NB I

Nem csak a Lokinak volt kevés

Az elmúlt húsz évben háromszor fordult elő, hogy kétgólos előnyből buktak el kupacsapataink.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az 1-0-ra megnyert első mérkőzés után idegenben harcolhatta volna ki a továbbjutást a Debrecen a fehérorosz BATE Boriszov elleni Bajnokok Ligája-selejtezőben. A magyar bajnok remekül kezdte a találkozót, idegenben is megszerezte a vezetést. Selim Bouadla azonban hamar összegyűjtött két sárga lapot, így a Loki hatvan percen át emberhátrányban futballozott, amit nem bírt erővel, és az utolsó pillanatban kapott góllal 3-1-es vereséget szenvedett, így kiesett a BL-ből.

Az elmúlt években többször is előfordult, hogy bár minimális előnyt szereztek a nemzetközi porondon szereőlő magyar csapatok, a visszavágón mégis az ellenfél örülhetett.

Az egy gól még Montenegróban is kevés

Tavaly nyáron a Videoton a montenegrói Mladost Podgorica ellen nyert hazai pályán 2-1-re az Európa Liga selejtezőjében, ám a visszavágó 1-0-s vereséget hozott, így nagyon hamar búcsúztak a székesfehérváriak. 2011-ben a Fradi szintén 2-1-es sikert aratott az Aaleslund ellen az EL-ben, sőt az idegenbeli visszavágón is megszerezte a vezetést, ám innen felállt a norvég ellenfél (1-2). A hosszabbításban csak a hazaiak találtak be, így végül 3-1-es győzelmükkel, 4-3-as összesítéssel kiejtették a Fradit.

2007-ben az MTK az örmény MIKA Asztarak együttesével találkozott az UEFA Kupában. A párharc egyben a végállomást is jelentette: a 2-1-es hazai MTK-sikerre az örmény rivális 1-0-s győzelemmel válaszolt a visszavágón, így idegenben lőtt góllal továbbment. 2004-ben a Bajnokok Ligájában fél lábbal már a főtáblán volt a Fradi – 1-0-ra verte az Üllői úton a cseh Sparta Prahát –, ám a prágai visszavágó 1-0-s hazai vezetést hozott a rendes játékidőben, majd a hosszabbításban megint csak a csehek voltak eredményesek (2-0).

A ZTE-től senki nem várt továbbjutást

2002-ben 1-0-s hazai sikere után sem várta a Zalaegerszegtől senki sem, hogy továbbjusson az angol Manchester Uniteden a Bajnokok Ligájában – a sztárcsapat a visszavágón igazolta is az együttesek közti különbséget, és 5-0-ra verte Bozsik Péter gárdáját.

1999-ben és 1998-ban is a görög AEK Athén okozott fejtörést a mieinknek az UEFA Kupában: 99-ben az MTK 2-1-re nyert idehaza, ám a visszavágón 1-0-ra kikapott, így a görögök idegenben lőtt góllal továbbjutottak. Egy évvel korábban a Fradi 4-2-re verte az Athént, a görögországi visszavágó azonban sima, 4-0-s hazai sikert hozott.

Az MTK az UEFA Kupa 1997–1998-as kiírásában az NK Croatia Zagreb ellen sem tudta megőrizni egygólos előnyét: a Hungária körúton 1-0 lett a vége, a horvátországi visszavágót azonban a legendás horvát válogatott, Robert Prosinecki egymaga döntötte el két góljával (0-2).

A Fradi a Newcastle ellen búcsúzott

1996-ban a BVSC és a Ferencváros is előnyből esett ki: előbbi a walesi Barry Town ellen nyert idehaza 3-1-re úgy, hogy a vendégek összetehették két kezüket az eredmény miatt, ám a visszavágón 3-1-es vereségbe szaladt bele a magyar csapat, majd tizenegyesekkel búcsúzott is a sorozattól. A Fradinak jóval nehezebb ellenfél jutott: az angol Newcastle United ellen kellett volna továbbjutnia. Az Üllői úti találkozón 3-2-es magyar siker született, azonban a visszavágó sima (4-0) angol győzelmet hozott, így az FTC a legjobb 32 között esett ki.

Olvasói sztorik