint szívesebben jött volna Budapestre, mint Delhibe. Az volt azonban a követelmény, hogy a sportszergyártónak múlt szerdáig be kell mutatni a bankgaranciát ahhoz, hogy jöjjön. A sportszergyártó azt mondta, hogy nyolc-húsz napig tart, amíg a bankgaranciát megszerzi. Szerdán nem tudta bemutatni, szerda este pedig az indiaiak ajánlata lejárt, Del Piero pedig nem akart két szék között a földre esni, ezért elment Indiába.

– Ha időben meglett volna a bankgarancia, és ő Európát választja, akkor miért pont a Honvéd? Vannak még csapatok a kontinensen, akik ennek a sportszergyártónak a mezében játszanak…
– Olasz, szlovén és magyar csapatai vannak a sportszergyártónak, és azt gondolom, hogy a Honvédban ő állandó kezdő lett volna. Szlovénia azért nincs olyan jó helyzetben a labdarúgás tekintetében, Olaszországban pedig lehet, hogy nem lett volna kezdő, tehát logikus volt a sportszergyártó döntése. A másik dolog, hogy a mi nemzetközi igazgatónktól jött az ötlet, és az ötletgazdának is van egy kis előnye.

– Fogytak volna akkor a Kispest-mezek…
– Azt hiszem igen, de még mindig nem adtuk fel teljesen. Del Piero szerződése december huszadikáig érvényes Delhiben, úgyhogy mi még próbálgatjuk a tavaszi szezonra idecsábítani.

– A Honvéd játékospolitikájában eldöntött tény, hogy kizárólag Cordella olasz kapcsolataiból, illetve az akadémiából kívánnak meríteni?
– Az akadémiából igen, Cordella olasz kapcsolataiból nem. Most a hétvégén négy magyar játékos kezdett, és hét magyar játékossal fejeztük be a mérkőzést. Az álom az lenne, hogy majd egyszer majdnem mindenki az akadémiáról jöjjön. Ehhez még kell néhány év, de minden kritika ellenére mi tudatosan építjük be az akadémistákat. Persze, egy akadémistának legalább annyira jónak kell lennie, mint annak a játékosnak, akit kiszorít.

– A vezetőedző mit szól az akadémiához, és a fiatalokhoz?
– Nagyon tetszik neki az akadémia, és kicsit meg is lepődött, hogy milyen szervezett, ezt mindig kiemeli. Ő egy vérprofi, és azt mondja nekem, hogy soha nem fog betenni valakit azért, mert akadémista. A hétvégén hat fiatal magyar játszott, és mindenki azért került be a csapatba, mert jobb, mint egy másik játékos. Mi nagyon minőség-orientáltak vagyunk, és soha nem akarom, hogy valaki azt mondja: azért tették oda, mert akadémista… Nem, ilyen nálunk nincs. Azért tesszük be, mert ő a legjobb az adott poszton. Próbálunk olyan akadémistákat nevelni, akik nem csak beférnek a csapatba, de esetleg ki is szorítanak másokat.

– A mostani olasz trénerrel jobban kijön, mint az elődjével, Marco Rossival?
– Én nagyon jól kijöttem Rossival, és jól kijövök Pietróval is. Nekem a trénerekkel bajom egy kivétellel talán soha nem volt, vele csak akkor, amikor furcsa dolgokat művelt. Egyébként nem volt bajom a vezetőedzőkkel, nem szoktam velük veszekedni.

– Mennyire elégedett eddig az edző munkájával?
– Azt gondolom, mindent megtesz annak érdekében, hogy eredményt érjen el. A szerzett hét ponttal persze nem vagyok elégedett, hiszen nekünk a nemzetközi indulás a célunk, nem pedig a tizedik hely. Ettől függetlenül a munkával, amit végez, elégedett vagyok. Az eredményekkel nem, de azt azért látni kell, hogy nem ő az, aki két méterről üres kapura kihagyja a gólhelyzetet. Sok helyzetet alakítunk ki, ami az edző munkáját dicséri, de nem rúgjuk be őket, és ez már inkább a játékos hibája.

– Ezzel kapcsolatban beszélhetünk magyar betegségről?
– Nem beszélhetünk magyar betegségről, mert kik azok a légiósok, akik berúgják? Itt minőségről beszélhetünk, nem pedig magyar betegségről. Ha betegség van, az szellemi impotencia, mert általában nem azért nem rúgják be a helyzeteket, mert olyan nehéz lenne, hanem mert leblokkolnak. Azt gondolom, ez minőség kérdése. Ha egy játékos elér oda, hogy komoly minőséget képvisel, akkor berúgja a helyzetet. Ha nincs formában, vagy nem képvisel megfelelő minőséget, akkor nem rúgja be, és ez nem nemzetiség, hanem minőség kérdése.

– Mennyien váltották ki a szurkolói klubkártyát?
– Pontosan nem tudom megmondani, de augusztusban, amikor utoljára megnéztem, akkor ezer volt.

– A klubkártya bevezetésével úgy kalkulál, hogy átlagban még jobban csökken a nézőszám?
– Nálunk talán nem, mert nálunk csökkent a nézőszám a szezon elején. Ez egy nagyon összetett kérdés, nekünk voltak problémáink bizonyos ultrákkal, ez múlt idő, mert már nem jönnek, így nincs probléma. Azt gondolom, hogy azoknak a csoportoknak a hattyúdalát látjuk, amelyek a rasszizmust, az antiszemitizmust, a cigányozást, a bűnözést és a verekedést kedvelik, és azt hiszik, hogy ez labdarúgópályára való. Most nem csak a Honvédról beszélek.

– Vannak normális szurkolók, akik nem ilyenek, de mégse fognak kimenni a stadionba…
– Sajnálnám, ha így lenne. A családokat ki akarjuk vinni, de egy darabig el fog tartani. Abban a tekintetben, hogy a renitensek ellen nem léptek fel rendesen, a Ferencváros csapatának vezetősége volt a legbűnösebb mindig, amíg Kubatov Gábor nem jött. Ők már komolyan fellépnek a rasszizmus, az antiszemitizmus és a bűnözés ellen, és ennek meg is lesz az eredménye. Meg lehet majd nézni, hogy a Ferencváros nézőszáma az új stadionban nem csökkenni, hanem nőni fog. Az FTC most jó úton jár, ki kell bírni a nyomást, amit kapnak. Amióta a magyar futballban dolgozom most először látok egy menedzsmentet, amelyik vállal egy problémát, és azt mondja, hogy megoldjuk.

– Az üzleti terveiben milyen átlag nézőszámmal számol az idei szezonra?
– Azt gondolom, hogy a szezon végére olyan kétezres átlag-nézőszámmal számolhatunk. Jelenleg ezer és kétezer között vagyunk, de még nem voltak igazán számottevő mérkőzések. Úgy tervezem, hogy kétezer fölé fog menni a nézőszám, ami a következő években szerintem emelkedni fog. Ha pedig meglesz az új stadion, akkor pedig radikálisan növekedni fog.

– Az új stadion építkezéséről van már teljes menetrendjük?
– Először egy utánpótlásközpontot építünk, amelynek jövőre kell készen lennie. Valamikor a jövő év közepén kezdjük el a stadion építését. Előzetes tervek vannak, kivitelezési tervek még nincsenek. A kormány megszavazta a megfelelő támogatást a stadionra, és ez alapján fogjuk felépíteni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik