NB I

Földindulás lesz Győrben?

Szakértőnk nem tartja kizártnak, hogy a nyár nagyon komoly változásokat hoz az ETO játékoskeretében.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Mai elemző cikkemben a bajnokaspiránshoz látogatunk, ahol minden évben sok-sok érdekesség vetődik fel az átigazolási időszak során. Esetleg jön egy újabb nagy név? Vagy távozik egy meghatározó ember? Hát nézzük, vágjunk is bele! Induljunk a győri csapat főhadiszállására!

Kezdjük a megszokásnak megfelelően a kapusposzttal, itt található Lubos Kamenár, aki kvázi egyedül maradt Szasa Sztevanovics visszavonulását követően. Van egy fiatal és tehetséges hálóőre is a győri csapatnak, de szerintem vele első számúként még nagyon korai számolni. Ellenben a szlovák játékost a szezon folyamán több helyről is figyelemmel kísérték, az sem lepne meg, ha a nyár folyamán esetleg más országban folytatná pályafutását.

Máris felvetődik a kérdés: mi lesz, ha ő eligazol? A válaszom egyszerű: a kapu bizonyára nem marad üresen, a győri vezetőség szerintem egy rutinos és megbízható kapust szeretne, aki még fiatal is. Esetleg érkezhet a mezőkövesdi Horváth Tamás, vagy a diósgyőri Ivan Rados? Bizonyára olyan kapust fognak hozni, akire lehet alapozni a következő 3-4-5 évben. A győri sportigazgató, Szasa Sztevanovics mindent mérlegelni fog, amikor szerződtet és elad, mert hosszú pályafutása során megtanult mindent erről a posztról. Minden bizonnyal ide érkezni fog játékos.

Abban is biztos vagyok, hogy a védelemben lesz változás, mert a jobbhátvéd, Michal Svec távozik. Én a jobb oldalra mindenképpen magyart igazolnék, mert fontos, hogy a szélső középpályásokkal és a szűrővel folytonosan kommunikálva kontrollálják a középső és a védekező zóna közti átmenetet. Ide szerintem nagyon jó igazolás lenne a pécsi Nagy József, aki kiválóan futballozott a szezon utolsó részében, és szerintem nagyot nyerne vele a győri csapat.

Mindkét labdarúgóval nagyot nyerne a győri csapat, mert a Dinjar, Fótyik, Lipták, Nagy J. védelem sokkal megbízhatóbb lenne, mint a jelenlegi szezon során szereplő Dinjar, Lang, Lipták, Svec. Ha bajnok lesz a Győri ETO, és ha „csak” az Európa Liga selejtezőjében indulhat, akkor is hasonló mértékű változás szükségeltetik.

A középpályán is változások szükségesek, ha a csapat komoly terveket tűzne ki maga elé, mert véleményem szerint a jelenlegi középpályás-sor nem olyan, amire lehetne alapozni. A szezon során szűrő középpályán Djordje Kamber, Patrick Mevoungu és Pátkai Máté szerepelt. Megítélésem szerint a legjobb összetételt Pátkai és Mevoungu játéka jelenti, mert Kamber ebben a szezonban már nem volt olyan jellegűen hasznos, mint eddig, és ugye már ő sem lesz fiatalabb. Ide várok esetleg némi erősítést a vezetés részéről, szerintem szűrő pozícióban kiválóan szerepelne a mezőkövesdi Takács Péter, vagy a szombathelyi Iszlai Bence, de az is lehet, hogy az említett két labdarúgónál is nagyobb név érkezhet, mondjuk Vadócz Krisztián, vagy esetleg Ibrahim Kargbo a Sierra Leone-i válogatott csapatkapitánya, de bizonyára sok alternatíva lesz ezen a poszton.

A jobbszélen a szezon során Marek Strestík szerepelt, aki finoman fogalmazva sem szélső, hiszen tipikus centermozgása van, de középen Rudolf Gergely megbízhatóan futballozik, ezáltal vélhetően a cseh légiós is csomagol a nyáron. El tudom képzelni neki a centerpozíciót egy Bundesliga 2-es csapatban. A helyére pedig a jó formában lévő diósgyőri Nikházi Márkot, vagy a pécsi Kővári Róbertet. A bal oldal Varga Roland szerepköre, ő az előrefelé-játékban nagyon hasznos, viszont hátrafelé már egyáltalán nem, mert ő tipikus vonal szélső. Ha Horváth Ferenc szeretné stabilizálni a középpályás szélsővédekezést, akkor taktikailag sokkal fegyelmezettebb labdarúgót fog alkalmazni helyette a balszélső poszton, esetleg egy védekezésben jobb és komplexebb labdarúgót.

Irányítóposzton Kalmár Zsolt és Rok Kronaveter verseng a csapatba kerülésért, a légiós rutinosabb, a magyar fiatal viszont sokkal komplexebb labdarúgó. Viszont új szituációt teremthet, ha Kalmár Zsolt eligazol a győri csapatból, és az ő helyére igazolhat egy új labdarúgót a vezetőség. Szerintem kiváló pótlás lenne a mezőkövesdi Bognár István, vagy a diósgyőri Barczi Dávid.

A csatársorban többnyire Rudolf Gergely neve olvasható, mert a szezon folyamán nagyon megbízhatóan, jól futballozott, és a gólokat is rugdosta, tehát minden adott ahhoz, hogy a következő szezonban is az ő nevét találjuk a kezdőben centerként. De mi lesz, ha egy külföldi csapat elviszi? Kit igazolnak a helyére? – vetődhet fel sok emberben a kérdés, jogosan! Véleményem szerint ugyanilyen profilú labdarúgó szükséges, mint ő, azért, mert kombinatív, a folytonos, modern, rövid passzfókuszú támadásvezetést jól kontrollálja, és a kapura is veszélyes. Véleményem szerint ide kiváló lenne a győri születésű Lencse László, vagy esetleg a szombathelyi Radó András.

Bizonyára az olvasók is megbizonyosodhattak elemzésem alapján, hogy valóban nem kevés változás várható a győri keretben. Legközelebb a Diósgyőr esetleges átigazolásait mutatom be, addig is jó mérkőzéseket kívánok minden szurkolónak.

Kovács Bálint

Olvasói sztorik