Nemzetközi foci bajnokok ligája

Máltára utazik a Fradi és a Diósgyőr is

A Debrecen ellenfele az észak-ír Cliftonville lesz a Bajnokok Ligája-selejtezőjében; elkészült az Európa Liga-kvalifikáció menetrendje is.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Európai Labdarúgó Szövetség hétfőn elkészítette a Bajnokok Ligája selejtezőjének sorsolását. A magyar bajnok Debrecen a második körben kapcsolódik be a küzdelmekbe, és az észak-ír Cliftonville FC ellen játszik. Az idegenbeli első mérkőzésre július 15-16-án, a hazai visszavágóra 22-23-án kerül sor.

Írország legrégebbi futballklubjáról van szó, amelyet 1879-ben alapítottak Észak-Belfastban. Az előző bajnokságot hatpontos előnnyel nyerte, és Joe Gormley személyében a gólkirály is tőlük került ki (27 találattal). Ezen kívül a Ligakupában is aranyérmes lett. Keretébe egy ír játékoson kívül csak észak-írek tartoznak.

– A svéd bajnok Malmőt szerettük volna elkerülni, ez teljesült – idézi Kondás Elemér vezetőedzőt a DVSC-TEVA honlapja. – A Cliftonville-ről annyit tudunk, hogy legutóbb hatpontos előnnyel végzett az élen a nagy rivális, Észak-Írországban szinte egyeduralkodónak számító Linfield előtt. Egyik legveszélyesebb játékosuk a huszonnégy éves Joe Gromley, aki huszonhét találattal lett gólkirály a bajnokságban, és bekerült az északír válogatottba is. Az elmúlt négy évben mindig indultak valamelyik nemzetközi kupában, két éve például a svéd Kalmart hazai pályán legyőzték egy-nullra az Európa Liga-selejtezőben, ami jelzi, hogy mindenkinek nagyon komolyan kell vennie a két találkozót. A következő napok feladata lesz, hogy a lehető legtöbb információt gyűjtsük be ellenfelünkről.

Kovács Péter csapata, a norvég bajnok Strömsgodset a román Steaua Bucuresti ellen lép pályára.

Az Európa Liga első selejtezőkörének sorsolását is hétfőn rendezték, a magyar klubok közül a Ferencváros és a Diósgyőr volt érdekelt. A borsodiak a máltai Birkirkara FC ellen játszanak. Ellenfelük tavaly bajnok lett, legutóbb pedig a második helyen végzett hazájában. Keretében nigériai, spanyol, brazil és szerb játékosok is találhatók.

– Örülök, a máltai csapatnak, mert sokkal nehezebb ellenfelet is kaphattunk volna – kezdte a DVTK honlapján Tomiszlav Szivics vezetőedző. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy könnyű mérkőzésre számítok, mert ilyen manapság már nincs. A Birkirkarát nem ismerem nagyon, de azt tudom, hogy egy ponttal maradt le az aranyéremről, a keretében van egy brazil és egy nigériai csatár – előbbi huszonegy, utóbbi tizennégy gólt szerzett a bajnokságban – és egy szerb védő. Személyesen nem ismerem őt sem, de ez is mutatja, egy ambiciózus klubbal kerültünk szembe. Azt gondolom, mi vagyunk az esélyesebbek, mindenképpen diósgyőri továbbjutást várok.

A Fradi ellenfele a szintén máltai Sliema Wanderers lesz, amely legutóbb az ötödik helyen zárt. Keretében olasz, argentin, horvát, libanoni és bosnyák légiósok is vannak. Az első meccset július 3-án rendezik, a visszavágó 10-én lesz. A Fradi idegenben, a DVTK pedig Debrecenben kezd.

– A legfontosabb mindenki számára, hogy újra érdekeltek vagyunk az Európa Ligában – fogalmazott a klub honlapján Thomas Doll vezetőedző. – Egy ilyen sorsolásnál nem lehet egy csapatra sem ajándékként tekinteni. Tisztában vagyunk vele, hogy a máltaiak is már évek óta játsszák a focit, tehát nem lesz könnyű dolgunk, de úgy érzem, hogy egy jó párharc vár ránk. Van még tíz napunk arra, hogy maximálisan felkészüljünk a találkozóra.

Elkészült az Európa Liga második selejtezőkörének sorsolása. A Győri ETO a svéd IFK Göteborg és a luxemburgi CS Fola Esch párharc győztesével, tehát minden bizonnyal az előző svéd bajnokság harmadik helyezettjével találkozik.

Továbbjutás esetén a Ferencvárosra a horvát HNK Rijeka, a Diósgyőrre pedig a moldovai FC Veris Kisinyov és a bolgár PFC Liteksz Lovecs párharcának győztese vár.

Lovrencsics Gergő csapata, a lengyel Lech Poznan az izlandi Fram és az észt JK Nömme Kalju párharcának győztesével meccsel.

Hétfő a sorsolások napja, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség ma készíti el az OTP Bank Liga menetrendjét. Természetesen a délután folyamán arról is beszámolunk.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Olvasói sztorik