NB I

Adóvégrehajtás alatt a klubok negyede

Végrehajtás alatt áll a Diósgyőr, a Kaposvár, a Kecskemét és még a Győri ETO futballcége is.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisa szerint adóhatósági végrehajtás van folyamatban négy NB I-es fociklub ellen – vagyis a 16-os mezőny negyede érintett. A végrehajtás alatt állók listájában ugyanis rábukkantunk a Diósgyőr Futball Clubra, a Győri ETO FC-re, a Kaposvári Rákóczira és a Kecskeméti Tornaegylet Labdarúgó Kft-re. Ezt az információt a NAV külön is megerősítette az mfor.hu számára.

Ennél többet viszont nem lehet tudni a klubok helyzetéről, sem a végrehajtás állapotáról. Részben azért, mert adótitoknak minősülnek az információk, részben pedig azért sem, mert a NAV-tól kapott tájékoztatás szerint a lista összeállítása „független az összeghatártól és attól, hogy hány hónapja halmozódik a tartozás”. Ráadásul még az is elképzelhető, hogy az érintett klubok fizetési könnyítéssel rendelkeznek. Ha viszont ez így is lenne, akkor az adóhatóság mfor.hu-nak küldött tájékoztatásából kiindulva vagy nem teljesítik rendben a fizetési könnyítést, vagy ezt meghaladó hátralékuk keletkezett, vagyis tartozást mutat a folyószámla. Ellenkező esetben ugyanis nem kellene a listán szerepelniük.

Felszámolásról még nincs szó

Emiatt azonban egyelőre nincs veszélyben a klubok élvonalbeli szereplése. A Magyar Labdarúgó Szövetség hatályos klublicenc-szabályzatának 103-as paragrafusa alapján ugyanis csak akkor van eljárási kötelezettsége az MLSZ-nek, ha jogerős felszámolási, vagy végrehajtási eljárás indul a szervezetek ellen. Erről viszont egyelőre még nincs szó, hiszen sem a cégközlönyben, sem pedig a klubok cégkivonatában nem találtunk erre utaló bejegyzést, közlést.

A fentebb említett négy klub esetében egy év alatt egyébként cseppet sem javult az eladósodottság mértéke. Ha ugyanis azt vizsgáljuk, hogy a kötelezettségek hogyan viszonyulnak a saját tőkéhez, milyen mértékben támaszkodik idegen forrásra, akkor ez a négy klub rontott a leginkább az NB I-es mezőnyből.

Ahogy az az alábbi táblázatban is látható, a Diósgyőr és a Kaposvár adósságrátája mínuszos értéket vett fel, ami a teljesen elfogyott és mínuszba kúszó saját tőkére vezethető vissza. A Diósgyőrnél tavaly egyébként több mint harmadával ugrottak meg a kötelezettségek, melyen belül a NAV-val szembeni kötelezettség 47 millió forintról 141 millióra nőtt egyetlen év alatt. A kaposvári klubnál pedig a veszteséges működés és elfogyott tőke mellett a 44 százalékkal 134 millióra emelkedő adósság jelentett külön nehézséget.

Nagyságrendbeli eltérések

Hasonlóan kedvezőtlen változás mutatkozott az adatok alapján a Győri ETO-nál és a Kecskemétnél is, hiszen mindkét klubnál nagyságrendbeli eltérések vannak a tavalyi és a tavaly előtti adósságráta között. A romló helyzet egyébként egy kisebb mértékben (3-7 százalékkal) emelkedő tartozásállománynak és jelentősebben (40 és 26 százalékkal) apadó saját tőkének az eredménye. 2013-ban egyébként érdekesség, hogy bár a Kecskemét rátája hihetetlenül magas (majdnem 700 milliós kötelezettség terheli a 28 milliós tőkét), ebből a szempontból a Puskás Akadémia az, amely a leginkább eladósodott volt.

A Felcsúton működő, új stadiont is kapó szervezet tavaly 79 milliós tartozással rendelkezett, amivel szemben mindössze 1,8 milliós saját tőke állt. Jelentősen nőtt még a Bp. Honvéd eladósodottsága is annak eredményeként, hogy bár a tartozásai szinte stagnáltak, a klub saját tőkéje több mint a felére apadt.

Ezzel szemben vannak eminensek is a mezőnyben. Így például az MTK Budapest egy 700 milliós tőkeemelésnek és több mint felére zuhanó adósságának köszönhetően szinte tizedére mérsékelte az adósságrátáját. Ezzel az NB I mezőnyében a legjobb helyzetbe került. Második legjobb adattal a debreceni klub rendelkezett tavaly, bár a stadionépítés miatt óriási mértékben (50 millióról 600 millióra) ugrott a kötelezettsége és ezzel párhuzamosan még a tavalyi év vesztesége a saját tőkét is apasztotta.

A Videoton legalább szépített

A klubok között egyébként a Videoton volt az, amelyik a leginkább tudott szépíteni – annak ellenére, hogy a tavalyi év több mint 800 milliós vesztesége mérsékli a tőkét. Ahogy ugyanis azt megírtuk korábban, egymilliárd forinttal emelkedett a társaság lekötött tartaléka, ami mögött tulajdonosi tőkepótlás állhat. Így sikerült a tetemes veszteség ellenére a korábbi év duplájára 443 millióra növelni a saját tőkét.

Olvasói sztorik