NB I

Bódi bajnokká tette a Debrecent

A listavezető DVSC 1-0-ra győzött a Puskás Akadémia otthonában, ezzel biztosította fennállása hetedik bajnoki címét.
OTP Bank Liga, a 29. fordulóból elhalasztott mérkőzés
Puskás Akadémia FC – Debreceni VSC-TEVA 0-1 (0-0)
Felcsút, 2200 néző. Játékvezető: Bognár T.
Puskás FC: Hajdúch – Szélesi, Vaszicsku, Fabio, Tamás M. – Polonkai (Szakály D., a szünetben), Tóth II B. (Tischler, 72.) – Denkovics, Gallardo (Óvári, 74.), Czvitkovics – Lencse. Edző: Benczés Miklós
Debrecen: Novakovics – Brkovics, Máté P., Mészáros N., Korhut – Bódi, Mihelic (Bouadla, 62.), Zsidai, Szakály P. (Vadnai, 80.) – Kulcsár T. (Tisza T., 65.), Sidibe. Edző: Kondás Elemér
Gólszerző: Bódi (66.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Múlt pénteken a vadonatúj felcsúti stadion gyepszőnyege nem bírt a sok esővel, ezért el kellett halasztani a meccset. Időközben a Puskás Akadémia bennmaradása biztossá vált, és az is eldőlt, hogy a Debrecennek győznie kellett, ha az utolsó forduló eredményeitől függetlenül bajnoki címet akar ünnepelni. A vendégek dolgát nehezíti, hogy hétfőtől csütörtökig több kulcsjátékosa is a válogatottnál edzett, illetve játszott a dánok elleni barátságos meccsen.

A hazaiaknál az eltiltott Tóth I Balázs nem játszhatott, a vendégeknél viszont tudta vállalni a meccset a válogatott találkozón megsérült Korhut Mihály. Vasárnap délelőtt és kora délután verőfényes napsütés volt, a meccs előtt azonban ismét elkezdett szakadni az eső, és helyenként villámlott is.

A hatodik percben Lencse László veszélyes beívelését a kapu előtt Korhut kifejelte a gólra éhesen érkező Denkovics elől. A 12. percben Bódi Ádám lőtt a kapufa mellé. Eleinte veszélyesebbnek tűntek a felcsútiak, de bő tíz perc elteltével a debreceniek átvették az irányítást, és több helyzetet is kidolgoztak. A huszadik percben egy gyors hazai támadás végén Fabio beadását Novakovics éppen Czvitkovics elé ütötte, de ő csúnyán fölé lőtt. A 25. percben Denkovics beadását Novakovics nem érte el, de Brkovics szögletre mentett.

A túloldalon Bódi remek cseleknek köszönhetően nagy helyzetbe került, továbbpasszolta a labdát, de Kulcsár Tamás közeli kísérletét a kivetődő Hajdúch védeni tudta. Ebben az időszakban ismét a házigazda játéka dominált. A 29. percben Denkovics szépen átjátszotta Korhut Mihályt, beadásából előbb Czvitkovics, majd Lencse is gólt lőhetett volna, ám a debreceniek nagy nehezen felszabadítottak. A 33. percben előbb Mészáros Norbert, majd Bódi próbálkozott beadással, utóbbi volt veszélyesebb, de Tamás Márk mentett. Ezután Sidibe szerezhetett volt vezetést, ám addig várt, amíg Vaszicsku tisztázott.

A hajrában ismét a DVSC akarata érvényesült. A szünet előtt Mihelic szöglete Szakály Péterről pattant ki a kapufa mellett.

A folytatásban beállt a hazaiakhoz Szakály Dénes, aki így hosszú idő után ismét ellenfélként találkozott a testvérével. A 48. percben Gallardo passzát Denkovics értékesíthette volna, de a kapu előtt Korhut tisztázni tudott. A másik oldalon Bódi lövését Hajdúch megfogta. Meddő mezőnyfölénybe került a listavezető. A 64. percben Szakály Péter a földre került a tizenhatoson belül Vaszicsku szorításában, de a játékvezető nem büntetőt. Két perccel később megszületett a DVSC gólja: Bouadla ívelését Bódi a tizenhatoson belül átvette, Fabio tehetetlen volt vele szemben, és lövése után a kivetődő Hajdúch sem tudott hárítani (0-1).

A 71. percben Zsidai távoli, lapos lövése ment a kapu mellé. Ezután Sidibe rosszul sikerült beadása végül Tisza Tibor elé került, aki annak ellenére lőtt, hogy Szakály Péter kedvezőbb helyzetben volt, a kísérletét blokkolták, majd Boualda következhetett, ő pedig fölé lőtt. A 83. percben egy hazai szabadrúgás után Szakály Dénes a kapu előtt nem fejelt, de a mellkasáról is veszélyesen pattant a labda, ám Novakovics megfogta. Két perc múlva Bouadla átemelte a labdát Hajdúch felett, de a háló tetején landolt. A végén mindkét oldalon voltak lehetőségek, de újabb gól nem született.

A Debrecen ismét három ponttal ellépett a címvédő Győri ETO-tól a tabellán, de sokkal jobb a gólkülönbsége, így az utolsó fordulóban már nem csúszhat le a tabella éléről, tehát ezzel a sikerrel biztosította fennállása hetedik bajnoki címét.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Herédi Attila, az Újpest egykori válogatott játékosa, majd edzője elemezte:

Ahhoz, hogy egy csapat meccset nyerjen, kevés, ha csak futballozgat. A hazaiak próbálták megnehezíteni a bajnokaspiráns dolgát, és ez sikerült is, hiszen a védekezésüket jól megszervezték, bár voltak hibapontok. A Debrecen kevesebbet focizott olyan sebességgel és olyan minőségben, amellyel meccset lehet nyerni. Az elől lévő játékosok aktivitásának hiánya okozta, hogy nem volt sok helyzetük, amikor pedig mégis, a felcsútiak mindig hatástalanították. A DVSC-re gyakran jellemző látványos futball hiányzott.

A második felvonás hasonló volt, de Bouadla minőségi cserének bizonyult, két-három remek megoldással megmutatta, hogy minőségben hozzá tud tenni a játékhoz. A gól előtt Bódi Ádám zseniálisan vette át és lőtte a hálóba a labdát. A folytatásban Tisza Tibornak több lehetősége is volt. A debreceniek tették a dolgukat, de csak annyit játszottak, amennyi a győzelemhez kell. És milyen az élet: ha Szakály Dénes bármilyen más megoldást választ, egyenlíthetett volna.

A Puskás Akadémiában nagyon tetszett Tamás Márk játéka, kellemes meglepetés volt. Ő egy igazi jó belsővédő, aki nagyot küzdött Sidibével, és a párharcokban, illetve a fejeseknél sem maradt alul. Ennyi különbség minimálisan van a két csapat között, hiszen a bajnok játszott az éppen nem kiesővel.

Edzői értékelések

Benczés Miklós, Puskás FC: – Nem a bajnokaspiránssal játszottunk, hanem a bajnokkal, tehát a bajnoktól kaptunk ki. Szerettük volna megnehezíteni a dolgukat, ez volt az elsődleges cél, a másik pedig az, hogy eredményesek is legyünk. Az első sikerült, hiszen úgy gondolom, nem adtuk könnyen magunkat, nehezen tudott minket feltörni a Debrecen, illetve nekünk is voltak lehetőségeink. Végül sikerült gólt lőnie a DVSC-nek, ezúton is gratulálunk a bajnoki címéhez. Fontos, hogy bennmaradtunk, hiszen ez volt a minimális cél a klubnál. Gallardót ma elbúcsúztattuk, de fontos megemlíteni, hogy Óvári Zsolt személyében egy akadémista állt a helyére, aki ezen a mérkőzésen is megmutatta a tehetségét. Nem csak egy gesztus volt a pályára küldése, hiszen ezúttal is hozzá tudott tenni csapatunk játékához, ügyesen futballozott. Remélem, legalább olyan karrier előtt áll, mint Gallardo.

Kondás Elemér, DVSC: – Akkor lesz biztos a bajnoki cím, amikor meghúzzák a vonalat. Jelen esetben van három pont és tizennégy gól előnyünk. Majd jövő héten elválik… Valószínűleg telt ház lesz, szeretnénk azt a mérkőzést is megnyerni. Bouadla nagyon jól szállt be, parádés labdát adott, Bódi Ádám pedig ragyogóan kihasználta a lehetőséget. Idegenben is próbáltunk támadni. Picit nyomott volt a levegő, de úgy érzem, megérdemelten nyertünk.