NB I

Nálunk ők lettek a szezon legjobbjai

A Rangadó.hu szavazásán Bajzát Péter, Dibusz Dénes, Szakály Péter és Leonardo Santiago is tarolt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mivel az MLSZ-en és a HLSZ-en kívül a sportnapilap, valamint egy-két internetes portál is megrendezi a saját szavazását, természetesen a Rangadó.hu sem maradhatott ki a rangsorok elkészítéséből. Voltak teljesen egyértelmű kategóriák, és akadtak olyanok is, amelyekben nehéz volt végeredményt hirdetni. Lássuk, munkatársaink kiket láttak a hétvégén véget érő bajnoki évad legjobbjainak!

Az NB I legjobb edzője: Artner Tamás (Haladás)

Az elmúlt négy szezonban egyaránt a nyolcadik helyen végeztek a szombathelyiek, és ha pénteken kikapnak a Pécs otthonában, idén hetedikek lesznek. Komoly számszerű előrelépésről tehát nem beszélhetünk, de a Haladás így is maximum-közeli teljesítményt nyújtott a lehetőségeihez képest. Legtöbbször összességében, valamint az egyéni teljesítményeket tekintve is élmény volt nézni a csapat játékát. Nem véletlen, hogy számos labdarúgó szerepel az utánpótlás- és a felnőtt válogatottban, és többen távozhatnak idén nyáron kedvezőbb feltételeket kínáló klubokba, esetleg külföldre.

Szavazatot kapott még Horváth Ferenc, akinek vezetésével remek tavaszt produkál a Győri ETO, de ne feledjük, hogy ősszel a Paks az ő irányításával indult meg a kiesőzóna felé, ahonnan Csertői Aurél tavasszal csak véres verejtékkel tudta elkormányozni csapatát. Szintén kapott szavazatot Kondás Elemér, a bajnok Debrecen vezetőedzője.

Az NB I felfedezettje: Kalmár Zsolt (Győri ETO)

A Győri ETO fiatal játékosa valósággal berobbant az élvonalba, alapemberré vált klubcsapatában, valamint nyári, hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő U19-válogatottnak, sőt a múlt héten a felnőtt válogatottban is bemutatkozott.

Szavazatot kapott még Kulcsár Tamás (DVSC), aki ugyan nem fiatal játékos, de élete legjobb szezonját futja; Lencse László (Puskás Akadémia), akire ugyanez igaz, valamint Kleinheisler László, akit a Videoton vezetőedzője, José Gomes „áldásos” tevékenysége miatt újra fel kell majd fedezni…

Az NB I legjobb kapusa: Dibusz Dénes (Pécs/FTC)

Ősszel, a Pécs színeiben voltak apróbb bizonytalankodásai, de télen a Ferencvároshoz szerződött, ahol azonnal első számú kapussá vált – Jova Levente kárára –, és meg is hálálta a bizalmat. Egész tavasszal kitűnően teljesített, a nagy menetelés során fontos pontokat köszönhet neki az FTC. Ha megszerzik a bronzérmet és kiléphetnek az európai porondra, abban komoly érdemei lesznek Dibusznak.

Szavazatot kapott még a pápai Szűcs Lajos és a győri Lubos Kamenár.

Az NB I legjobb mezőnyjátékosa: Szakály Péter (Debrecen)

A bajnokcsapat fazonszabászának voltak szürkébb meccsei, illetve sérülés miatti kihagyásai, de összességében ebben az idényben is a tőle megszokott kreatív, sallangmentes, pontos, megbízható játékot nyújtotta, nem véletlenül tagja továbbra is a válogatott keretnek. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy élete nagy lehetősége előtt áll, hiszen a – vélhetően – megerősített DVSC-vel kiléphet a nemzetközi porondra, ahol megmutathatja remek képességeit, ez talán hozzásegítheti egy külföldi szerződéshez.

Szavazatot kapott a győri Pátkai Máté és az MTK csapatkapitánya, Kanta József is.

A külföldön futballozó legjobb magyar játékos: Gulácsi Péter (Salzburg, osztrák)

A sérülései miatt néhány meccset kihagyott, de alapvetően végig ő védte a bajnok és kupagyőztes osztrák csapat kapuját. Az Európa Ligában is sokáig meneteltek. Kétségtelenül ő volt a legjobb magyar légiós, reméljük, ősszel a Bajnokok Ligájában is meg tudja mutatni remek képességeit.

Szavazatot kapott még a német Hannover játékosa, Huszti Szabolcs, aki csapata házi gólkirálya volt a Bundesligában, valamint a lengyel élvonalban remek teljesítményt nyújtó Lovrencsics Gergő.

A Magyarországon futballozó legjobb külföldi játékos: Leonardo Santiago (FTC, brazil)

A Ferencváros játékmestere felépült súlyos sérüléséből, és ebben az évadban is csapata motorja volt. Látványos megoldásai miatt továbbra is ő a közönség egyik kedvence, aki a következő szezonban is a Fradit erősíti. Még azt is képes elviselni, hogy az ellenfél játékosai rendszerint aprítják, ennek okai nem csak a sportszerűtlenségben, hanem a sebességkülönbségben is keresendők.

Szavazatot kapott még a bajnok Debrecen szerb kapusa, Nenad Novakovics is.

A másodosztályban szereplő legjobb játékos: Bajzát Péter (Nyíregyháza)

Ez a kategória egyhangú szavazással dőlt el, ami nem csoda. Nem kérdés ugyanis, hogy a bajnokcsapat rutinos támadója, a 25 találatával a góllövőlistát vezető Bajzát volt a legjobb az idényben. Nélküle nem volt kellően hatékony a Spartacus támadójátéka, úgyhogy oroszlánrésze van a feljutásban.

A szezon pozitívuma: az új stadionok

Bár a felcsúti Pancho Aréna építése nem aratott osztatlan elismerést országszerte, a Nagyerdei Stadionról mindenki teljes elragadtatással beszél, nem alaptalanul. A magyar-dán válogatott meccs tudósításában a Rangadó.hu is megírta, hogy a debreceni létesítmény kívül és belül sem hivalkodó, viszont funkcionálisan, akusztikailag, látványra, és minden más tekintetben elsőrangú.

Szavazatot kapott még: a PMFC tavaszi remeklése az anyagi gondok ellenére; az Újpest kupagyőzelme; illetve a sok néző az őszi Fradi-Újpest meccsen, illetve az új stadion átadása óta Debrecenben.

A szezon negatívuma: a Videoton szereplése

A portugál vezetőedző, José Gomes a három közül egyik sorozatban sem tudta győzelemre vezeti Magyarország legnagyobb költségvetéséből gazdálkodó klubját. Ezen kívül kicsinált egy tehetséges fiatalt (Kovács István), tavasszal több tehetséges játékost jegelt (Gyurcsó Ádám, Kleinheisler László), ráadásul rendszerint hisztérikus stílusban nyilatkozott a vereségek és a döntetlenek után.

Szavazatot kapott még: az MLSZ irreális fegyelmi büntetései, és a válogatott összetartások.

A szezon meglepetése a magyar futballban: Pintér Attila kapitányi kinevezése

Nem önmagában Pintér Attila személye miatt volt nagy meglepetés a kinevezése, hanem azért, mert a szövetség eleinte azt kommunikálta, hogy kizárólag külföldi edzőben gondolkodnak. Aztán a Győr bajnokcsapatának trénere besétált az ajtón Telkiben… Személye korábban is ellentmondásos volt, és ez nem változott, sőt. Vannak ellendrukkerei, ahogy Győrben is voltak, és a rendszeres összetartások továbbra is állandó vitatémát szolgáltatnak. Ő lett a szezon meglepetése, de hogy pozitív vagy negatív meglepetés, az hónapokkal később, az Európa-bajnoki selejtezősorozat végén derül ki…

Szavazatot kapott még: a Honvéd tavaszi hanyatlása; és a PMFC remeklése az anyagi gondok ellenére.

Olvasói sztorik