NB I

Del Pieróék helyett jöjjenek a fiatalok

Igor Bogdanovics, Dombi Tibor és Muszbek Mihály szerint sem a rutinos sztárokban van a magyar foci jövője.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Beindult az OTP Bank Liga olasz vonalon, ugyanis a Szombathelyi Haladás decemberig szóló szerződést kötött a többi közt a Juventusban, az Internazionaléban és a Lazióban is megfordult olasz csatárral, a 37. évében járó Tommaso Rocchival. Ennél is nagyobbat robbant az a hír, mely szerint a Budapest Honvéd ajánlatot tett a taljánok világbajnok klasszisának, a 39 éves Alessandro Del Pierónak, aki ha belecsap a kispesti vezetők tenyerébe, fél évig erősítené a piros-feketéket.

Hogy utóbbinak mennyi a realitása – nem kevés pénzért szegődne el a középpályás –, azt döntse el mindenki maga, a Hajdú-Bihari Napló két debreceni focilegendát kérdezett, leigazolnák-e a Pinturicchio becenévre hallgató játékmestert, ha lehetőségük lenne rá.

– Nem mondom, hogy nem tudna hasznára lenni bármelyik csapatnak is, de szerintem ez inkább marketingfogás, mintsem szakmai szempontból kitűnő ötlet. Szó se róla, biztos, hogy Del Piero kitűnő állapotban van még most is és a gólszerzést sem felejtette el, ahogyan Rocchi sem, ennek ellenére én már harmincöt év fölötti labdarúgót nem nagyon igazolnék le. Mindig azt mondjuk, jöjjenek a fiatalok, az említett olaszok pedig már nem azok. Ennek ellenére, ha mégis Magyarországot választaná Alessandro, sok hasznosat tanulhatna tőle a kispesti utánpótlás, a játék minden elemében és emberileg is csak oktathatna a sztár, viszont húzóember már nem lenne még a magyar bajnokságban sem – vélekedett Igor Bogdanovics, a DVSC egykori csatára, a Hajdúböszörmény jelenlegi vezetőedzője, aki ha mégis nagy nevet igazolhatna a HTE együttesébe, akkor az jó barátja, a Serie A-ban sok évet lehúzó Dejan Sztankovics lenne.

A DVSC-DEAC játékosedzője, Dombi Tibor egyáltalán nem javasolná Del Pierónak, hogy hazánkba jöjjön.

– Magyarország speciális hely, Ázsiában, Ausztráliában vagy az Egyesült Államokban óriási tömegeket mozgatna meg egy ilyen szupersztár, de szerintem itt nem lennének annyian kíváncsiak rá, hogy megérje neki ideigazolnia. Inkább azt mondanám neki, eddzen egyedül fél évig, mintsem megtapasztalja a magyar közeget, ráadásul máshol sokkal több pénzt kereshetne, mint nálunk. Úgy gondolom, itt akkor lesznek újra sokan a lelátón, ha jó magyar futballistákat láthatnak a nézők a pályán, véleményem szerint nem öregedő klasszisokra tódulnának a tömegek. Korábban volt már itt a brazil Túlio vagy Giuseppe Signori, mégsem alkottak maradandót. Jómagam nem az ilyen „sztárigazolásokban” látom a futballunk felemelkedésének zálogát – jelentette ki Dombi Tibor.

A DigiSport televízió vendége volt dr. Muszbek Mihály sportközgazdász, aki a többi között a két egykori klasszis átigazolásáról is elmondta véleményét.

– Világsztárokról van szó, akiket akkor, amikor a pályájuk csúcsán voltak, mindig örömmel néztünk, magánemberként pedig szívesen kérnék és kapnék tőlük egy autogramot, mert tényleg letettek valamit a futball asztalára. Hogy miért kell Del Pierónak harminckilenc évesen futballoznia, miért kell végigjárnia a világot szinte koldulva, Sydneytől Indián keresztül esetleg Magyarországig, az számomra rejtély. Nincs szüksége a kétmillió eurós fizetésre – mintha egy elment hangú énekes kilincselne a világ operaszínpadán, hogy még megjelenhessen. Neki már nem kellene énekelnie, neki már a személyiségével, a múltjával kellene megjelennie – mondta Muszbek Mihály.

A szakember gazdasági szempontból megkérdőjelezi az átigazolásokat, úgy hiszi, néhány meccs erejéig tart csak a „csoda” a játékosok miatt, majd újra visszaáll a korábbi nézőszám.

– Sportgazdasági szempontból ezek az igazolások nem számíthatók, nem kiszámíthatók, nem igazolhatók. Az, hogy a nézőszám növekedni fog-e, valószínűleg igaz egy-két mérkőzésig. Tíz-tizenöt százaléknyi növekedés várható. Ha Szombathelyről beszélünk, akkor négy-ötszáz új nézőre számíthatunk. Ennek a kétezer forintjával számolva milliós értéket lehet elérni, két meccs erejéig. Hogy van-e marketingértéke, hogy el lehet-e adni egy terméket, hogy Magyarországon ismert-e Rocchi arca – Del Piero természetesen sokkal ismertebb –, ez nehezen számszerűsíthető. Az elmúlt években hazánkba érkező egykori sztárok – az újpesti Túlio vagy a Sopronba szerződő Signori – nem igazolták ezt. Ez egy vezető hír, aminek lehet, hogy lesz valóságtartalma három-négy hónapig. Engem nem győz meg arról, hogy ez a futballunk jövője. Örömmel olvastam, hogy Kalmár Zsolt pályára lépett az egyébként Bundesliga II-ben éllovas Lipcsében. Ez a jó irány. Ha invesztíciós pénzünk van, akkor ezekbe a fiatalokba érdemes azt beleölni.

Muszbek szerint csak akkor éri meg a kiöregedett sztárok leigazolása, ha minőségi javulást hoznának a magyar futballba. Úgy érzi, jelenleg nem erről van szó, csupán néhány ügyes ügynök győzte meg arról a klubokat, ami nem fog bekövetkezni.

– A haszon az lenne, ha ezek a játékosok olyan többlettudást hoznának a pályára, aminek többleteredménye lenne. Tehát a Haladás elkezdene győzni, a Honvéd pedig olyan látványos játékkal jönne a piacra, hogy az ezer-ezeregyszáz néző helyett tömegével ostromolnák az átépítésre váró stadiont. Nem valószínűsítem ezt. Inkább azt gondolom, hogy ügynököknek az ügyes marketingpolitikája, hogy ezeket a sztárokat újra felszínre hozzák, esetleg rábeszélik a klubokat, hogy ilyen-olyan előnye legyen. Mivel a magyar kluboknak ilyen típusú, új piacépítésben nincs tapasztalatuk, ezért elhiszik a rutinos ügynököknek, hogy ez bekövetkezik, mikor a valóságban nem következik be. Volt erre példa a nemzetközi futballban is: mikor az Egyesült Államokban soccer néven az ismeretlen európai futballt meg akarták honosítani, akkor odavitték Beckenbauert. Azonban Beckenbauer nem harminckilenc éves volt, az ismertsége nem ennyi volt, Pelével együtt. A Haladás nem lesz Cosmos – a hír érdekes, de semmiképpen sem iránymutató.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik