NB I

Mindig jó szintet hoztak

Kondás Elemér szerint a stabilitás és a kiegyensúlyozott teljesítmény hozta meg a DVSC-nek az idei sikert.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Azonos pontszámmal, jobb gólkülönbséggel lett hetedszer bajnok a DVSC. A XXI. század meghatározó magyar klubjaként a debreceniek aranyérmük mellé hipermodern új stadiont is kaptak, amelyet a szurkolók az utóbbi hetekben már többször meg is töltöttek. Az év játékosa az NB I-ben a csapatkapitány, Szakály Péter lett, az év edzője pedig mesterük, Kondás Elemér. A hajdúsági sikeredző a DigiSport televízió kedd reggeli műsorában értékelte a szezont.

– Miben volt idén jobb edző a többieknél?
– Tulajdonképpen ez egy szavazás eredménye, ahol minden klubban a vezetőedzőknek, a csapatkapitányoknak, a legfiatalabb és a legidősebb játékosoknak szavazniuk kellett különböző kategóriákban. Így lettem én az év edzője, ami óriási megtiszteltetés, hiszen a szakma szavazott, és ez mindig nagyon fontos – kezdte Kondás Elemér.

– Trénerként mik azok a tulajdonságai, amelyeket a legjobbnak tart?
– Nagyon fontosnak tartom a rendet, fegyelmet az öltözőben és azon kívül is. Szeretem a pontosságot, és az elvégzett munkában hiszek.

– Ha valaki lezser, akkor komoly büntetésre számíthat?
– Természetesen mindennek megvan a megfelelő helye és ideje. Ha dolgozni kell, akkor dolgozzunk. Ha pedig a szórakozásnak van ideje, akkor szórakozzunk. Nyilván ha valaki olyan kihágást követ el, akkor jár érte a büntetés.

– Hogyan ünnepelték a bajnoki címet?
– Nem így terveztük, hiszen győzelemmel szerettük volna zárni ezt az estét is. Rövid ideig keserű volt, de utána a játékosok felszabadultak, és az ilyenkor szokásos forgatókönyv szerint kicsit folyt a pezsgő. Közös vacsora volt, utána még a csapat együtt maradt egy rövid ideig, aztán mindenki megtalálta a maga szórakozását.

– Leeresztettek egy kicsit az utolsó meccsre?
– Rengeteg helyzetet kialakítottunk, gördülékenyen vezettük a támadásainkat. A koncentrációval volt egy kis probléma, ezért nem tudtunk gólt szerezni. Utána a Honvéd egy kontrából betalált, onnantól kezdve pedig nem volt könnyű a mérkőzés.

– Szakály Péter lett az év játékosa. Önnél is maximálisan ő volt a favorit a szezon során?
– Nem akarok senkit kiemelni, de azt hozzá kell tennem, hogy Szakály Péter nagyon fontos láncszeme a csapatnak. Ő a kapitány, ő tartja a kapcsolatot a szakmai stáb és a játékosok között. Mindenképpen meghatározó személyisége a csapatnak.

– Vezetőedzőként milyen feladatokat ad a csapatkapitánynak?
– A kapitánynak kell lennie az összekötő kapocsnak, és ha a mérkőzésen valamit változtatnunk kell, vagy más megoldást kell találni, akkor vele üzenek, vele beszélek. A hétköznapokban is kikérjük a véleményét olyan dolgokban, ami a csapatra tartozik. Ha neki is van valamilyen meglátása, vagy a csapatnak kérése, akkor ő tolmácsolja a szakmai stáb illetve a vezetőség felé.

– Mi hozta az idei sikert?
– A csapat nagyon stabil, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Voltak ilyen és olyan eredmények is, de mindig jó szintet tudtunk hozni. Mindig csapatként működtünk, nagyon jó közösséget alkotnak a srácok, és mindig ki tudták egymást segíteni az adott szituációkban.

– A várakozások és a végkifejlet között mekkora eltérések vannak?
– Nagyon nehezen indultunk a nemzetközi kupában. Norvégiában jó eredményt értünk el, de hazai pályán nem tudtuk kiharcolni a továbbjutást. Úgy éreztem akkor, hogy a srácokban van egy csak azért is, és a bajnoki meccseken már jól szerepeltünk. Nem igazán szoktam törődni a várakozásokkal, mi csak saját magunkra próbálunk koncentrálni. Azért dolgozunk, hogy a lehető legjobb eredményt el tudjuk érni. Nem szoktam belemenni ilyen esélylatolgatásokba, hogy hova érhetünk oda. Folyamatosan dolgozunk, és a legjobbunkat próbáljuk nyújtani minden mérkőzésen.

– Gondolta volna, hogy a Győr lesz a legnagyobb vetélytárs?
– Természetesen több csapat is van, amellyel folyamatosan számolni kell. A Győr mellett ugyanúgy óriási vetélytárs volt a Videoton, és a Ferencvárost sem szabad félvállról venni, hiszen ők is nagyon jól erősítettek. A Diósgyőrrel is számolni kell, és azt mondom, hogy bárki bárkit meg tud verni ebben a bajnokságban.

– Hatvanhat góljukat tizenkilenc játékos szerezte. Mennyire fontos, hogy ennyire egyenletes az elosztás a találatok között?
– Ez is mutatja, hogy nem volt kifejezett gólfelelősünk, mint az elmúlt két évben, amikor Adamo Coulibaly egymaga nagyon sok gólt termelt. Most mindenki kivette a részét. Ez valahol jó, hiszen az ellenfélnek nem csak egy embert kell semlegesítenie, hanem több mindenkire kell figyelnie. Ha nem tudott éppen a csatár gólt szerezni, akkor jött a középpályás vagy a védő. Ez mutatja a csapat erejét, hogy amikor kellett, akkor mindig be tudott találni valaki.

– A Debrecen bajnok lett, a Diósgyőr is remek szezont futott, a Nyíregyháza pedig ismét az NB I-ben szerepel majd. Mitől jön fel ennyire a keleti régió?
– Örülünk, hogy ebből a régióból is több csapat szerepel majd az élvonalban. Ugyanolyan rangadókat játsszunk mi is, mint az Újpest és a Ferencváros a fővárosban. Többet áldoznak most itt a labdarúgásra, és ezek a klubok olyan csapatokat tudnak kialakítani, amelyek versenyben tudnak majd lenni az NB I-ben.

– A jövőt tekintve melyik a fontosabb: hogy egyben tartsák az idei garnitúrát, vagy inkább jelentős igazolásokat hajtsanak végre?
– A legfontosabb, hogy a csapat együtt maradjon, és természetesen néhány erősítésre is szükségünk van. Teljesen felesleges lenne egy egészen új csapatot építeni, hiszen az hosszabb időt venne igénybe. Mi azt az utat járjuk, hogy néhány friss emberrel megerősítve a keretet minél jobb állapotba hozzuk ahhoz, hogy a nemzetközi kupában jól tudjunk szerepelni.

– Két éve tizennégy légiósuk volt, most csak kilenc. Ez tudatosan csökkenő tendencia?
– Természetesen. Közel egy éve az elnök is beszélt arról, hogy egy önkorlátozást vezet be a klubunk, és meg szeretné húzni a határt, hogy a külföldiek számát egy kicsit minimalizáljuk.

– Mi a helyzet a válogatott Varga Józseffel? Eldőlt már a sorsa?
– Varga Józsefnek lejárt a kölcsönadási szerződése, és még kétéves élő kontraktusa van a DVSC-vel, úgyhogy Varga József a DVSC játékosa.

– Mennyit nőhet az átlagnézőszám az új stadion hatására?
– Úgy gondolom, hogy magasabb átlagnézőszámunk lesz, mint eddig. A szurkolók kulturált körülmények között foglalhatnak helyet, szórakozhatnak, és biztathatják a csapatot. Remélhetőleg jól fogunk teljesíteni a nemzetközi kupában, és a sikert mindenki szereti.

– Kiket kerülne el a BL-ben?
– Nincs kívánságom, nem szoktam kívánni, ezt rábízzuk a sorsolásra, amihez természetesen a szerencse is kell.

Olvasói sztorik