NB I

Nincs helye alibizésnek

A DVTK vezetőedzője, Tomiszlav Szivics úgy érzi, hogy egyáltalán nem lesz könnyű dolguk a máltai Birkirkara ellen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Alig több mint egy hete kezdte meg a felkészülést a következő szezonra a DVTK, amely jövő csütörtökön a debreceni Nagyerdei Stadionban már Európa Liga-mérkőzést játszik a máltai Birkirkara ellen. A miskolciak játékoskeretéből többen távoztak: Futács Márkó Törökországban, Vadász Viktor Újpesten folytatja, de Gohér Gergő, Batioja, Rajics és Abdouraman is biztosan távozik, utóbbi játékosokkal ugyanis nem hosszabbított szerződést a klub. Az érkezők táborát egyelőre Antal Botond, Bori Gábor, Németh Milán és Drazen Okuka gyarapítja.

A DVTK vezetőedzője, Tomiszlav Szivics a csapat büki edzőtáborában adott interjút a Rangadó.hu-nak. Elmondta, remek állapotban tértek vissza játékosai a rövid szünetről, de mindenképpen meg kell erősíteni a keretet, hogy versenyben legyenek a nemzetközi porondon is.

– Nem volt hosszú a szünet. Milyen állapotban kapta vissza a csapatot?
– Teljesen más állapotban tértek vissza a játékosok, mint amilyenben tavaly ilyenkor voltak. Nagyon jó állapotban vannak, mindenki megcsinálta a nyári edzésprogramját, így nagy előnyben vagyunk – kezdte Tomiszlav Szivics.

– Kedden kettő-nullra legyőzték a Mattersburgot az első edzőmérkőzésükön. Elégedett volt a látottakkal?
– A keddi volt nekünk az ötödik munkanap, ezért nem is voltak nagy elvárásaim a csapattal szemben. Azért imádkoztam, hogy senki ne sérüljön meg, és szerencsére ez így is lett. Meg tudtuk nyerni a meccset, ez lendületet adhat a további munkában.

– Sokan távoztak és néhányan érkeztek is a klubhoz. Mit gondol az eddigi játékosmozgásról?
– Korai az igazolásokról beszélni, mert még számolásban vagyunk. A kezdőből távozott Futács és Vadász, valamint Gohér, Batioja és Abdouraman is sokat játszott. Ez öt olyan játékos, akiket rendszeresen használtunk, de helyettük egyelőre csak négyen érkeztek. Tavaly is kevesen voltunk, úgyhogy várunk még négy-öt játékost.

– Sokszor elmondta, hogy szűk a keret a háromfrontos szerepléshez, most pedig még bejött az Európa Liga is…
– Nem is lehet kérdés, hogy mindenképpen várhatóak még érkezők. Szeretnénk egy belsővédőt, egy középpályást, egy szélső támadót és egy vérbeli csatárt igazolni. Ez a négy a minimum.

– A riválisok erősítéseihez mit szól?
– Nem nézem a többi klub igazolásait. Mindig a saját csapatommal foglalkozom. Nem nézek senkit, nekünk itt a munka, ezzel foglalkozunk.

– Mit gondol az Európa Liga ellenfelükről, a máltai Birkirkaráról?
– Sok információt kaptunk az ellenfélről, plusz a napokban megkapom a legutóbbi két meccsük felvételeit is. Egy – máltai szinten – komoly csapatról van szó. Tavalyelőtt bajnok volt, legutóbb pedig egy ponttal maradt le az első helyről. Öt-hat külföldi van a keretében, egyáltalán nem szabad lebecsülnünk a Birkirkarát. A világbajnokság is azt mutatja, hogy ma már mindenki futballozik.

– Ennek ellenére nem lehet más a céljuk, mint a továbblépés a második körbe.
– Egyértelműen a továbbjutás a célunk. Nincs helye alibizésnek, és nem is kell mást mondani, ez a célunk. Hozzáteszem, hogy ez nem lesz olyan könnyű, mint ahogy sokan gondolják. Szeretnénk minél tovább menetelni az európai porondon. Nem elvárás, hogy felkerüljünk a főtáblára, persze az egy álom lenne, de mi mindig csak a következő mérkőzéssel foglalkozunk.

– Nagy hátrány lesz a csapatnak, hogy a hazai mérkőzéseit nem a saját pályáján játssza?
– Mindenki tudja, hogy Diósgyőrben mennyire számít a hazai pálya, de azt gondolom, hogy Debrecenben is sokan leszünk.

– A legutóbbi szezonban az ötödik helyen zárták a bajnokságot. Idén milyen helyezéssel lenne elégedett?
– Az első hatban kellene végeznünk, de még nincs kész a keretünk. Akkor lesznek konkrét célok megfogalmazva, ha teljes lesz a csapat.

– Mi a véleménye a világbajnokság eddigi részéről?
– Minden meccset nézek, és úgy érzem, hogy egyre jobb a világbajnokság. Látszik, hogy az európai csapatoknak nem feküdt a klíma, és a nagyobb válogatottak játékosai, akik a Bajnokok Ligájában is szerepeltek, egyszerűen nem tudták hozni a saját szintjüket.

– Melyik csapat játéka nyerte el a tetszését?
– Három olyan válogatott is van, akiket most nagyon megszerettem. A Mexikó, Chile, Costa Rica hármas játéka nekem nagyon bejött, le a kalappal a mentalitásuk, illetve a hozzáállásuk előtt is. Persze ott vannak még a németek, a brazilok, az argentinok, de most ennek a három meglepetéscsapatnak szurkolok.

Olvasói sztorik