NB I

Szivics büntetését felfüggesztették

A Diósgyőr edzőjének féléves eltiltását egy évre felfüggesztették, pénteken már edzést vezethetne.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ fegyelmi bizottsága május 22-én fél évre eltiltotta mindennemű labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől Tomiszlav Szivicset, a Diósgyőr vezetőedzőjét a Haladás elleni bajnokit követően tett nyilatkozatáért, mert az általa tévesnek vélt bírói ítéletekkel kapcsolatban azt sugallta, mintha azok szándékosan, vagy nyomásra születtek volna.

„Ezek az emberek nem hagyták, hogy nyerjünk. Ez nem véletlenül történt, mindenki tudja, hogy kinek a legjobb ez az eredmény. Gratulálok a saját csapatomnak. Többet nem akarok erről mondani, de annyira látványos volt, például a nem megadott szabályos gólunk. Akkor inkább mondják meg, hogy hányadikok leszünk, és akkor legalább nem izgulunk” – mondta a meccs után a Sport TV-nek nyilatkozva a szerb származású tréner.

A Rangadó.hu csütörtöki értesülése szerint a klub fellebbezése sikerrel járt, mert a szövetség illetékes testülete egy évre felfüggesztette a korábbi fegyelmi döntést. Vagyis Szivics akár már pénteken edzést vezethet, de ha a következő egy esztendőben elmarasztalják fegyelmi ügyben, akkor érvénybe lép a féléves büntetés.

Honlapunk információját nem sokkal 18 óra előtt a DVTK oldala is megerősítette.

Fellebbviteli határozat

Az MLSZ Fellebbviteli Bizottsága (FVB) tanácsülés keretében tárgyalta az MLSZ Fegyelmi Bizottság (FEB) által 2014. május 22. napján tárgyalás megtartása után meghozott I-210/2013-14. ügyiratszámú, Tomiszlav Szivics sportszakember (vezetőedző) eltiltásával kapcsolatos, a sportszakember jogi képviselője dr. Dányi Szilárd által benyújtott fellebbezést.

Az FVB a FEB I. fokú határozatát megváltoztatta, akként, hogy a sportszakember, mint visszaeső a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől 2014. május 22-től kezdődően 6 hónapra szóló eltiltásának végrehajtását, a Fegyelmi Szabályzat 15. § (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel, 2014. június 5-től kezdődően 12 hónapra felfüggesztette.

A Fegyelmi Bizottság megállapította, hogy Tomiszlav Szivics a 2014. május 4-én lejátszott DVTK-Haladás mérkőzést követő nyilatkozatával elkövette a Fegyelmi Szabályzat (FSZ) 95. § (1) és (2) bekezdése szerinti fegyelmi vétséget, ezért a sportszakembert, mint visszaesőt, a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől 2014. május 22-től kezdődően 6 hónapra eltiltotta. A FEB határozatával szemben a törvényes határidőn belül a sportszakember meghatalmazott jogi képviselője, dr. Dányi Szilárd fellebbezést nyújtott be. A jogi képviselő beadványában elsődlegesen az FT határozatának megváltoztatását kérte az FSZ 68. § (1) bekezdés b) pontja alapján.

Az FVB az FSZ 68. § (3) bekezdés alapján megállapította, hogy a fellebbezés alapos a következők miatt:

Az FVB a másodfokú eljárás során megállapította, hogy az első fokon eljáró FEB határozata nem megalapozatlan, annak tényállása felderített, a megállapított tényállás nem hiányos, nem iratellenes, továbbá nem állapítható meg, hogy az I. fokon eljáró bizottság a megállapított tényekből további tényre helytelenül következtetett volna. A FEB megalapozottan jutott arra az álláspontra, hogy az eljárás alá vont sportszakember cselekményével megvalósította az FSZ 95. § (1) és (2) bekezdése szerinti fegyelmi vétséget.

Az FVB álláspontja szerint azonban jelen esetben mód van az FSZ 15. § (1) bekezdésében szabályozott szankció alkalmazására, mely szerint a súlyos fegyelmi vétség miatt kiszabott büntetés végrehajtása legalább 6 hónapra felfüggeszthető, ha az eset és az eljárás alá vont körülményeiből arra lehet következtetni, hogy a büntetés a célját így is eléri.

Az eset összes körülményeit figyelembe véve az FVB az I. fokon eljáró bizottság határozatában kiszabott büntetés fentiek szerinti megváltoztatását tartotta indokoltnak, mivel álláspontja szerint ez esetben arra lehet következtetni, hogy a büntetés a célját így is eléri. A fentiekre figyelemmel az FVB az eredményes fellebbezést követően az FSZ 68. § (1) bekezdés b) pontja és (3) bekezdése alapján az első fokon eljáró FEB határozatát megváltoztatta.

Olvasói sztorik